Prim-vicepreședintele PNL, europarlamentarul Rareș Bogdan, face o analiză a eșecului partidului la alegerile parlamentare de anul trecut și arată care sunt cauzele clasării liberalilor pe locul 2.
Rareș Bogdan spune că una din cauze a fost conflictul cu biserica, deși a atras atenția în partid că BOR se bucură de foarte multă încredere în rândul românilor și că imaginile cu bătrânele scoase de jandarmi din lăcașele de cult pe motiv de mască, au făcut foarte mult rău partidului.
“Am atras atenția în partid (privind conflictul cu biserica). Am spus că nu poate fi ignorată și nu putem în niciun caz să intrăm în conflict cu Biserica, trebuie să avem un dialog. Pe de o parte, PNL nu a sancționat prin reprezentanții din Guvern derapajele unor șefi din Jandarmerie, a unor jandarmi. Acele imagini ale unor băbuțe care purtau masca sub barbă sau sub nas sau nu aveau mască, trase afară din Biserică, ne-au făcut mult rău. Faptul că s-a păstrat deschis Palace din Iași și am închis cea mai mare procesiune a BOR, de Cuvioasa Paraschiva, a fost exploatat și ne-a adus un conflict. Plus, părerea mea, că Patriarhul Daniel este un om extrem de rational și îi cunosc pe majoritatea mitropoliților în mod direct, și știu că la o discuție cu aceștia, puteau să restabilească dialogul. Dar dialogul nu trebuia doar cu Biserica Ortodoxă. Ați văzut că reacții foarte dure a avut cultul Baptist sau cultul Penticostal. Lucrul ăsta a părut că e neimportant, dar România nu e Franța”, a explicat prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan duminică, la emisiunea Interviurile lui Cristoiu, de la Aleph News.
Închiderea restaurantelor a fost o altă decizie care a stârnit nemulțumire și care s-a reflectat în scorul PNL la parlamentare.
“Dacă închidem complet trebuie să venim și cu măsuri, cum e cazul celor din HORECA, investitorilor de acolo, să trăiască. Adică un om care are credite, care are familie, chelnerii care lucrează acolo trebuie să aibă posibilitatea ca măcar pe 30% din totalul meselor din restaurant să poată să funcționeze. Vorbim de 400.000 de oameni afectați, vorbim de societăți comerciale, care, la fel au contribuit la scorul nostru. Noi, gândiți-vă că am intrat în anul 2020 cu 38-42%, în sondaje aveam 45%, și am încheiat cu 25%. Ceva s-a întâmplat. Costurile pandemiei le-a suportat exclusiv PNL, dar și pe o foarte proastă comunicare publică și pe măsuri luate pompieristic. Pentru că e greu să explici în spațiul public închiderea piețelor. În spațiul public a apărut că PNL închide piețele producătorilor români și păstrează deschise marile lanțuri de supermarketuri. Și-atunci s-a alimentat vechiul discurs PSD (…) Noi nu am știut să ieșim să explicăm că tot ceea ce facem, facem pentru a proteja viața cetățeanului român împotriva infectării”, a susținut europarlamentarul PNL.
Rareș Bogdan adaugă cauzelor eșecului PNL la parlamentare și acceptarea traseismului politic și existența unui dublul limbaj în partid pe această temă.
“Noi am spus tot timpul că nu vom accepta transfugi politici. Eu am făcut declarații extrem de dure, radicale. Aici au fost două curente. A fost un curent prezidențial, al președintelui Iohannis, al lui Rareș Bogdan, al lui Robert Sighiartău, al lui Florin Roman, al lui Emil Boc sau Ilie Bolojan care au spus destul de clar, fără transferuri de la PSD și au fost alții care aveau un dublu limbaj. Au adus pesediști în partid, în spațiul public a apărut că este o trădare a electoratului și nouă nu ne-a făcut decât să câștigăm două județe foarte mici, printre ultimele cinci din România ca forță electorală, din mâinile PSD, nu puteau fi câștigate altfel, și, în schimb, am pierdut 500-600.000 de votanți care s-au arătat scârbiți de aceste practici”, a recunoscut liderul PNL.
Rareș Bogdan vorbește însă și despre o lebădă neagră, care a prăbușit PNL în sondaje cu cinci procente dintr-un foc: incendiul de la spitalul județean din Piatra Neamț. “Tot în timpul campaniei electorale a apărut o lebădă neagră care ne putea fi fatală, care ne-a dus în jos de la 32 la 27%, dar aia a fost și lovitura pe care a primit-o și PSD, care s-a remontat. Noi nu am mai putut să ne remontăm. Incendiul de la Piatra Neamț. Deși nu a avut loc într-un spital coordonat de Ministerul Sănătății sau într-un județ condus de un liberal – aia putea fi catastrofal pentru noi- a fost condus într-un județ condus de un baron roșu recunoscut, Ionel Arsene, spitalul fiind în subordinea lui Ionel Arsene, a contat că PSD era local la putere, că ministrul Sănătății era al PNL și lucrul ăsta ne-a lovit. Era paralela cu Colectiv. (…) Dacă atunci Ludovic Orban și Guvernul PNL nu ar fi luat măsura mutării în Belgia, la Bruxelles, a medicului care a sărit pentru a salva viețile unor bolnavi din acea secție, PNL era pulverizat, făceam sub 20%. Dacă omul murea, PNL nu lua 20%”, a mărturisit prim-vicepreședintele PNL.