Răspunsul Ministerului Sănătății la solicitarea lui Cîțu cu privire la grupul de lucru care verifică raportările zilnice COVID-19: „Legal, nu există”

Sursă foto: Profimedia
  • Florin Cîțu a solicitat pe 17 aprilie 2021 un document care să ateste un grup de lucru care verifică raportările COVID-19.
  • În acest moment nu există un astfel de grup legal constituit la nivelul Ministerului Sănătăţii, anunţă instituţia.

În data de 17 aprilie 2021, premierul Florin Cîţu, ministrul interimar al Sănătăţii, a solicitat secretarilor de stat şi secretarului general al ministerului documentul de constituire al acestui grup de lucru şi un raport al activităţii desfăşurate.

Atât secretarii de stat cât şi secretarul general au comunicat în scris că nu deţin vreun document de constituire al acestui grup de lucru.

Singurele elemente concrete menţionate în aceste răspunsuri scrise cu privire la eventualitatea existenţei acestui grup de lucru sunt reprezentate de o intenţie de constituire şi o menţiune despre organizarea unui astfel de grup. În acelaşi timp este evocată şi o eventuală întâlnire despre care se menţionează că nu a avut loc.

Declarațiile susținute de Vlad Voiculescu dovedesc că acesta nu cunoaște legislația și nici atribuțiile ce revin funcției de ministru

Declaraţiile susţinute de fostul ministru Vlad Vasile Voiculescu cu privire la acest subiect dovedesc faptul că acesta nu cunoaşte legislaţia, atribuţiile ce revin funcţiei de ministru şi procedurile administrative, precizează comunicatul ministerului.

În conformitate cu legislaţia în vigoare, în exercitarea atribuţiilor ce îi revin, ministrul emite ordine şi instrucţiuni cu caracter normativ sau individual. Nu decizii.

Ministerul Sănătăţii solicită fostului ministrul Vlad Vasile Voiculescu să înceteze diseminarea informaţiilor false în spaţiul public şi emiterea unor ipoteze lipsite de fundament.

Concret, decizia emisă de Andreea Moldovan, fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, privind constituirea acestui grup de lucru nu reprezintă un act administrativ cu caracter normativ. Totuşi, deşi acestea sunt prevederile legislaţiei in vigoare, aceasta emite un astfel de document.

De asemenea, nu există temei pentru ca un astfel de grup de lucru sa fie încadrat în categoria documentelor cu caracter confidenţial, ipoteză acreditată în spaţiul public, în condiţiile în care o astfel de abordare este în contradicţie cu principiile transparenţei şi comunicării instituţionale susţinute de Ministerul Sănătăţii.

Suplimentar, premierul Florin Cîţu a dispus şi verificarea tuturor actelor care au fost emise de fostul ministrul al Sănătăţii, precum şi de secretarii de stat in ultimele patru luni.

În concluzie, întrucât în acest moment nu există un grup de lucru legal constituit la nivelul Ministerului Sănătăţii, astfel ca în cursul zilei de astăzi va fi constituit un grup de lucru în conformitatea cu legislaţia in vigoare.