• NATO consideră că toate tensiunile trebuie rezolvate prin dialog și diplomație.
  • Alianța cere Rusiei să detensioneze situația cât mai repede și să reducă riscurile.
  • Documentul emis arată principiul de bază al NATO de aderare cu ușile deschise, adică orice stat are dreptul de a decide singur dacă dorește să adere.

Miercuri, NATO a trimis Moscovei răspunsul său scris la cererile de securitate ale Rusiei, a declarat la Bruxelles secretarul general Jens Stoltenberg. NATO crede cu fermitate că tensiunile și dezacordurile trebuie rezolvate prin dialog și diplomație, le-a spus Stoltenberg reporterilor.

„Cerem încă o dată Rusiei să detensioneze imediat situația. NATO crede cu tărie că tensiunile și dezacordurile trebuie rezolvate prin dialog și diplomație”, a declarat Stoltenberg reporterilor.

El a reiterat apelul său ca Moscova și NATO să își restabilească birourile respective la Bruxelles și Moscova și să utilizeze pe deplin canalele militare de comunicare pentru a promova transparența și a reduce riscurile.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

„Tensiunile sunt în creștere, Rusia își continuă consolidarea militară, iar acum vedem mai multe trupe, nu doar la granița cu Ucraina, ci și în Belarus, unde Rusia a trimis mii de trupe de luptă, sute de avioane, sisteme de apărare antiaeriană S-400 și o mulțime de alte echipamente foarte avansate. Iar acest lucru are loc sub masca unor exerciții, sunt trupe foarte competente și nu există nicio transparență a acestor desfășurări. Acest lucru sporește îngrijorările noastre și sporește tensiunile noastre, ceea ce arată că nu există o detensionare”, a adăugat Stoltenberg.

Acesta a mai spus că propunerile NATO au inclus apeluri pentru informări reciproce cu privire la exercițiile militare, dialogul privind controlul armelor, o mai mare transparență în ceea ce privește activitățile militare și eforturi comune pentru combaterea amenințărilor cibernetice. Documentul reiterează, de asemenea, principiul de bază al NATO de aderare cu ușile deschise, fiecare stat având dreptul de a decide singur dacă dorește să adere, a spus el.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că documentul a abordat preocupările Moscovei și le-a ridicat pe cele ale aliaților Washingtonului, dar nu a făcut nicio concesie.

„A pune lucrurile în scris este o modalitate bună de a ne asigura că suntem cât mai preciși posibil, iar rușii înțeleg pozițiile noastre, ideile noastre, cât mai clar posibil. În acest moment, documentul este la ei și mingea este în terenul lor”, a declarat el reporterilor.