Raport MApN: România nu va ceda niciun sistem PATRIOT Ucrainei. Iohannis participă astăzi la ședința CSAT

A duce sau a nu duce PATRIOT în Ucraina? Aceasta este întrebarea, la care nici Iohannis nu are răspunsul. Și pentru că șeful statului este indecis, MApN sare în ajutor.

Ministerul Apărării spune clar, într-un document trimis deja la Cotroceni, că România nu va ceda niciun sistem PATROIT în Ucraina, cel puțin, nu în acest moment. Din raport nu reiese că țara noastră rămâne descoperită, ci că șefii Armatei se tem că România nu va mai putea recupera acest sistem, odată trimis într-un teatru de război.

România a plătit pentru 7 PATRIOT 4 miliarde de dolari. Este cea mai mare investiție militară pe care am făcut-o în ultimii 34 de ani. Două PATRIOT sunt deja operaționale, al treilea va putea fi folosit de la finalul anului, iar al patrulea, în 2025. Pentru celelalte 3 au fost deja semnate contractele de achiziție.

Astăzi, Klaus Iohannis convoacă CSAT-ul și trebuie să decidă ce atârnă mai greu: raportul militar sau presiunea politică.

Joe Biden a fost cel care i-a cerut lui Iohannis relocarea unui sistem Patriot. Între timp, România cumpără de la Coreea de Sud obuziere K9 în valoare de 920 de milioane de dolari. Și dacă șansele lui Iohannis să devină șef NATO sunt aproape 0, măcar România va prelua, pentru șase luni, comanda unui grup naval al Alianței, care activează în Marea Neagră.

Exit mobile version