• Un raport al bisericii franceze vorbește despre aproximativ 3.000 de „preoți prădători”.
  • Dezvăluirea urmează publicării raportului Comisiei privind abuzurile sexuale în Biserica franceză.
  • Papa Francisc a fost informat.

Există 216.000 de victime ale pedofiliei din 1950 până astăzi, potrivit raportului Comisiei privind abuzurile sexuale în Biserică.

Cu două zile în urmă, Jean-Marc Sauvé, un executiv francez de rang înalt responsabil pentru raportul comandat de episcopii de peste Alpi, dezvăluise primele date dintr-o lucrare care a durat doi ani şi jumătate, oferind un prim indiciu în măsura dezvăluirilor: în ultimii 70de ani de istorie ecleziastică, ar fi între 2.900 şi 3.200 de „preoți prădători”.

Astăzi a fost lansat volumul complet, în total 2.500 de pagini, care va fi livrat Conferinței episcopale din Franța şi Conferinței religioase a institutelor şi congregațiilor. Episcopii Franței sunt conștienți de faptul că publicarea cifrelor va introduce o enormă criză de imagine publică şi internă.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

La o întâlnire, președintele Conferinței Episcopale, Monseniorul Eric de Moulins-Beaufort, a spus că se teme de un raport care „anunță cifre enorme, înspăimântătoare”.

Într-un mesaj difuzat parohiilor din toată țara, episcopii au vorbit despre un „test al adevărului” care va aștepta întreaga comunitate catolică.
În cei peste doi ani de investigații, comisia a putut asculta peste 6.000 de mărturii în timpul sutelor de interviuri care au avut loc şi datorită colaborării asociațiilor în apărarea victimelor pedofiliei.

Toate completate de căutări în arhive ale Bisericii, ale Ministerului Justiției, ale Internelor, în colecții de ziare. În ceea ce privește consecințele penale, în majoritatea cazurilor acestea sunt fapte prescrise, efectuate de majoritatea persoanelor decedate.

În urmă cu două zile, episcopii francezi anticipaseră ceea ce reieșea din raport, într-o notă trimisă papei Francisc: „I-am spus Papei, mi s-a părut necesar să fac acest lucru, este important să fie avertizat”, a spus Monseniorul de Moulins Beaufort.