• În timp ce grupul de congresmeni nu poate aduce acuzații legale împotriva lui Donald Trump, acesta poate decide să facă o sesizare penală către Departamentul de Justiție, dacă membrii aleg.
  • Comisia a adunat o sumedenie de materiale referitoare la revolte, inclusiv transcrierile a peste 1.000 de interviuri și milioane de alte documente.

Comisia specială a Camerei Reprezentanților din SUA care investighează revoltele de la Capitoliu se pregătește să voteze cu privire la îndemnul adresat Departamentului de Justiție de a continua urmărirea penală împotriva fostului președinte Donald Trump, potrivit presei americane.

Printre acuzațiile propuse pentru Trump se numără insurecția, a relatat vineri Politico, citând două persoane neidentificate, familiarizate cu această chestiune. potrivit NBC, comisia nu a luat încă o decizie finală privind sesizările penale, dar ia în considerare în mod activ recomandarea de a formula acuzații pentru insurecție, obstrucționarea unei proceduri oficiale a Congresului și conspirație.

Deși toate cele trei recomandări sunt posibile, trei surse diferite implicate activ în deliberările comisiei au declarat pentru NBC News că nu s-a luat o decizie finală. Comisia, formată din șapte democrați și doi republicani, va vota luni asupra raportului și a sesizărilor penale.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Aceasta investighează asaltul asupra clădirii Capitoliului SUA, în urma căruia mii de susținători ai lui Trump au descins în Congres la 6 ianuarie 2021, într-o încercare eșuată de a anula înfrângerea lui Trump în alegerile din 2020.

În timp ce grupul de experți din Congres nu poate aduce acuzații legale împotriva lui Trump, poate decide să facă o sesizare penală către Departamentul de Justiție, în cazul în care membrii aleg acest lucru.

O sesizare nu înseamnă neapărat că Departamentul de Justiție, care își desfășoară propria anchetă privind revolta, va decide să depună acuzații. Cinci persoane, inclusiv un ofițer de poliție, au murit în timpul sau la scurt timp după revoltă și peste 140 de polițiști au fost răniți.

Audierile publice ale comisiei, în cadrul cărora a interogat foști consilieri republicani și personal-cheie de la Casa Albă cu privire la perioada premergătoare revoltei, au făcut lumină asupra rolului lui Trump în provocarea asaltului fără precedent de la Capitoliu.

Trump a declarat mulțimii sale de susținători că nu va recunoaște niciodată alegerile din 2020 și i-a îndemnat să lupte ca naiba” înainte de a mărșălui spre Capitoliu pe 6 ianuarie 2021. Comisia l-a citat pe fostul președinte la finalul ultimei audieri publice din octombrie.

Inițial, acesta a spus că se va conforma, dar apoi a dat în judecată pentru a evita să depună mărturie sau să furnizeze orice documentație solicitată și a refuzat să se prezinte la o depoziție. Comisia a adunat o sumedenie de materiale referitoare la revolte, inclusiv transcrierile a peste 1.000 de interviuri și milioane de alte documente. Atacul asupra Capitoliului i-a făcut pe politicieni să fugă pentru a-și salva viața, în timp ce oamenii au spart geamuri și au intrat cu forța în clădire.