• Uniunea Europeană ia în considerare posibilitatea de a utiliza propriul buget pentru a finanța achizițiile de arme și muniții furnizate Ucrainei, a relatat marți presa britanică.
  • O propunere finală a Executivului comunitar ar urma să fie comunicată statelor membre înaintea reuniunii miniştrilor Apărării din data de 7 martie.
  • Financial Times subliniază că planurile sunt elaborate cu sprijinul avocaţilor Comisiei având în vedere că tratatele europene interzic utilizarea fondurilor blocului comunitar în scopuri militare.

Comisia Europeană analizează modalităţile prin care poate utiliza bugetul blocului comunitar pentru a face plăţi în avans către producătorii de armament şi muniţie, în ideea de a-i stimula să majoreze producţia şi de a accelera livrările de arme destinate Ucrainei, potrivit FT.

O propunere finală a Executivului comunitar ar urma să fie comunicată statelor membre înaintea reuniunii miniştrilor Apărării din data de 7 martie, a dezvăluit un oficial european.

Avem nevoie de o nouă injecţie pentru a pune în mişcare industria de apărare. Realitatea a depăşit sistemele actuale” , a apreciat oficialul care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Recomandări

TINERII ROMÂNI NU CONTINUĂ STUDIILE
IORDĂNESCU INTRĂ ÎN TOP 10
UNDE MERGI ÎN VACANȚĂ?
CUM LUCREAZA ANGAJAȚII ROMÂNI?
O NOUĂ CĂLĂTORIE SPRE EPAVA TITANICULUI
JUSTIN TIMBERLAKE A FOST ARESTAT

Financial Times subliniază că planurile sunt elaborate cu sprijinul avocaţilor Comisiei având în vedere că tratatele europene interzic utilizarea fondurilor blocului comunitar în scopuri militare. Este posibil ca planurile să fie ajustate înainte de a fi date publicităţii având în vedere aspectele legale, au adăugat sursele.

Propunerea ar viza o repetare a iniţiativei Comisiei Europene de a asigura vaccinuri Covid-19 la începutul pandemiei. Atunci, Bruxelles-ul a făcut plăţi în avans către companiile farmaceutice pentru a se asigura că statele membre, care au acoperit costurile finale ale vaccinurilor, vor avea cantităţi suficiente.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, declara la finele săptămânii trecute că acorduri de achiziţie în avans „ar da industriei de apărare posibilitatea de a investi acum în linii de producţie pentru a majora cantităţile pe care le poate livra” .

Asigurarea unor cantităţi suficiente de muniţie pentru Ucraina a devenit o problemă acută în ultimele săptămâni, în condiţiile în care o serie de oficiali de rang înalt, inclusiv secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au avertizat că industria de apărare in Europa este presată să ţină pasul cu cererea.

În fiecare zi, Rusia trage peste 20.000 de obuze de artilerie în Ucraina, echivalentul producţiei uzinelor europene într-o lună, în timp ce Ucraina trage aproximativ un sfert din numărul Rusiei.

În replică, capitalele europene şi-au exprimat sprijinul pentru propunerile care vizează contractele de achiziţii comune în ideea de a accelera comenzile de apărare şi a-i încuraja pe producători să îşi majoreze producţia. Însă propunerea Comisiei Europene ar accelera în mod semnificativ acest efort prin utilizarea bugetului comunitar, în valoare de 1.000 de miliarde de euro pe şapte ani, pentru a garanta aceste comenzi.

UE are la dispoziţie mai multe căi pentru a avansa cu un astfel de proiect” , a apreciat un al doilea oficial european consultat de FT.

Va trebui găsit un anumit tip de mecanism de compensare pe termen lung, iar bugetul UE este cea mai importantă miză” , a adăugat oficialul.

Propunerea Comisiei vine la aproape un an după aşa-numitul Instrument european pentru pace, în valoare de 5,5 miliarde de euro, care a fost utilizat pentru a rambursa statelor membre pentru armamentul pe care l-au furnizat Ucrainei.

Însă oficialii citaţi de FT subliniază că având în vedere necesitatea urgentă de a stimula industria de apărare să îşi majoreze producţia, este nevoie de bani în avans, mai degrabă decât în retrospectivă.