• Nivelul minim record atins este de 7,52 nașteri la 1.000 de persoane.
  • Datele arată o tendință accentuată de scădere a ratei natalității.
  • Beijingul a luat măsuri, astfel că le permite cuplurilor să aibă până la trei copii.

Rata natalității în China continentală a scăzut la un nivel record de 7,52 la 1.000 de persoane în 2021, au arătat luni datele Biroului Național de Statistică, accelerând o tendință de scădere care a determinat Beijingul să înceapă anul trecut să permită cuplurilor să aibă până la trei copii.

China a renunțat în 2016 la politica de decenii a copilului unic, înlocuind-o cu o limită de doi copii pentru a încerca să evite riscurile economice generate de îmbătrânirea rapidă a populației, dar costul ridicat al vieții urbane a descurajat cuplurile să aibă mai mulți copii. Rata natalității a fost cea mai scăzută din 1949, când biroul de statistică a început să adune datele.

Rata de creștere naturală a populației Chinei, care exclude migrația, a fost de numai 0,034% pentru 2021, un nivel record, cea mai mică din anul 1960 și până acum, potrivit datelor.

Recomandări

COLDPLAY CÂNTĂ LA BUCUREȘTI
ISRAEL LUPTĂ PE DOUĂ FRONTURI
CINE ȚI-A LUAT SECTORUL?
TAYLOR SWIFT PROVOACĂ CUTREMUR
CE DECIDE G7 PENTRU UCRAINA
INVESTITORII APROBĂ PLANUL LUI MUSK

„Provocarea demografică este bine cunoscută, dar viteza de îmbătrânire a populației este în mod clar mai rapidă decât se aștepta”, a declarat Zhiwei Zhang, economist șef la Pinpoint Asset management.

„Acest lucru sugerează că este posibil ca populația totală a Chinei să fi atins vârful în 2021. De asemenea, indică faptul că potențialul de creștere al Chinei este probabil să încetinească mai repede decât se aștepta”, a spus Zhang.

În 2021 au avut loc 10,62 milioane de nașteri, potrivit datelor, față de 12 milioane în 2020. Rata natalității în 2020 a fost de 8,52 nașteri la 1.000 de persoane.