• „Nu există certitudine 100% pe intrarea în Schengen. Dacă luăm un vot negativ în JAI, se reia întreaga procedură care poate dura alți 2-3 ani”
  • „Tehnic, geopolitic și geostrategic – România nu poate fi în niciun fel extrasă din această extindere”
  • „Pentru România ar fi foarte grav, sentimentul antieuropean ar crește foarte mult. A crescut foarte mult nivelul de așteptare a românilor”
  • „Președinția Consiliului UE va fi luată din 2023 de Suedia și de Ungaria. 2023 ar fi un an în care este imposibil să pui problema extinderii spațiului Schengen pe agendă”
  • „Ylva Johansson, teribilul comisar suedez pe afaceri interne, a vizitat de 3 ori granițele României în criza refugiaților. Ylva Johansson a devenit marele avocat al României în cauza Schengen”
  • „Mai este o problemă: cuplajul pe care România îl are cu Bulgaria. Olandezii mi-au spus că ei au o problemă cu granița de sud a Bulgariei. Ideea României a fost să nu se decupleze de Croația, dar Bulgaria a avut un lobby destul de susținut”
  • „Mai sunt și 2 momente în 2 Parlamente naționale: Suedia și Olanda. Cu Suedia a fost un accident, este un reglaj politic intern”
  • „Austria doar dorește să negocieze în forță cu România, pentru că se află în ruta migranților”
  • „Guvernul României nu a greșit, a încercat să puncteze pe un context favorabil datorat războiului din Ucraina. Marile realizări ale României au fost făcute pe un context internațional favorabil, inclusiv recunoașterea Unirii”
  • „România trebuia să exploateze momentul, trebuia să forțeze această șansă. Tehnic, România stă bine pe securizarea frontierelor”
  • „La Cupa Mondială țin cu Anglia și Spania. Sper ca Europa, Spania, să ia Cupa Mondială”

„La Cupa Mondială țin cu Anglia și Spania. Regretul meu este că nu sunt România și Italia la Mondiale. Aș paria cu mai multă încredere pe intrarea României în Schengen. Sper ca Europa, Spania, să ia Cupa Mondială. Cehia a decis să pună pe Consiliului JAI accesul în spațiul Schengen. Va fi și reuniunea COREPER care va lua o decizie pentru viitorul Consiliu. Va fi și reuniunea PPE de la Atena, acolo vor fi lideri din 9 țări. Klaus Iohannis va fi la aceeași masă cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer. Va fi și o reuniune, un semi consiliu la tirana cu Ursula von der Leyen. Se va discuta și despre problema energiei, dar și despre Schengen. Mai sunt și 2 momente în 2 Parlamente naționale: Suedia și Olanda. Cu Suedia a fost un accident, este un reglaj politic intern. Nu avem semnale că nu am obține votul din comisia de politică externă din Parlamentul Suediei. Mai există și decizia pe care o va lua parlamentul de la Haga. Austria a avut două poziționări care ne-au speriat: prin ministrul de interne și cancelarul Nehammer. Austria doar dorește să negocieze în forță cu România, pentru că se află în ruta migranților. Au 85.000 de migranți în Austria, 75.000 de migranți sunt ilegali. Noi a arătat pe ruta România-Serbia, 20-40 de migranți pe zi forțează granița. Pe granița cu Ungaria, granița se forțează de 800-1000 de ori pe zi. Marea parte a migranților din Austria nu au ajuns prin România, ci pe ruta balcanică. Partidul ministrului de Interne din Austria Inferioară se află pe cel mai slab loc din ultimii 60 de ani. Cred că vom ajunge la o negociere cu Austria, președintele Iohannis se va afla la aceeași masă cu cancelarul Nehammer”, a declarat Rareș Bogdan, prim vicepreședinte PNL și europarlamentar, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Prim vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan a vorbit în emisiune și despre problemele pe care le întâmpină România în aderarea la spațiul Schengen:

„Olanda nu a acționat niciodată singură când și-a exercitat dreptul de veto. Olanda a fost cap de pod pentru Franța sau Germania. Olanda a avut de partea ei Austria, sau Danemarca, sau Finlanda sau Belgia când bloca România. Guvernul României nu a greșit, a încercat să puncteze pe un context favorabil datorat războiului din Ucraina. Marile realizări ale României au fost făcute pe un context internațional favorabil, inclusiv recunoașterea Unirii. Pe războiul din Ucraina, importanța României a crescut militar, strategic și economic. România s-a comportat excepțional în criza refugiaților ucraineni. România trebuia să exploateze momentul, trebuia să forțeze această șansă. Tehnic, România stă bine pe securizarea frontierelor. Ungaria are lunar sute de plângeri pe violență împotriva migranților, la fel ca Bulgaria și Croația. Pentru Olanda, tratamentul migranților contează foarte mult. Olanda a verificat în România inclusiv sistemul informatic din vămi și calitatea internetului”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Șansele României de a intra săptămâna viitoare în Schengen în urma deciziei din Consiliul JAI sunt de 95%, spune Rareș Bogdan. O certitudine de 100% pe o decizie favorabilă României nu există, mai arată acesta:

„Din perspectiva mea, România are peste 95% șanse să intre în spațiul Schengen. Luni și marți sunt zile vitale în negocierile dintre cei mari. Tehnic, geopolitic și geostrategic – România nu poate fi în niciun fel extrasă din această extindere. Ylva Johansson, teribilul comisar suedez pe afaceri interne, și-a schimbat radical optica în privința României. Ylva Johansson a vizitat de 3 ori granițele României în criza refugiaților. Ylva Johansson a devenit marele avocat al României în cauza Schengen. (…) A fost o declarație diplomatic rezervată a președintelui Iohannis. Nu există certitudine 100% pe intrarea în Schengen. Dacă luăm un vot negativ în JAI, se reia întreaga procedură care poate dura alți 2-3 ani. Pentru România ar fi foarte grav, sentimentul antieuropean ar crește foarte mult. A crescut foarte mult nivelul de așteptare a românilor. Președinția Consiliului UE va fi luată din 2023 de Suedia și de Ungaria. 2023 ar fi un an în care este imposibil să pui problema extinderii spațiului Schengen pe agendă. Mai este o problemă: cuplajul pe care România îl are cu Bulgaria. Olandezii mi-au spus că ei au o problemă cu granița de sud a Bulgariei. Ideea României a fost să nu se decupleze de Croația, dar Bulgaria a avut un lobby destul de susținut. O să spun personal ce cred despre subiectul Rutte, să sperăm că-i dă Dumnezeu gândul cel bun”.