• Bilanțul victimelor din Gaza a crescut la 3.478 de morți.
  • Întâlnirea lui Biden cu liderii arabi a fost anulată după explozia de la spital.
  • Egiptul declară doliu național de 3 zile pentru victimele atacului din spitalul din Gaza.


UPDATE 00:30 – Biden se va adresa americanilor cu privire la războaiele din Gaza şi Ucraina

Preşedintele american Joe Biden se va adresa publicului american mâine seară, la ora 20:00 (ora Coastei de Est), cu privire la răspunsul Washingtonului la atacurile teroriste ale organizaţiei  Hamas şi la războiul în desfăşurare al Rusiei împotriva Ucrainei, a transmis Casa Albă.

Va fi al treilea astfel de discurs pe care Biden îl ţine despre războiul Israel-Hamas de când gruparea teroristă a lansat un atac şoc fără precedent asupra Israelului pe 7 octombrie, ucigând aproximativ 1.300 de oameni, majoritatea civili şi luând 199 de prizonieri.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
CORVINUL A CÂȘTIGAT CUPA ROMÂNIEI
E GENUL MEU
XI ȘI PUTIN DUC UN RĂZBOI PT. PACE
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
SINGUR PE LUME

Biden  insistă în faţa reporterilor de la bordul Air Force On că Israelul nu se află în spatele exploziei spitalului din Gaza

UPDATE 00:00 – Biden spune că Sissi a fost de acord să permită intrarea a 20 de camioane   

Preşedintele american Joe Biden le-a spus reporterilor de la bordul Air Force One pe drumul de întoarcere din Israel că, în timpul convorbirii sale cu preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sissi, acesta din urmă a fost de acord să deschidă trecerea Rafah între Egipt şi Gaza şi să lase „până la” 20 camioane de asistenţă umanitară, începând de vineri.

23.10 – Administrația Biden a cerut Israelului să nu lanseze o campanie militară împotriva Hezbollah

Administrația Biden a cerut Israelului să nu lanseze o campanie militară împotriva Hezbollah, deoarece Washingtonul lucrează pentru a împiedica răspândirea războiului din Gaza, au declarat pentru Times of Israel doi oficiali familiarizați cu chestiunea.

SUA recunosc că Israelul trebuie să răspundă la țintirea sporită a graniței sale de nord de către Hezbollah de la atacul Hamas din 7 octombrie, clarifică oficialii.

Dar atacurile repetate ale grupării teroriste libaneze și faptul că Israelul nu a anticipat asaltul Hamas din Gaza au condus la intensificarea discuțiilor despre dacă Israelul trebuie să fie cel care inițiază o bătălie împotriva Hezbollah pentru a menține puterea. .

22.57 – Blinken a vorbit cu țările G7 în legătură cu sprijinul lor pentru autoapărarea Israelului

Secretarul american Blinken a discutat marți cu omologii din țările G7 cu privire la sprijinul acestora pentru Israel și la angajamentul lor comun față de autoapărarea Israelului, a anunțat Departamentul de Stat.

Aceștia au mai solicitat eliberarea ostaticilor și modalități de a asigura că ajutorul umanitar ajunge la civilii din Gaza.

22.26 – Sirenele rachete sună în centrul Israelului pentru a treia oară în această seară

Sirenele rachete sună în centrul Israelului pentru a treia oară în această seară, de când președintele american Joe Biden a decolat de pe aeroportul Ben Gurion, după ce și-a încheiat vizita de război.

Grupurile teroriste din Gaza păreau să fi avut grijă să nu tragă în Tel Aviv în timp ce Biden era la sol.

21.30 – Protestatarii pro-Gaza din clădirea de birouri Cannon House de la Capitol Hill țin în mână bannere cu „încetarea focului” și scandează „nu în numele nostru”.

20.39 – Biden a avut 2 cereri din partea Israelului

Biden a avut 2 cereri din partea Israelului:

● „Nu sufoca Gaza” din punct de vedere umanitar. Acest lucru vă va oferi o marjă de libertate.”

● „Gândiți-vă la a doua zi. Ce se va întâmpla după victorie?”

20.26 – Prim-ministrul Benjamin Netanyahu spune că pachetul de ajutor militar „masiv, fără precedent” pe care Israel l-a asigurat de la președintele american Joe Biden în timpul vizitei sale de război la Tel Aviv de astăzi va ajuta Israelul să câștige războiul împotriva Hamas.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu spune că pachetul de ajutor militar „masiv, fără precedent” pe care Israel l-a asigurat de la președintele american Joe Biden în timpul vizitei sale de război la Tel Aviv de astăzi va ajuta Israelul să câștige războiul împotriva Hamas.

Într-o declarație video de la sediul militar Kirya al IDF din Tel Aviv, Netanyahu spune că i-a arătat lui Biden dovada că gruparea teroristă palestiniană Jihad Islamic a fost responsabilă pentru explozia spitalului din Gaza, înainte ca președintele SUA să sosească în Israel.

Netanyahu spune că vizita lui Biden în Israel a fost prima făcută de un președinte american în timpul unui război.

Premierul spune că Israelul va lucra „în orice mod posibil” pentru a asigura eliberarea ostaticilor, lăsând aparent opțiuni militare deschise pentru a-i elibera.

20.06 – Ministrul Apărării Yoav Gallant tocmai a ieșit dintr-un alt telefon cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

Ministrul Apărării Yoav Gallant tocmai a ieșit dintr-un alt telefon cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

Cei doi au vorbit aproape zilnic de la atacul Hamas din 7 octombrie.

Gallant a informat Austin cu privire la operațiunile sale militare ca răspuns la atacurile teroriste.

Austin „a cerut Hezbollah-ului libanez să-și înceteze atacurile din sudul Libanului în Israel și a subliniat importanța livrărilor de ajutoare umanitare către civilii din Gaza”, se arată într-un raport american.

Austin l-a actualizat, de asemenea, pe Gallant despre „livrările viitoare de asistență de securitate către Israel și a reiterat angajamentul SUA pentru întoarcerea în siguranță a ostaticilor deținuți de Hamas”, se arată în citirea SUA.

19.28 – Canalul 12: Prim-ministrul britanic: Informațiile care vin de la Hamas trebuie tratate ca informațiile care vin de la Kremlin.

19.07 – Surse egiptene au declarat pentru Arab TV: Israelul nu a informat încă Cairoul cu privire la aprobarea sa de a aduce ajutor în Fâșia Gaza.

Egiptul, împreună cu ONU și Semiluna Roșie, vor controla livrarea ajutoarelor către Fâșia Gaza, a declarat ministrul de externe al țării. Surse egiptene au declarat pentru Arab TV: Israelul nu a informat încă Cairoul cu privire la aprobarea sa de a aduce ajutor în Fâșia Gaza.

18. 26- Hamas: Biden s-a oferit să-i șteargă Egiptului datoriile în schimbul aprobării planului de strămutare.

18.15 – Rezoluția Consiliului de Securitate al ONU de condamnare a atacurilor Hamas împotriva Israelului și a tuturor violențelor împotriva civililor, oprită prin veto de SUA

Rezoluția Consiliului de Securitate al ONU de condamnare a atacurilor Hamas împotriva Israelului și a tuturor violențelor împotriva civililor, oprită prin veto de SUA
Statele Unite s-au opus prin folosirea dreptului de veto la o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care cerea accesul umanitar în Gaza, protecția civililor și condamnarea atacurilor Hamas împotriva Israelului.

Votul negativ al SUA, care este unul dintre cei cinci membri permanenți, a oprit imediat acțiunea asupra măsurii, introdusă de Brazilia. Rusia și Regatul Unit s-au abținut.

Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a explicat că veto-ul s-a datorat faptului că președintele american Joe Biden desfășoară activități diplomatice în Orientul Mijlociu, adăugând că „avem nevoie ca această diplomație să se desfășoare”. De asemenea, ea a criticat rezoluția pentru că nu afirmă dreptul Israelului la autoapărare.

17.27 – Ambasadele SUA și Israelului au fost evacuate din cauza unei amenințări cu bombă în Argentina

Ambasadele SUA și Israelului din Argentina au fost evacuate din cauza unei amenințări cu bombă, relatează presa locală.

Cotidianul argentinian La Nacion relatează că două amenințări cu bombă au fost primite astăzi la ambasadele din Buenos Aires.

Ziarul citează surse din cadrul poliției, potrivit cărora acestea au fost trimise prin e-mail.

17.15 – Palestinienii suferă și ei foarte mult, a spus Biden

Președintele american spune că și poporul palestinian suferă foarte mult” și vorbește despre palestinienii care și-au pierdut viața.

Am fost indignat și întristat” de pierderile enorme de vieți omenești din Gaza în urma exploziei de aseară de la spital, spune el, adăugând că dovezile din acest moment indică o rachetă lansată de un grup terorist din Gaza”. Populația din Gaza are nevoie de hrană, apă, medicamente și adăpost, a spus el, precizând că este esențial ca ajutorul să ajungă la civili și nu la Hamas.

În cazul în care Hamas deturnează ajutorul, a spus el, va demonstra încă o dată că nu se preocupă de bunăstarea poporului palestinian”. Biden adaugă că lucrează cu partenerii din regiune, cum ar fi Egiptul, pentru a se asigura că ajutorul poate ajunge în enclavă.

16.48 – Ministrul britanic de externe este așteptat să viziteze Egiptul

Vorbind mai devreme în Parlamentul britanic, ministrul de externe James Cleverly a confirmat că se va întoarce astăzi în Orientul Mijlociu, după ce săptămâna trecută a vizitat Israelul. Se înțelege că va merge mai întâi în Egipt, urmând să viziteze ulterior Qatar și Turcia.

16.42 – Președintele Raisi: Le spun celor care au comis crime în Gaza că veți fi pedepsiți pentru toate crimele voastre din mâna popoarelor islamice

Raisi: America înarmează regimul sionist trimițând rachete din țările regionale. Astăzi, în fața ochilor oamenilor, America importă rachete din țările din regiune în Palestina ocupată pentru a înarma regimul sionist. Bombele care cad asupra oamenilor din Gaza sunt ale americanilor. Oamenii lumii consideră că America este un partener în crimele regimului sionist. Mujahedinii palestinieni au arătat că inițiativa este în mâinile lor. Fluxul de poziție și rezistență împotriva regimului sionist nu a dispărut niciodată.

16.14 – Biden se întâlnește cu supraviețuitori ai masacrului Hamas și cu voluntari civili

Eli Beer, fondatorul organizației United Hatzalah, i-a spus lui Biden: Ați înălțat întregul spirit al acestei țări”.

Biden s-a întâlnit, de asemenea, cu Rahel Edri, care a devenit un erou popular de război în Israel, după ce a supraviețuit după ce a fost ținută ostatică împreună cu soțul ei de către teroriștii Hamas în casa lor timp de 20 de ore în orașul Ofakim din sudul țării, folosindu-și farmecul de acasă.

Cinci bărbați înarmați au spart ferestrele cuplului în zorii zilei, au invadat casa și au scotocit prin dulapuri, au îndreptat o armă spre ea și i-au ținut o grenadă deasupra capului. Păstrându-și calmul, ea a glumit și a stat de vorbă cu ei, oferindu-le băuturi și prăjituri în încercarea de a câștiga timp până la sosirea forțelor de salvare, oferindu-se să îi învețe ebraica în schimbul lecțiilor de arabă.

Ea a reușit să-i țină la distanță pe teroriști, împiedicându-i să le facă rău ei sau soțului ei, până când forțele speciale au venit în casă la miezul nopții și i-au ucis pe teroriști în timp ce aceștia încercau să fugă.

15.45 – Omagii pentru mama și fiica din Marea Britanie ucise în masacrul din kibbutz

Familia lui Lianne și Yahel Sharabi, britanicii uciși de atacatorii Hamas, a împărtășit noi omagii aduse acestora. Lianne și Yahel au fost uciși în timpul masacrului de la Kibbutz Be’eri, la 7 octombrie. Noiya, în vârstă de 16 ani, și tatăl fetelor, Eli, sunt încă dați dispăruți.

Într-o declarație, familia lor apropiată britanică spune: „În viețile noastre există un gol în formă de Yahel care nu va putea fi umplut niciodată”.

Ei spun că îi plăcea „să se plimbe pe bicicletă cu o viteză amețitoare în jurul kibbutzului, să joace fotbal, să cânte și să danseze pe Tik Tok și YouTube cu sora ei, Noiya, și, ocazional, cu verișorii ei britanici”.

„A fost o elevă strălucită și avea un interes deosebit pentru lumea naturală. Nu vom ști niciodată ce ar fi putut deveni – medic veterinar, artistă, naturalistă, poate chiar prima femeie israeliană în spațiu.”

15.12 – Fotbaliștii musulmani Atal și El Ghazi au fost suspendați pentru postări pe rețelele de socializare

Clubul francez de fotbal Nice a luat măsuri disciplinare împotriva jucătorului algerian Youcef Atal după ce acesta a postat pe rețelele de socializare un mesaj presupus antievreiesc legat de conflictul israeliano-palestinian.

Suspendarea sa a venit la o zi după ce clubul german Mainz 05 l-a suspendat pe atacantul olandez Anwar El Ghazi pentru o postare pe rețelele de socializare despre conflict pe care clubul din Bundesliga a considerat-o „inacceptabilă”. Bayern Munchen a fost, de asemenea, presată să ia măsuri în urma comentariilor despre conflict ale jucătorului marocan Noussair Mazraoui.

14.55 – Bilanțul victimelor din Gaza a crescut la 3.478 de morți

Ministerul Sănătății din Gaza a anunțat că în total 3.478 de palestinieni au fost uciși în raidurile aeriene israeliene, în timp ce alte 12.000 de persoane au fost rănite.

14.30 – Egiptul declară doliu național de 3 zile pentru victimele atacului din spitalul din Gaza

Președintele Abdel Fattah El-Sisi a declarat stare de doliu general de trei zile pe întreg teritoriul Egiptului, în urma exploziei de la spitalul Al-Ahli din Gaza, în care sute de persoane au fost ucise, se arată într-o declarație de miercuri a biroului prezidențial egiptean.

„Președintele Abdel Fattah El-Sisi, a decis să declare stare de doliu general în întreaga Republică Arabă Egipt pentru o perioadă de trei zile, pentru a plânge viețile victimelor nevinovate ale crimei de bombardare a spitalului baptist Al-Ahli din Fâșia Gaza și pentru toți martirii din poporul palestinian frățesc”, se arată în declarație.

13.48 – China condamnă „atacul” asupra unui spital – dar nu atribuie vina

Ca urmare a reacției arabe, Ministerul chinez de Externe a declarat că condamnă ceea ce numește „atacul” asupra spitalului – deși nu dă vina în mod explicit pe Israel sau pe militanții palestinieni. „China este șocată de atacul asupra spitalului din Gaza și îl condamnă cu fermitate, care a provocat pierderi masive de vieți omenești”, a declarat un purtător de cuvânt.

„Plângem pentru victime și transmitem condoleanțe răniților. China solicită o încetare imediată a focului și a ostilităților și toate eforturile posibile pentru a proteja civilii și a evita un dezastru umanitar și mai grav.”

13.20 – Franța și-a sfătuit cetățenii să nu călătorească în Liban

Franța tocmai a recomandat cetățenilor săi să nu călătorească în Liban, având în vedere „tensiunile de securitate din regiune, în special la frontiera de sud” (cu Israelul).

Anterior, SUA i-au sfătuit pe americanii aflați în Liban să părăsească țara cât timp sunt disponibile opțiuni comerciale. Ministerul britanic de Externe recomandă, de asemenea, să nu se efectueze nicio călătorie în Liban.

„Cetățenii britanici aflați în Liban ar trebui să analizeze dacă este necesar să rămână în Liban și, dacă nu, să părăsească țara prin mijloace comerciale cât timp acestea sunt încă disponibile”, a precizat acesta într-o actualizare de marți.

13.00 – Raisi: Făptașii atentatului cu bombă la spitalul din Gaza ar trebui să fie judecați

Președinte la ședința consiliului guvernamental: Bombardarea spitalului baptist din Gaza este un punct de cotitură în istoria neagră a regimului sionist. Procesarea și urmărirea penală a autorilor și susținătorilor acestor infracțiuni este necesară pentru garantarea vieții umane.

12.55 – Sinagoga din Berlin, atacată cu cocktailuri Molotov

Două cocktailuri Molotov au fost aruncate asupra unei sinagogi evreiești din capitala germană. Comunitatea Kahal Adass Jisroel a declarat că sinagoga sa din cartierul Mitte din oraș a fost atacată astăzi dimineață devreme.

„Persoane necunoscute au aruncat două cocteiluri Molotov de pe stradă”, a scris comunitatea pe X.

Cancelarul german Olaf Scholz și-a exprimat indignarea față de acest incident. Vreau să spun în mod expres că sunt indignat. Mă indignează personal ceea ce unii strigă și fac”, a declarat el în timpul unei vizite în Egipt.

Ulterior, el a adăugat pe rețelele de socializare: Atacurile asupra instituțiilor evreiești și actele de violență pe străzile noastre sunt josnice și nu pot fi tolerate. Antisemitismul nu își are locul în Germania”.

12.38 – Iranul cere oficial embargo petrolier asupra Israelului

Ministrul iranian de externe: Facem apel la țările islamice să impună un embargo petrolier asupra regimului israelian. Solicităm expulzarea ambasadorilor regimului israelian din țările care au relații cu acesta.

12.20 – Cancelarul german Scholz: „Consternat” de incidentul de la sinagoga din Berlin

O sinagogă din Berlin a fost atacată cu cocktailuri Molotov miercuri dimineață, în timp ce incidentele antisemite din capitala germană au crescut ca urmare a escaladării violente din Orientul Mijlociu. Comunitatea Kahal Adass Jisroel a declarat că sinagoga sa din cartierul Mitte din oraș a fost atacată cu două dispozitive incendiare. Poliția a confirmat incidentul

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat, în timpul unei vizite la Cairo, că a fost „îngrozit” de incidentul de la sinagogă.

12.05 – Atacul de la spital „pare să fi fost făcut de cealaltă echipă”, a spus Biden

Referindu-se la atacul de aseară de la spitalul din Gaza, Joe Biden îi spune premierului israelian că „se pare” că atacul de la spital a fost „făcut de cealaltă echipă”. Biden spune că este „profund întristat și indignat” de incident.

„Pe baza a ceea ce am văzut, se pare că a fost făcut de cealaltă echipă, nu de dumneavoastră. Dar sunt mulți oameni care nu sunt siguri, așa că trebuie să depășim o mulțime de lucruri”, spune el.

12.03 – Luarea de ostatici de către Hamas depășește orice înțelegere – Biden

Președintele american Joe Biden spune că a vizitat Israelul pentru a arăta care este poziția SUA în conflict. El continuă să descrie masacrele comise de Hamas la 7 octombrie. El spune că nu este „o hiperbolă” să spunem că au „măcelărit” 1.300 de persoane, inclusiv 31 de americani.

El vorbește, de asemenea, despre ostaticii israelieni, inclusiv copii. „Imaginați-vă la ce se gândeau acei copii care se ascundeau de Hamas? Este dincolo de înțelegerea mea”. SUA vor continua să sprijine Israelul, spune el, spunându-i lui Netanyahu: „Aștept cu nerăbdare să avem o discuție despre ce se va întâmpla de aici încolo”.

11.53 – Netanyahu și Biden au susținut declarații comune

„Lumea trebuie să se unească ca să distrugă Hamas. Ești un prieten adevărat. Și este un lucru grozav că un prieten ca tine vine în Israel în acest moment. Vorbesc în numele tuturor cetățenilor Israelului. Vă mulțumesc, domnule președinte, că sunteți alături de noi. Israelul este unit împotriva Hamas și vom elimina această amenințare. Vreau ca oamenii din Israel, din toată lumea, să știe că SUA rămân lângă Israel”, a declarat premierul israelian.

11.16 – Al-Sisi: Nu vom permite lichidarea problemei palestiniene, iar ceea ce se întâmplă în Gaza nu este un act împotriva Hamas

Al-Sisi: „Deplasarea palestinienilor din Gaza în Egipt va fi urmată de strămutarea palestinienilor din Cisiordania în Iordania. Am susținut de ani de zile înființarea unui stat palestinian demilitarizat. Ceea ce se întâmplă acum în Gaza este o încercare de a-i împinge pe civili să caute refugiu și să migreze în Egipt. Nu am închis trecerea Rafah, dar bombardamentele israeliene asupra părții palestiniene a trecerii au împiedicat-o să funcționeze. Continuarea operațiunilor militare în Gaza ar putea face ca lucrurile să scape de sub control și să conducă la o extindere a cercului conflictului”.

11.11 – „Trebuie stabilite toate faptele, iar cei responsabili trebuie să fie trași la răspundere”, spune Ursula von der Leyen

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, tocmai a declarat în Parlamentul European că nu există nicio scuză pentru lovirea unui spital plin de civili în Gaza, calificând explozia de la Al Ahli drept o „tragedie fără sens”.

„Trebuie stabilite toate faptele, iar cei responsabili trebuie să fie trași la răspundere”, a spus ea, fără să atribuie vina.

Von der Leyen s-a confruntat cu unele critici pentru vizita sa în Israel de săptămâna trecută, în cadrul căreia nu și-a atenuat mesajul de solidaritate subliniind că Israelul trebuie să respecte și el legislația umanitară.

10.54 – Joe Biden aterizează în Israel

Președintele american Biden tocmai a sosit în Israel pentru o întâlnire cu premierul israelian Netanyahu. O întâlnire planificată cu liderii arabi a fost deja anulată.

10.24 – Infografic cu toate lansările de rachete eșuate în Fâșia Gaza de la începutul războiului

10.22 – Înregistrare a unei conversații despre lansarea eșuată efectuată de organizația teroristă Jihad Islamic la spital

10.00 – Hamas știa că este vorba de o rachetă palestiniană, susține Israelul

Hagari spune că Hamas a înțeles că explozia a fost cauzată de o rachetă a Jihadului Islamic ratată, dar a lansat o „campanie mediatică globală” pentru a da vina pe Israel.

„Au mers atât de departe încât au umflat numărul victimelor”, spune el. „Au înțeles cu certitudine absolută că a fost o rachetă ratată de Jihadul Islamic care a avariat spitalul”.

El spune că imaginile aeriene confirmă că nu a existat o lovitură directă asupra spitalului în sine și că nu au fost avariate clădirile din apropiere.

08.45 – Atacurile aeriene israeliene continuă

În această dimineață, forțele sale aeriene au declarat că au atacat zeci de alte „ținte militare în întreaga Fâșie Gaza” – în acest proces „eliminând” încă doi membri ai grupului militant palestinian Hamas.

Într-un tweet, ea îi numește pe cei doi bărbați ca fiind Muhammad Alwadia, numindu-l comandantul sistemului antitanc al Brigăzii din orașul Gaza a Hamas, și Akram Hijaz, un traficant de arme și „fonduri teroriste”.

08.00 – Întâlnirea lui Biden cu liderii arabi a fost anulată după explozia de la spital

În urma exploziei de la spitalul Al Ahli din Gaza, o întâlnire între Joe Biden și liderii arabi – inclusiv Mahmoud Abbas din Palestina – a fost anulată.

Biden trebuia să se îndrepte spre Iordania după întâlnirea cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu; acolo s-ar fi întâlnit cu regele Abdullah al Iordaniei, cu președintele Abdul Fattah al-Sisi al Egiptului și cu Abbas.

Cu toate acestea, aseară târziu, ministrul de externe al Iordaniei a declarat că întâlnirea ar putea avea loc doar atunci când părțile ar putea conveni să pună capăt „războiului și masacrelor împotriva palestinienilor”, acuzând Israelul pentru explozia din spital.

Armata israeliană susține că explozia a fost provocată de o rachetă aparținând unui alt grup, Jihadul Islamic Palestinian, al doilea grup militant ca mărime din Fâșia Gaza.

7.10- Țările arabe cer ONU încetarea imediată a focului

Cele 22 de țări arabe din cadrul Națiunilor Unite cer oprirea imediată a focului în Gaza, în urma exploziei devastatoare și a incendiului de la un spital din orașul Gaza.

Riyad Mansour, ambasadorul palestinian la ONU, a declarat că membrii Grupului arab sunt „indignați de acest masacru” și, de asemenea, s-au unit pentru a cere livrarea imediată a ajutorului umanitar și pentru a preveni „strămutarea forțată” a palestinienilor.

6.40- Israelul neagă categoric” că ar fi responsabil pentru atacul de la spitalul Al-Ahli – Casa Albă

Casa Albă spune că recunoaște că Israelul are convingerea fermă” că o explozie uriașă la un spital din orașul Gaza „nu a fost cauzată de ei”.

Israelienii au negat în mod categoric și foarte strident că au avut vreo legătură cu acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

Autoritățile din Gaza, teritoriu palestinian condus de gruparea militantă Hamas, au declarat că 500 de persoane au murit în explozia de la spital. Hamas a dat vina pe Israel, care la rândul său a dat vina pe o altă grupare, Jihadul Islamic Palestinian.

Ambele au negat responsabilitatea.

6.30- Ambasadorul palestinian la ONU acuză Israelul că se află în spatele exploziei de la spitalul din Gaza

Ambasadorul Riyad Mansour, observatorul palestinian la Națiunile Unite, a acuzat Israelul că a comis explozia mortală de marți de la spitalul Al-Ahli din Gaza.

El a declarat că oficialii israelieni au mințit atunci când au dat vina pe Jihadul Islamic Palestinian pentru explozie.

„Acum ei schimbă povestea pentru a încerca să dea vina pe palestinieni. Este o minciună”, a declarat Mansour în timpul unei conferințe de presă la sediul ONU.


Forțele de Apărare ale Israelului au declarat marți că serviciile lor de informații arată că o „lansare eșuată de rachetă” de către gruparea palestiniană Jihadul Islamic a fost responsabilă pentru explozia care a făcut sute de morți.

6.15- În mai multe orașe mari au izbucnit proteste după bombardarea unui spital din Gaza, unde sute de răniți erau tratați.

  • Marți seară, palestinienii au inundat străzile mai multor orașe din Cisiordania, aruncând cu pietre și scandând împotriva președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas. Forțele de securitate au tras cu gaze lacrimogene și grenade paralizante pentru a dispersa mulțimea
  • Protestatarii s-au adunat și în fața ambasadei SUA din capitala Libanului, Beirut, unde au aprins un incendiu de proporții. Un alt grup s-a adunat în fața ambasadei Franței și se pare că ar fi aruncat cu pietre în clădire. Gruparea militantă libaneză Hezbollah a făcut apel la musulmani și arabi să „se deplaseze imediat pe străzi și în piețe pentru a-și exprima furia”
  • Sute de persoane s-au adunat, de asemenea, în Tripoli și în alte orașe libiene, purtând steaguri palestiniene și scandând sloganuri de susținere pentru locuitorii din Gaza
  • Proteste au fost și în fața ambasadelor britanică și franceză din Teheran, capitala Iranului, precum și la ambasadele israeliene din Turcia și Iordania

5.45-Departamentul de Stat al SUA îi avertizează pe americani să nu călătorească în Liban

Departamentul de Stat al SUA a emis marți o recomandare de călătorie prin care îi avertizează pe americani să nu călătorească în Liban.

Departamentul va permite membrilor de familie și unor membri ai personalului guvernamental american care nu se află în situații de urgență de la ambasada din Beirut să părăsească voluntar țara „din cauza situației imprevizibile de securitate”.

5.04- Departamentul de Stat: Aproximativ 1.500 de cetățeni au părăsit Israelul cu mijloace de transport închiriate de SUA

Aproximativ 1.500 de cetățeni americani și membrii familiilor lor au plecat din Israel cu mijloace de transport închiriate de guvernul american, a declarat marți un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat pentru CNN.

4.21- Casa Albă: Nu există planuri sau intenții de a desfășura forțe americane pe teren pentru a lupta în Israel.

4.05- Avionul cancelarului german a fost evacuat după o alertă de raid aerian în Israel, arată o înregistrare video Reuters

Cancelarul german Olaf Scholz a fost evacuat din avionul său cu puțin timp înainte de decolarea din Israel din cauza unei alerte de raid aerian marți seara târziu, a relatat un corespondent Reuters care călătorea cu cancelarul.

Video recorded by Reuters shows Scholz and his staff quickly entering a vehicle on the tarmac of Ben Gurion Airport in Tel Aviv after disembarking the plane.  

3.45- SUA afirmă că 31 de cetățeni au fost uciși și 13 sunt dați dispăruți de la atacurile Hamas asupra Israelului

Treizeci și unu de cetățeni americani au fost uciși de la atacul Hamas asupra Israelului, iar 13 americani sunt considerați dispăruți sau sunt ținuți ostatici de Hamas, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby.

3.40- Proteste la Casa Albă

3.36- Lovituri aeriene în apropiere de nordul Fâșiei Gaza auzite- CNN

Mai multe lovituri aeriene în direcția nordului Gaza au fost auzite în Sderot, Israel, de către editorul diplomatic internațional al CNN, Nic Robertson, la primele ore ale dimineții de miercuri, ora locală.

Forțele de apărare israeliene (IDF) nu au comentat încă loviturile.

3.24- Proteste în fața ambasadei SUA din Beirut

Protestatarii furioși din cauza exploziei de la spitalul din Gaza s-au adunat în fața ambasadei SUA din Beirut, capitala Libanului, și au provocat un mare incendiu.

Imagini de pe rețelele de socializare arată că protestatarii au ridicat un steag palestinian pe zidurile complexului american din Aukar, o suburbie din nordul Beirutului.

3.11- Protestatari încearcă să pătrundă într-o bază americană

2.51- Guterres a condamnat atacul asupra spitalului Al Ahli

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat atacul asupra spitalului Al Ahli, scriind pe Twitter: „Sunt îngrozit de uciderea a sute de civili palestinieni”.

El a „condamnat cu fermitate” acest atac, adăugând că „spitalele, clinicile, personalul medical și sediile ONU sunt protejate în mod explicit de dreptul internațional”.

2.43- Iranul anunță că „timpul s-a sfârșit”

2.22- Biden: am cerut echipei mele de securitate națională să continue să strângă informații despre ceea ce s-a întâmplat exact la spitalul Al Ahli Arab din Gaza

„În urma informațiilor privind pierderea teribilă de vieți omenești la un spital din Gaza, președintele Biden a fost informat de echipa sa de securitate națională, inclusiv de consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan și de consilierul principal adjunct pentru securitate națională Jon Finer”, a declarat Casa Albă într-un comunicat transmis presei. „Președintele a vorbit la telefon cu secretarul de stat Tony Blinken, care se află încă în regiune.”

Statele Unite susțin fără echivoc protecția vieții civile în timpul conflictului și plângem pacienții, personalul medical și alți nevinovați uciși sau răniți în această tragedie. Biden: am vorbit cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei și cu prim-ministrul Netanyahu al Israelului și am cerut echipei mele de securitate națională să continue să strângă informații despre ceea ce s-a întâmplat exact.

2.20- Proteste la Ambasada SUA din Liban

2.16- Biden a spus că a îndrumat consilierii să adune informații pentru a determina circumstanțele din jurul atacului asupra unui spital din Gaza.

2.07- Confruntări între demonstranții pro-palestinieni și poliție, în Barcelona

2.05- Președintele palestinian Abbas: „Israelul a comis un teribil masacru militar atacând un spital din Gaza

Președintele palestinian Abbas: „Israelul a comis un teribil masacru militar atacând un spital din Gaza. <…> 75 de ani de suferință și crimă, iar lumea tace”

Prim-ministrul israelian Netanyahu: „atacul asupra spitalului din Gaza a fost efectuat de teroriști barbari din Gaza, și nu de către IDF. Cel care ne ucide cu brutalitate copiii își ucide și propriii copii”.

2.00- Consiliul de Securitate al ONU se va reuni miercuri pe tema Orientului Mijlociu

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite va avea o reuniune deschisă miercuri, la ora 10.00 ET, pentru a discuta despre evoluțiile din Orientul Mijlociu, inclusiv despre bombardarea unui spital din Gaza.

Atât Israelul, cât și Palestina sunt așteptate să ia cuvântul în cadrul reuniunii, care a fost solicitată de Rusia și Emiratele Arabe Unite.

1.59- Rusia a solicitat o reuniune deschisă urgentă a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite

Rusia a solicitat o reuniune deschisă urgentă a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, care să aibă loc miercuri dimineață, în urma exploziei mortale de marți de la spitalul din Gaza, a declarat primul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polyanskiy

1.55- Protestatarii din Turcia au intrat în ambasada Israelului

1.52-Israelienii au împărtășit cu SUA informații despre explozia de la spital, spun oficialii israelieni

Israelul a împărtășit cu Statele Unite informații despre explozia de la Spitalul Baptist Al-Ahli din Gaza, spun oficialii israelieni, scrie CNN.

„Au existat conversații între partea israeliană și partea americană”, a declarat Mark Regev, consilier al premierului israelian Benjamin Netanyahu. „Am împărtășit cunoștințele pe care le avem – informațiile pe care le avem – cu americanii”.
Oficialii americani din domeniul informațiilor lucrează pentru a înțelege ce s-a întâmplat la spital.

Oficialii palestinieni au acuzat Israelul că a efectuat un atac aerian care a ucis sute de persoane din spital. Israelul a dat vina pe Jihadul Islamic Palestinian pentru o lansare eșuată de rachetă care a lovit spitalul.

1.43- Președintele Iranului: „Flăcările bombelor americano-israeliene” vor „mistui” Israelul

1.35- Armata israeliană spune că va face publice imagini care dovedesc că Jihadul islamic palestinian se află în spatele atacului asupra spitalului din Gaza

Armata israeliană spune că va face publice imagini și o conversație interceptată care dovedesc că Jihadul islamic palestinian se află în spatele atacului asupra spitalului din Gaza, scrie Reuters.

1.29- Proteste în fața ambasadei Franței din Teheran

1.22- Abbas învinuiește Israelul responsabil pentru masacrul de la Spitalul din Gaza

Abbas spune că Israelul este responsabil pentru masacrul de la Spitalul din Gaza. „Nu vom permite o altă Nakba în acest secol. Nu vom pleca, indiferent de sacrificiu. Trebuie oprită această baie de sânge din Gaza”, declară Abbas.

Abbas: ONU trebuie să condamne această crimă. Ne trebuie unitate. E un moment periculos. Salut toți eroii din Gaza. Le spun că plecarea de pe pământul nostru nu se va întâmpla niciodată.

1.18- Haaretz: Sanders dă vina pe Israel pentru decesele din spitalele din Gaza

Gaza, spunând că aceste crime incalificabile trebuie să înceteze acum”, denunță în continuare strămutarea unui milion de oameni fără apă, hrană și medicamente”.

„Bombele și rachetele din ambele părți trebuie să înceteze, ajutorul umanitar masiv trebuie să ajungă de urgență în Gaza, iar ostaticii trebuie să fie eliberați”, spune el.

1.09- Marea Britanie va colabora cu aliații pentru a afla ce s-a întâmplat la spitalul din Gaza, spune ministrul de externe

Marea Britanie va colabora cu aliații pentru a afla ce s-a întâmplat și pentru a proteja civilii nevinovați din Gaza, a declarat marți ministrul de externe James Cleverly, la scurt timp după explozia de la spitalul Al-Ahli al-Arabi din nordul Fâșiei Gaza, care a provocat moartea a sute de persoane.

Distrugerea spitalului Al Ahli este o pierdere devastatoare de vieți omenești”, a declarat Cleverly într-o postare pe platforma de socializare X.

1.02- Biden este în drum spre Israel

Președintele american s-a urcat la bordul avionului Air Force One la baza Andrews Air Force Base pentru zborul său spre Israel, unde se va întâlni cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Prezență securității și a poliției este sporită în incinta Capitoliului SUA din cauza „potențialului de tulburări civile”.

0.58- Hezbollah a anunțat că mâine va avea loc o „zi de furie fără precedent” împotriva Israelului și împotriva vizitei în țară a președintelui american Joe Biden

0.52-Iordania anulează summitul cu Biden

Ministrul de externe al Iordaniei tocmai a declarat că țara sa se retrage de la un summit planificat cu președintele american Joe Biden.

Summitul urma să aibă loc la Amman și urma să includă pe Biden, precum și oficiali egipteni, palestinieni și iordanieni.

0.51- Armata israeliană a spus că o verificare suplimentară a confirmat că armata israeliană nu a lovit un spital din Gaza

0.45- Iordania cere oficial anchetă internațională pe atacul asupra spitalului din Gaza

Ministrul iordanian de externe: „Nu are rost să vorbim acum despre altceva decât despre oprirea războiului”

00.25- UE poate fi solidară cu Israelul și, în același timp, poate contribui la satisfacerea nevoilor palestinienilor, afirmă președintele Comisiei Europene

Potrivit președintelui Comisiei Europene, Uniunea Europeană colaborează cu Egiptul pentru a oferi ajutor celor care fug de conflictul din Gaza.

Ursula von der Leyen a declarat că Comisia este în contact cu autoritățile din Egipt pentru a încerca să permită livrarea de ajutor umanitar în Gaza.

UPDATE 00.03- Israelul neagă implicarea în bombardarea spitalului din orașul Gaza

Armata israeliană afirmă că nu a fost implicată în explozia care a ucis sute de persoane într-un spital din orașul Gaza și că deflagrația a fost cauzată de o rachetă palestiniană lansată greșit.

Ministerul Sănătății din Gaza, administrat de Hamas, afirmă că un atac aerian israelian a provocat explozia, care a ucis aproximativ 500 de persoane, dintre care multe căutau adăpost pentru a scăpa de ofensiva israeliană în curs.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Regele Abdullah al Iordanului se alătură Egiptului pentru a acuza Israelul pentru atacul cu rachetă asupra Spitalului Baptist din orașul Gaza, despre care se crede că a ucis sute de oameni.

IDF a spus că Jihadul Islamic Palestinian a fost responsabil pentru tragerea unei rachete care a lovit spitalul, dar Abdullah insistă într-o declarație că Israelul s-a aflat în spatele „masacrului odios”.

Abdullah consideră aceasta o „crimă de război odioasă care nu poate fi tolerată. Israelul trebuie să înceteze imediat agresiunea sa brutală împotriva Gazei, care este în contradicție cu valorile umanitare și morale și constituie o încălcare flagrantă a regulilor dreptului internațional umanitar”, se arată într-o declarație a Curții Regale a Iordaniei.