• Armata israeliană a negat acuzațiile că a atacat cel mai mare spital din Gaza, Al Shifa – dar a recunoscut „ciocnirile” cu luptătorii Hamas din zonă.
  • Un chirurg de la Al Shifa a declarat pentru BBC că unitatea a rămas fără apă, mâncare și electricitate – și că unitatea de terapie intensivă a fost lovită.
  • Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au acuzat în repetate rânduri Hamas că operează din tunelurile de sub spital, lucru pe care Hamas îl neagă.

UPDATE 23.00

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a discutat cu prim-ministrul Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, despre eforturile de extindere a asistenței umanitare pentru civilii din Gaza.

De asemenea, ei au vorbit despre asigurarea unei treceri sigure a cetățenilor străini și a răniților grav în afara fâșiei devastate de război, a declarat Blinken într-un mesaj postat duminică pe Twitter.

UPDATE 22.00 – Șapte soldați israelieni au fost răniți în atacuri ale Hezbollah

Armata israeliană a declarat că șapte soldați ai IDF au fost „ușor răniți” în urma unor tiruri de mortiere lansate de Hezbollah în nordul Israelului în cursul zilei de astăzi.

Alte zece persoane au fost, de asemenea, rănite de explozii de rachete și schije, iar două dintre ele se află în stare critică, au declarat serviciile de salvare israeliene.

Forțele de apărare israeliene au declarat că au identificat 15 lansări într-o oră din Liban – unde se află puternica grupare militantă Hezbollah – și că au interceptat patru.

Restul au căzut în zone deschise, a precizat aceasta. Oficialii israelieni au declarat anterior că Hezbollah a lansat rachete antitanc asupra unei comunități israeliene aflate imediat după graniță, rănind grav muncitorii de la utilități.

UPDATE 21.00 – Bilanțul victimelor din Gaza a ajuns la 11.180 de morți, potrivit guvernului Hamas

Bilanțul morților din Gaza de la începutul actualului conflict a ajuns la 11.180 de persoane, potrivit guvernului Hamas din teritoriu.

Potrivit ultimului set de cifre, printre morți se numără 4.609 copii și 3.100 de femei, în timp ce alte 28.200 de persoane au fost rănite.

UPDATE 20.00 – SUA nu vrea să vadă lupte cu focuri de armă în spitale, susține consilierul de securitate națională

Israelul a fost acuzat că a atacat unitatea, lucru pe care îl neagă. Organizațiile umanitare descriu o situație dezastruoasă pentru pacienți și personal – inclusiv doi copii prematuri care ar fi murit.

Vorbind pentru CBS, partenerul american al BBC, consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan a remarcat îngrijorarea israeliană că Hamas folosește spitalele și alte infrastructuri civile pentru comandă și control, pentru depozitarea armelor [și] pentru a-și găzdui luptătorii”. Hamas neagă acest lucru.

UPDATE 19.00 – Netanyahu afirmă că Israelul a încercat să livreze combustibil la spitalul Al-Shifa

În cursul zilei de astăzi, premierul israelian Benjamin Netanyahu a vorbit la postul american de televiziune NBC, reacționând la evenimentele de la spitalul Al-Shifa.

Ne-am oferit aseară, de fapt, să le dăm suficient combustibil pentru a face să funcționeze spitalul, pentru a face să funcționeze incubatoarele și așa mai departe”, spune el, susținând că combustibilul a fost refuzat.

Pentru că, în mod evident, nu avem nicio bătălie cu pacienții, sau cu civilii, deloc. Cred că fiecare moarte de civil, fiecare copil mort este o tragedie.”

Armata israeliană a difuzat o înregistrare video care, potrivit acesteia, arată cum este oferit combustibilul, dar nu am verificat independent imaginile și nu am putut vorbi cu personalul spitalului despre acest lucru.

UPDATE 18.00

Într-un interviu acordat duminică postului CNN, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a răspuns: Nu, dimpotrivă”, răspunzând la o întrebare dacă personalul ONU din Gaza este în afara oricărui pericol.

Vorbind cu prezentatorul CNN, Fareed Zakaria, șeful ONU a spus: Numărul crește pe zi ce trece”, adăugând că ONU a pierdut 101 angajați în Gaza până duminică.

Nu vă puteți imagina cum [este] să conduci o organizație în care 101 oameni care lucrau pur și simplu pentru a ajuta la rezolvarea nevoilor umanitare ale oamenilor… să fie uciși. Iar unii dintre ei au fost uciși împreună cu familiile lor în casele lor de bombardamente”, a declarat Guterres.

UPDATE 17.00 – Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul nu va înceta luptele din jurul spitalului Al Shifa din Gaza

Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul nu va înceta luptele din jurul spitalului Al Shifa din Gaza, unde au fost raportate mai multe cazuri de oameni împușcați în timp ce încercau să fugă din unitate.

Într-un interviu acordat la emisiunea State of the Union” de la CNN, Netanyahu a fost întrebat cum Israelul, care susține că Hamas se adăpostește în spital, se va asigura că bolnavii și răniții nu vor fi prinși în atacurile israeliene.

Ei bine, am cerut evacuarea tuturor pacienților din acel spital și, de fapt, aproximativ 100 au fost deja evacuați”, a spus Netanyahu.

UPDATE 16.00 – SUA doresc să evite luptele armate în interiorul spitalelor din Fâșia Gaza

SUA doresc să evite luptele armate în interiorul spitalelor din Fâșia Gaza, care pun în pericol viețile civililor, și au transmis punctul lor de vedere forțelor israeliene, a declarat duminică consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, pentru CBS News, relatează Reuters.

Sullivan a susținut afirmațiile israeliene potrivit cărora Hamas operează în spitale din interiorul Fâșiei Gaza, spunând că informațiile din surse deschise indică faptul că Hamas folosește spitalele așa cum folosește multe alte facilități civile, pentru comandă și control, pentru depozitarea armelor, pentru a-și găzdui luptătorii. Și aceasta este o încălcare a legilor războiului”.

UPDATE 15.00-Luptele continuă la granița dintre Israel și Liban

Raportul ONU privind împușcarea unui pacificator vine pe fondul luptelor continue la granița cu Israelul și în sudul Libanului, unde se află bine înarmată gruparea islamistă șiită Hezbollah.

Forțele de Apărare ale Israelului au declarat că duminică au fost lansate rachete antitanc de către Hezbollah și au lovit mai multe ținte civile.

IDF a declarat că a ripostat cu focuri de artilerie.

Un purtător de cuvânt al serviciului israelian de ambulanță a declarat pentru postul israelian N12 News că o persoană a fost rănită grav și alte trei până la cinci persoane au fost rănite.

Imaginile au arătat mașini în flăcări pe un drum din apropierea unei zone deschise.

UPDATE 14.00-Punctul de trecere a frontierei Rafah a fost redeschis. MAE: 101 cetăţeni români şi membri de familie vor fi evacuaţi

Punctul de trecere a frontierei Rafah a fost redeschis, duminică, iar 101 cetăţeni români şi membri de familie vor fi evacuaţi.

Ministerul Afacerilor Externe anunță că, potrivit informaţiilor din teren, punctul de trecere a frontierei Rafah a fost redeschis, fiind reluat tranzitul pentru persoane. Astfel, duminică, vor continua procedurile de evacuare pentru cetăţenii statelor care primiseră, pentru data de 10 noiembrie, permisiunea autorităţilor israeliene şi egiptene de a tranzita punctul de trecere Rafah către Republica Arabă Egipt, inclusiv pentru 101 de cetăţeni români şi membri de familie.

UPDATE 13.00- Evacuații ar fi trecut prin punctul de trecere Rafah

Un raport al agenției de știri Reuters afirmă că un grup de civili a evacuat astăzi Gaza, trecând prin punctul de trecere Rafah spre Egipt. Reuters citează surse de securitate egiptene neidentificate.

Acest lucru ar însemna că punctul de trecere s-ar fi deschis cu succes pentru prima dată în trei zile.

UPDATE 12.00- Semiluna Roșie spune că spitalul din Al-Quds nu mai funcționează

Societatea Semilună Roșie Palestiniană (PRCS) spune că spitalul Al Quds din nordul Gaza nu mai este operațional deoarece rezervele de combustibil s-au epuizat.

Personalul medical încearcă în continuare să trateze pacienți fără electricitate, precizează PRCS într-un comunicat, „în contextul unor condiții umanitare dezastruoase și al lipsei de provizii medicale, alimente și apă”.

„Spitalul a fost lăsat să se descurce singur sub bombardamentele israeliene continue, ceea ce reprezintă riscuri grave pentru personalul medical, pacienți și civili strămutați”, se arată în declarația postată pe X (fostul Twitter).

Acesta adaugă că prezența israeliană s-a intensificat și că a fost împiedicat să trimită ambulanțe în zonele afectate – ceea ce a dus la „numeroase cadavre nerevendicate”.

UPDATE 11.00- Israelul anunță deschiderea unui coridor de evacuare pentru spitalul Al-Shifa

Un coridor de evacuare este în curs de deschidere de la spitalul Al-Shifa până la drumul principal din sudul Gaza, a anunțat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene în limba arabă.

Într-o postare pe X (fostul Twitter), Avichay Adraee spune că este disponibilă o rută de la spital prin strada Al-Wahda până la drumul Salah Al-Din.

UPDATE 10.00- OMS pierde legătura cu persoanele de contact de la Al-Shifa

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat aseară că a pierdut comunicarea cu contactele sale de la spitalul Al-Shifa din Gaza.

Organismul spune că a presupus că contactele sale s-au alăturat „zecilor de mii de persoane strămutate și care fug din zonă”, pe fondul „rapoartelor îngrozitoare despre spitalul care se confruntă cu atacuri repetate”.

OMS și-a exprimat „îngrijorarea serioasă” pentru siguranța personalului și a pacienților de acolo, care au fost prinși în capcană de lupte, inclusiv a „bebelușilor aflați sub aparate de respirație artificială și a persoanelor strămutate care au rămas în spital”.

UPDATE 9.00- ONU afirmă că biroul său din Gaza a fost bombardat

ONU afirmă că unul dintre birourile sale din orașul Gaza a fost bombardat în cursul nopții, fiind raportați „morți și răniți” printre civilii care se adăpostesc acolo.

„Acest lucru este greșit din toate punctele de vedere”, afirmă administratorul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Achim Steiner, într-o postare pe X (fostul Twitter).

„Civilii, infrastructura civilă & inviolabilitatea instalațiilor ONU trebuie să fie întotdeauna protejate”.

UPDATE 8.00- Cei 41 de cetățeni români evacuaţi din Fâşia Gaza au ajuns în România

Cei 41 de cetăţeni români şi membri de familie evacuaţi din Fâşia Gaza au ajuns în România, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Aeronava trimisă inițial să îi aducă de la Cairo s-a defectat.

UPDATE 5.00- Netanyahu respinge încetarea focului în Gaza și revenirea AP

Israelul nu va înceta operațiunile militare din Gaza până când nu va obține victoria, a declarat premierul Benjamin Netanyahu, respingând apelurile internaționale tot mai numeroase pentru o încetare a focului. De asemenea, el a respins ideea ca Autoritatea Palestiniană să revină la guvernare în această zonă.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat pentru BBC că nu există „nicio justificare” pentru bombardamentele din Gaza și a îndemnat la încetarea focului, în timp ce Olaf Scholz, din Germania, a susținut dreptul Israelului de a se apăra.

04:00 Liderul Hezbollah susține că atacurile sale împotriva Israelului sunt un „front de sprijin”

Hassan Nasrallah, liderul influent al mișcării libaneze Hezbollah, a declarat că gruparea și-a intensificat ofensiva împotriva Israelului în ultima săptămână și că atacurile din sudul Libanului vor continua.

Israelul și Hezbollah au făcut schimb de focuri aproape în fiecare zi de-a lungul graniței lor de mai bine de o lună. Dar până acum, majoritatea atacurilor au fost limitate la câmpuri deschise.

02:00 – Ministrul israelian al apărării avertizează pe Hezbollah împotriva escaladării conflictului

Ministrul Apărării Yoav Gallant nu s-a ferit să amenințe pe Liban și Hezbollah.

”Cetăţenii Libanului ar trebui să ştie că, dacă Nasrallah greşeşte, atunci soarta Beirutului poate fi ca soarta Gazei” a declarat Gallant.

Forțele aeriene israeliene operează la granița dintre Israel și Liban, iar armata, în general, era pregătită pentru orice escaladare.

01:00 – Președintele francez Macron condamnă răspândirea antisemitismului

Președintele francez Emmanuel Macron a cerut poporului să se ridice împotriva „revenirii insuportabile a antisemitismului nestăpânit”.

„O Franță în care cetățenii noștri evrei se tem nu este Franța. O Franță în care francezilor le este frică din cauza religiei sau a originii lor nu este Franța”, a declarat cu indignare Macron.

Peste o mie de acte antisemite au fost comise în Franța în ultima lună, de trei ori mai mult raportat la anul trecut.

00:00 – Microsoft: Rusia răspândește dezinformarea în Orientul Mijlociu

Rusia produce în mod activ dezinformare despre Orientul Mijlociu, deoarece tensiunile continuă să crească în urma campaniei militare a Israelului, potrivit vicepreședintelui și președintelui Microsoft, Brad Smith, relatează Times of Israel.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Armata israeliană a declarat că va ajuta la evacuarea bebelușilor din departamentul de pediatrie al spitalului Al Shifa, scrie BBC.

Contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt principal al armatei israeliene, a declarat că decizia a fost luată în urma unei cereri din partea administrației spitalului.

El a precizat că bebelușii vor fi evacuați mâine către „un spital mai sigur”.

„Vorbim direct și constant cu personalul spitalului”, a declarat Hagari. „Personalul spitalului Shifa a cerut ca mâine să ajutăm bebelușii din departamentul de pediatrie să ajungă la un spital mai sigur. Vom oferi asistența necesară”.

Armata israeliană a negat acuzațiile că a atacat cel mai mare spital din Gaza, Al Shifa – dar a recunoscut „ciocnirile” cu luptătorii Hamas din zonă.