• Nivelul minim record atins este de 7,52 nașteri la 1.000 de persoane.
  • Datele arată o tendință accentuată de scădere a ratei natalității.
  • Beijingul a luat măsuri, astfel că le permite cuplurilor să aibă până la trei copii.

Rata natalității în China continentală a scăzut la un nivel record de 7,52 la 1.000 de persoane în 2021, au arătat luni datele Biroului Național de Statistică, accelerând o tendință de scădere care a determinat Beijingul să înceapă anul trecut să permită cuplurilor să aibă până la trei copii.

China a renunțat în 2016 la politica de decenii a copilului unic, înlocuind-o cu o limită de doi copii pentru a încerca să evite riscurile economice generate de îmbătrânirea rapidă a populației, dar costul ridicat al vieții urbane a descurajat cuplurile să aibă mai mulți copii. Rata natalității a fost cea mai scăzută din 1949, când biroul de statistică a început să adune datele.

Rata de creștere naturală a populației Chinei, care exclude migrația, a fost de numai 0,034% pentru 2021, un nivel record, cea mai mică din anul 1960 și până acum, potrivit datelor.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA

„Provocarea demografică este bine cunoscută, dar viteza de îmbătrânire a populației este în mod clar mai rapidă decât se aștepta”, a declarat Zhiwei Zhang, economist șef la Pinpoint Asset management.

„Acest lucru sugerează că este posibil ca populația totală a Chinei să fi atins vârful în 2021. De asemenea, indică faptul că potențialul de creștere al Chinei este probabil să încetinească mai repede decât se aștepta”, a spus Zhang.

În 2021 au avut loc 10,62 milioane de nașteri, potrivit datelor, față de 12 milioane în 2020. Rata natalității în 2020 a fost de 8,52 nașteri la 1.000 de persoane.