Hackeri din Coreea de Nord au sustras sute de milioane de dolari pe tot parcursul anului 2020 pentru a finanţa programele de rachete nucleare şi balistice ale ţării, potrivit unui raport confidenţial al Naţiunilor Unite citat de CNN.

Documentul a acuzat regimul liderului Kim Jong Un că a efectuat „operaţiuni împotriva instituţiilor financiare şi a caselor virtuale de schimb valutar” pentru a plăti armele şi a susţine economia Coreei de Nord.

O ţară membră a ONU a susţinut că hackerii au sustras active virtuale în valoare de 316,4 milioane de dolari între 2019 şi noiembrie 2020, potrivit documentului.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII

Coreea de Nord a căutat de ani de zile să dezvolte arme nucleare puternice şi rachete avansate, în ciuda costurilor imense şi a faptului că ţara s-a traansformat într-un paria internaţional, împiedicat de ONU să desfăşoare aproape orice activitate economică cu alte ţări.

Raportul a fost scris de Grupul de experţi al ONU pentru Coreea de Nord, organismul însărcinat cu monitorizarea aplicării şi eficacităţii sancţiunilor aplicate regimului Kim.

Detalii din raport, care este în prezent confidenţial, au fost obţinute de CNN printr-o sursă diplomatică de la Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, care a împărtăşit porţiuni din document cu condiţia anonimatului.

Nu este clar când va fi publicat acest raport. Scurgerile anterioare de informaţii au înfuriat China şi Rusia, ambele membre ale Consiliului de Securitate al ONU, ducând la blocaje dplomatice.

Misiunea Coreei de Nord la Organizaţia Naţiunilor Unite nu a răspuns la solicitarea CNN pentru comentarii.