Rata șomajului a scăzut sub 5%. Este cel mai mic nivel, din aprilie 2020

Rata șomajului a ajuns la cel mai mic nivel, din aprilie anul trecut și până acum. Asta deși traversăm o criză puternică, din cauza pandemiei. Incertitudinea, care a venit la pachet cu lockdown-ul din primăvară, a dus și la pierderea multor job-uri.

În februarie 2020, adică fix înainte să înceapă lockdown-ul, rata șomajului din România era la un nivel de 3,9%, conform Ziarului Financiar. În martie, deja crescuse la 4,6% și a continuat să crească în următoarele luni.

Mai mulți șomeri bărbați

În luna decembrie rata șomajului a fost de 4,9%. Asta înseamnă că numărul șomerilor estimat pentru decembrie a fost de 450.000 de persoane. De asemenea, avem mai mulți șomeri bărbați decât femei. Sunt cu 0,5 procente mai mulți șomeri bărbați decât femei.

De asemenea, sunt cu 0,2% mai putini șomeri decât în luna noiembrie, când rata șomajului a fost de 5,1%. Totuși nu ne putem bucura de o revenire, asta pentru că, prin comparație cu decembrie 2019, avem totuși cu 366.000 mai mulți șomeri.

Categoria 15-24 de ani este cea mai afectată. În septembrie, ultima lună pentru care oferă date INS, rata șomajului era de 19%. În categoria 25-74 de ani, prin comparație, tot în luna septembrie, rata șomajului a fost de 4,2%.

Exit mobile version