• IQAir măsoară nivelurile de poluare a aerului în funcţie de concentraţia particulelor atmosferice în suspensie PM2.5.
  • Lahore din Pakistan a fost clasat oraşul cu cel mai poluat aer din lume în 2022.
  • Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă o concentraţie maximă de particule fine PM2.5 de 5 micrograme pe metru cub de aer.

Pe primul loc se află Zagreb, capitala Croației, cu 22,4, micrograme de particule fine PM2.5, pe metrul cub de aer. Locul al doilea este ocupat de Atena, capitala Greciei, cu 19,2 micrograme de particule fine PM2.5, pe metrul cub de aer.

Următoarele sunt Sofia, capitala Bulgariei (19,1 micrograme PM 2.5) și București, capitala României (17,1 micrograme PM 2.5).

Cele mai „verzi” capitale europene sunt Tallinn, capitala Estoniei (4,8 micrograme PM 2.5); Helsinki, capitala Finlandei (5,5 micrograme PM 2.5) și Stockholm, capitala Suediei (6,8 micrograme PM 2.5).

Recomandări

ZELENSKI PRIMEȘTE RACHETE CU PRIORITATE
CUM SE PEDEPSEȘTE CONSUMUL LA VOLAN?
ZF: CREDIT FIX SAU DOBÂNDĂ. CE ALEGI?
UE INTERZICE TRANSBORDAREA GNL ÎN PORTURILE SALE
7/10 INVESTITORI SUNT ATRAȘI DE ROMÂNIA
CIOLACU VREA DATĂ PENTRU PREZIDENȚIALE

Oraşul cu cel mai ridicat nivel de poluare a aerului din lume

Lahore din Pakistan a fost clasat oraşul cu cel mai poluat aer din lume în 2022, în timp ce Ciad a fost desemnată ţara cu mai ridicată poluare atmosferică, potrivit unui raport anual publicat de IQAir, o platformă elveţiană pentru monitorizarea aerului, relatează marţi Reuters.

IQAir măsoară nivelurile de poluare a aerului în funcţie de concentraţia particulelor atmosferice în suspensie PM2.5, nocive pentru sănătatea umană. Raportul anual al IQAir este menţionat la scară largă de cercetători şi de organizaţiile guvernamentale.

Calitatea aerului în Lahore s-a înrăutăţit în 2022, rata particulelor fine de PM2.5 ajungând la 97,4 micrograme pe metru cub de aer, faţă de de la 86,5 în 2021, oraşul pakistanez devenind astfel cel mai poluat la nivel global.

Pe locul al doilea pe lista celor mai poluate oraşe din lume se află oraşul chinez Hotan, cu un nivel de particule nocive PM2.5 de 94,3, o uşoară îmbunătăţire de la 101,5 în 2021. Următoarele două oraşe se află în India: Bhiwadi, la periferia capitalei, cu un nivel de particule PM2.5 de 92,7, şi New Delhi cu 92,6.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă o concentraţie maximă de particule fine PM2.5 de 5 micrograme pe metru cub de aer.

În timp ce Ciadul a înregistrat o valoare medie anuală a PM2.5 de 89,7 micrograme pe metru cub de aer, Irakul s-a clasat pe locul al doilea în rândul ţărilor cu cea mai ridicată poluare atmosferică, cu 80,1 micrograme per metru cub. Calitatea aerului din Bangladesh s-a îmbunătăţit din 2021, când a fost desemnată ţara cu cel mai poluat aer, şi se află pe locul al cincilea în cel mai recent raport IQAir, cu un nivel de PM2.5 de 65,8.

Potrivit noului raport, India şi Pakistanul au cel mai populat aer din în regiunea Asiei Centrale şi de Sud, unde aproape 60% din populaţie locuieşte în zone în care concentraţia de particule fine PM2.5 este de cel puţin şapte ori mai mare decât nivelul recomandat de OMS. La nivel global, una din zece persoane locuieşte într-o zonă în care poluarea aerului reprezintă o ameninţare pentru sănătate, potrivit IQAir, scrie Agerpres.