• Armata israeliană a declarat marți că a capturat „parlamentul Hamas” și alte clădiri din oraș.
  • Un grup de 17 persoane, români şi membri de familie ai acestora, evacuate din Fâşia Gaza în Egipt.
  • John Kirby a declarat că SUA nu au autorizat operațiunea militară de la Spitalul Shifa din Gaza.

UPDATE 22.30 – John Kirby a declarat că SUA nu au autorizat operațiunea militară de la Spitalul Shifa din Gaza

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că SUA nu au autorizat operațiunea militară de la Spitalul Shifa din Gaza și nu aprobă niciunul dintre planurile militare ale Israelului. „Noi nu am autorizat operațiunile militare în jurul spitalului, așa cum nu autorizăm noi. celelalte operațiuni ale Israelului”, a spus Kirby.

„Acestea sunt operațiuni militare israeliene, pe care le planifică și le desfășoară.” Potrivit acestuia, SUA consideră în continuare că Israelul nu ar trebui să atace spitalele din Gaza din aer și că civilii ar trebui să fie ferit de focuri de armă. 

UPDATE 21.55 – Israelul consideră că raidul de miercuri asupra spitalului Al-Shifa va pune presiune asupra Hamas pentru a finaliza un acord de schimb a zeci de prizonieri israelieni cu prizonieri palestinieni

Israelul consideră că raidul de miercuri asupra spitalului Al-Shifa va pune presiune asupra Hamas pentru a finaliza un acord de schimb a zeci de prizonieri israelieni cu prizonieri palestinieni, potrivit a doi oficiali israelieni de rang înalt.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
ANGELINA JOLIE, ACUZATĂ CĂ I-A ÎNDEPĂRTAT PE COPII DE BRAD PITT
PROTESTE LA EUROVISION
GRETA THUNBERG SE ALĂTURĂ PROTESTELOR
ZELENSKI DEMITE PE BANDĂ RULANTĂ

Negocierile pentru un acord sunt în curs de desfășurare, diferiții actori lucrând la un cadru al unui acord, potrivit celor doi oficiali israelieni, care sunt implicați în efortul israelian de a elibera ostaticii printr-un acord, precum și unui al treilea care are cunoștință despre acest subiect. Conform propunerii, Hamas ar urma să elibereze 50 de femei și copii răpiți în timpul atacurilor teroriste din 7 octombrie pentru aproximativ același număr de femei și copii palestinieni deținuți în închisorile israeliene.

UPDATE ORA 21.18 – O demonstrație are loc în Marea Britanie în solidaritate cu Fâșia Gaza

UPDATE ORA 21.07 – Șapte dintre membrii personalului Spitalului de campanie iordanian din Gaza au fost răniți în urma unui atac

Armata iordaniană susține într-o declarație că șapte dintre membrii personalului Spitalului de campanie iordanian din Gaza au fost răniți în urma unui atac israelian în timp ce încercau să ofere ajutor medical cetățenilor din Gaza. De asemenea, s-a raportat că s-a început o investigație oficială asupra incidentului pentru a stabili detaliile acestuia.

UPDATE ORA 21.00 – Numărul răpiților din Gaza a crescut la 240

Soția premierului, Sara Netanyahu, a trimis astăzi o scrisoare soției președintelui SUA, Jill Biden.

În scrisoarea sa, Netanyahu i-a cerut lui Jill Biden să acționeze imediat pentru eliberarea ostaticilor israelieni deținuți pentru crime împotriva umanității de către Hamas în Gaza.

Netanyahu a descris în scrisoarea ei: „Una dintre femei a fost răpită de Hamas când era însărcinată. Și-a născut copilul în captivitatea Hamas. Vă puteți imagina, ca și mine, ce trece printr-o femeie într-un mediu sensibil. starea de naștere când este ținută de acești criminali. Hamas ține în brațe un copil care are doar câteva zile!”

UPDATE ORA 20.00 – Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, va vizita Egiptul și Iordania la 18 noiembrie

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, va vizita Egiptul și Iordania la 18 noiembrie.

Ea se va întâlni cu președintele egiptean, Abdel Fattah al-Sisi, la Cairo și se va deplasa în Sinai pentru a saluta sosirea ajutorului umanitar al UE, înainte de a se întâlni cu regele Abdullah al Iordaniei la Amman, a declarat un purtător de cuvânt al UE, citat de Reuters.

UPDATE ORA 19.00 – Peste 20 de cetățeni irlandezi au părăsit miercuri Gaza

Peste 20 de cetățeni irlandezi au părăsit miercuri Gaza prin punctul de trecere Rafah în Egipt și se așteaptă ca și mai mulți să poată pleca în zilele următoare, a declarat Taoiseach Leo Varadkar în Dáil, parlamentul irlandez.

El a spus că au fost luate măsuri pentru ca personalul ambasadei țării din Cairo să le ofere asistență consulară, inclusiv călătoria înapoi în Irlanda, potrivit unui raport al Press Association.

„Ne așteptăm ca și alți cetățeni irlandezi și persoane aflate în Gaza să fie pe listă în zilele următoare și lucrăm neobosit pentru a ne asigura că toți cei care doresc să facă acest lucru vor fi lăsați să plece cât mai curând posibil”, a spus el.

UPDATE ORA 18.00 – Consiliul ONU va vota cu privire la solicitarea de pauză în luptele din Gaza

Consiliul de Securitate al ONU urmează să voteze în cursul zilei de astăzi un proiect de rezoluție care solicită „pauze și coridoare umanitare urgente și extinse” în întreaga Fâșie Gaza, pentru un număr suficient de zile pentru a permite accesul ajutoarelor, au declarat diplomați pentru agenția de presă Reuters.

Până în prezent, Israelul a efectuat pauze scurte, de câteva ore, în zone concentrate din nordul Gaza, adesea de-a lungul drumului Salah al-Din care duce spre sud. Pentru ca rezoluția să treacă este nevoie de cel puțin nouă voturi în favoarea ei și de niciun veto din partea SUA, Rusiei, Chinei, Franței sau Marii Britanii.

UPDATE ORA 17.00 – Forțele israeliene încă operează în interiorul spitalului al-Shifa

Un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, a declarat că forțele israeliene încă operează în interiorul spitalului al-Shifa, cel mai mare din teritoriu, la câteva ore după ce au intrat în el miercuri dimineața devreme.

Vorbind prin telefon de la spital, Munir al-Boursh a declarat pentru AP că soldații israelieni au răscolit subsolul și alte clădiri, inclusiv cele care adăpostesc departamentele de urgență și chirurgie.

„Ei sunt încă aici… pacienții, femeile și copiii sunt îngroziți”, a spus el. El a adăugat că medicii au jurat să rămână cu pacienții lor „până la sfârșit”.

Al-Boursh a cerut ONU și Comitetului Internațional al Crucii Roșii să asigure un coridor sigur pentru ca pacienții, personalul medical și familiile strămutate prinse în instalație să poată pleca.

UPDATE ORA 16.00 – „Nu există loc în Gaza” în care Israelul „să nu ajungă, nici ascunzătoare, nici refugiu”, a avertizat Benjamin Netanyahu

„Nu există loc în Gaza” în care Israelul „să nu ajungă, nici ascunzătoare, nici refugiu”, a avertizat miercuri premierul Benjamin Netanyahu, când armata israeliană a intrat în spitalul al-Gaza Shifa, cel mai mare de pe teritoriul palestinian

„Vom ajunge și vom elimina Hamas și vom aduce înapoi ostaticii”, două „misiuni sacre”, a declarat șeful guvernului în timpul unei vizite la o bază militară din Israel.

UPDATE ORA 15.00 -CNN: „Am pierdut contactul cu celelalte clădiri din complexul spitalicesc”, spune un medic din Al-Shifa

Oamenii din interiorul spitalului Al-Shifa au pierdut contactul cu alte clădiri din complex, a declarat miercuri, într-un interviu telefonic pentru Al Jazeera, supervizorul departamentului de urgențe, Omar Zaqout.

Zaqout a spus că oamenii se adăpostesc în interiorul clădirilor și stau departe de ferestre și uși.

„Am pierdut contactul cu alte clădiri din complexul spitalicesc”, a spus Zaqout.
„Nu știm ce se întâmplă afară, tot ceea ce auzim sunt explozii, focuri de armă, țipete de oameni în vârstă și plânsete de copii”.
Zaqout a spus că soldații israelieni sunt prezenți în clădirile din jurul Urgențelor și că a fost martor mai devreme la oameni încătușați, dezbrăcați de haine și legați la ochi.

UPDATE ORA 14.00 -Combustibilul intră în Gaza, dar numai pentru camioanele ONU

De când Israelul a asediat Gaza după atacurile mortale din 7 octombrie ale Hamas, nu a fost permis să intre combustibil, deși livrări limitate de ajutor umanitar au trecut din Egipt. Săptămâna aceasta, ultimele stocuri de combustibil ale ONU din Gaza s-au epuizat în sfârșit. ONU a avertizat că în ultima zi camioanele sale de ajutor nu mai pot distribui provizii în Gaza. ONU spune că livrarea de astăzi de 25.000 de litri reprezintă doar o fracțiune din ceea ce este necesar pentru operațiunile umanitare. Se spune că intrarea combustibilului pentru a funcționa generatoarele în spitale și în instalațiile de apă și canalizare rămâne interzisă. Firmele de telecomunicații au spus că se așteaptă să oprească serviciile de telefonie și internet într-o zi din cauza lipsei de combustibil.


UPDATE ORA 13.00 -Un oficial de frontieră spune că 25.000 de litri de combustibil au ajuns în Gaza

Aproximativ 25.000 de litri de combustibil au intrat în Gaza în această dimineață de la punctul de trecere Rafah din Egipt, a declarat pentru BBC un oficial local de frontieră.

Livrarea are loc după ce ONU și organizația caritabilă Medici Fără Frontiere au avertizat că stocurile de combustibil se vor epuiza miercuri în Gaza.

Israelul blochează de săptămâni întregi livrările de combustibil în Gaza, susținând că acestea ar putea fi furate și exploatate de Hamas în scopuri militare.

Anterior, armata israeliană a declarat că unele camioane ONU care transportă ajutoare în Gaza vor fi realimentate miercuri.

UPDATE ORA 12.00 -OMS: S-a pierdut contactul cu personalul sanitar de la spitalul al-Shifa


Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat miercuri că organizația a pierdut contactul cu personalul sanitar de la spitalul al-Shifa din Gaza, după ce forțele israeliene au început ceea ce au descris drept o „operațiune țintită” în interiorul unității.

„Rapoartele privind incursiunea militară în spitalul al-Shifa sunt profund îngrijorătoare”, a scris directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesu,s pe rețelele de socializare, relatează Reuters.

UPDATE ORA 11.00 -Israelul spune că a adus incubatoare și alimente pentru copii la Al-Shifa

Armata israeliană spune că a furnizat incubatoare, alimente pentru copii și provizii medicale spitalului Al-Shifa.

În spital se află zeci de bebeluși, care în weekend au fost scoși din incubatoare, deoarece spitalul a rămas fără electricitate.

Ieri, după ce IDF a anunțat că va furniza aceste provizii, directorul executiv al organizației caritabile Medical Aid for Palestinians a declarat că nu de incubatoare era nevoie, ci de combustibil pentru a face să funcționeze generatoarele pentru a pune în funcțiune incubatoarele aflate deja în spital.

Israelul nu a permis intrarea combustibilului în Gaza de când au izbucnit luptele cu Hamas luna trecută, spunând că Hamas îl va folosi în scopuri militare.

Într-o actualizare a contului său X în limba ebraică, IDF a declarat că, la intrarea în Al-Shifa, militarii săi au înfruntat și au luptat cu explozibili și „escadroane teroriste”.

UPDATE ORA 10.00 -Israelul anunță că unele camioane de ajutor ONU vor fi realimentate astăzi

Armata israeliană a declarat că unele camioane ONU care transportă ajutoare în Gaza vor fi realimentate miercuri.

Coordonarea activităților guvernamentale în teritorii – unitatea ministerului israelian responsabilă cu afacerile civile palestiniene – a declarat că camioanele vor fi realimentate la punctul de trecere Rafah de la granița egipteană, în urma unei solicitări din partea administrației americane.

Cogat a adăugat că acest lucru „se face în coordonare cu autoritățile de securitate relevante”.

ONU a declarat că camioanele sale de ajutor nu au putut aduce provizii din cauza lipsei de combustibil încă de marți dimineață.

Juliette Touma, o purtătoare de cuvânt a biroului ONU pentru refugiații palestinieni, a declarat miercuri dimineață pentru BBC că încă nu primise combustibil și că era pe punctul de a avea o „reducere semnificativă a operațiunilor noastre”.

Combustibilul este, de asemenea, necesar pentru spitale, brutării, generatoare de electricitate și stații de pompare a apei în Gaza, dar Israelul a blocat livrările timp de săptămâni, spunând că ar putea fi furat de Hamas.

UPDATE ORA 09.00 -Hamas afirmă că raidul de la Al-Shifa a fost o „crimă împotriva umanității

Biroul de presă al guvernului Hamas a emis o declarație în care califică raidul Israelului asupra spitalului Al-Shifa din Gaza drept „crimă de război”, „crimă morală” și „crimă împotriva umanității”.

Acesta a declarat că 9.000 de pacienți, personal medical și civili strămutați se aflau în spital când a avut loc raidul la adăpostul nopții.

Într-o înregistrare video postată pe X, fostul Twitter, de către Centrul de Informare Palestinian, liderul Hamas, Izzat al-Rishq, a declarat că Israelul a atacat o unitate civilă, nu o instalație militară.

Într-o declarație anterioară, Hamas a afirmat că responsabilizează Washingtonul și pe președintele american Joe Biden pentru acest raid.

Atât Israelul, cât și SUA susțin că Hamas – un grup terorist interzis în SUA, Marea Britanie și UE – are o bază de comandă sub Al-Shifa, ceea ce Hamas neagă.

UPDATE ORA 08.00 -Armata israeliana transmite ca are dovezi ca în spital au fost ținuți ostatici

Armata israeliana transmite ca are dovezi ca în spital au fost ținuți ostatici. Și ca, de îndată ce condițiile o vor permite, va asigura incubatoare pentru copii. IDF anunță că a întrat în spital cu echipe medicale și vorbitori de limba araba, pentru a se asigura ca civilii sunt cât mai puțin afectați.

Ieri, Israelul a dat un ultimatum de 12 ore pentru încetarea operațiunilor militare din spital, ceea ce nu s a întâmplat, mai scrie în comunicatul armatei israeliene

Duminica, OMS anunța că sunt în jur de 600-650 de pacienți în spital, în timp ce numărul cadrelor medicale era între 200 și 500, iar numărul celor care se adăposteau în spital era în jur de 1.500

Armata israeliana transmite ca Hamas tine cel puțin 239 de ostatici în Gaza. Casa Alba a transmis ca are informații ca în spital sunt arme și un centru operațional Hamas. Medicii de la Al-Shifa spun ca au fost avertizați cu 30 de minute înainte de începerea operatiunii

UPDATE ORA 07.00 – Hamas acuză Israelul și SUA pentru raidul armatei israeliene asupra celui mai mare spital din Gaza

Atât Israelul, cât și Statele Unite sunt de vină pentru raidul armatei israeliene asupra celui mai mare spital din Gaza, potrivit unei declarații a Hamas.

Raidul asupra spitalului Al-Shifa a constituit, de asemenea, un eșec al Națiunilor Unite în apărarea palestinienilor, a declarat Hamas.

„Tăcerea Organizației Națiunilor Unite și trădarea multor țări și regimuri nu vor descuraja poporul nostru palestinian să se agațe de pământul lor și de drepturile lor naționale legitime”, a declarat Hamas.
Hamas a afirmat că SUA a dat Israelului „undă verde… pentru a comite mai multe masacre împotriva civililor”, susținând ceea ce a numit „narațiunea falsă” a Israelului – că Hamas folosește spitalul Al-Shifa ca bază de comandă și control.

Marți, Casa Albă și Pentagonul au declarat că Hamas depozitează arme și operează un centru de comandă din spitalul Al-Shifa, citând informații recent declasificate.

Observațiile au reluat afirmațiile făcute de Israel, pe care oficialii spitalului palestinian și Hamas le-au respins în mod constant.

UPDATE ORA 05.00 – Armata israeliană afirmă că desfășoară o operațiune în interiorul spitalului al-Shifa din Gaza.

Armata israeliană a declarat că a efectuat un raid împotriva Hamas în spitalul al-Shifa miercuri dimineața devreme, desfășurând ceea ce a numit o „operațiune precisă și țintită împotriva Hamas într-o zonă specifică” a complexului medical.

UPDATE ORA 03.00 – Tancurile israeliene au intrat în complexul spitalului Al-Shifa

Tancurile israeliene au pătruns în cel mai mare complex spitalicesc din Gaza, potrivit unui jurnalist aflat în Al-Shifa.

Au avut loc schimburi de focuri de armă prin curte, iar unele ferestre ale uneia dintre clădiri au fost scoase.

Sute de angajați și pacienți se află încă la Al-Shifa, potrivit celor mai recente rapoarte din interiorul spitalului, alături de câteva mii de persoane care au căutat adăpost din calea ofensivei aeriene și terestre a Israelului.

UPDATE ORA 02.00 – Războiul din Israel s-ar putea încheia „în câteva săptămâni”

Actuala fază a războiului Israelului împotriva Hamas s-ar putea încheia în „câteva săptămâni”, a declarat marți Gilad Erdan, ambasadorul israelian la Națiunile Unite.

„Sperăm, ne rugăm ca acesta să se încheie mai repede”, a spus Erdan.

UPDATE ORA 01.00 – Oficialii egipteni fac eforturi pentru a aduce în Egipt zeci de bebeluși din spitalele din Gaza

Oficialii egipteni fac eforturi pentru a aduce în Egipt 36 de nou-născuți de la spitalul Al-Shifa din Gaza, potrivit ministrului sănătății din această țară.

Ministerul Sănătății încearcă să coordoneze transferul cu Societatea Semilună Roșie Palestiniană (PRCS), a declarat marți ministrul egiptean al Sănătății, Khaled Abdel Ghaffar.

„Ni s-a cerut să primim 36 de nou-născuți în incubatoare”, a declarat Abdel Ghaffar, adăugând că lucrează cu echipa sa și cu alți oficiali pentru a-i aduce în Egipt „cât mai curând posibil”.

Știre inițială

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că SUA are informații potrivit cărora Hamas are un centru de comandă sub spitalul Al-Shifa din orașul Gaza.

Kirby a declarat reporterilor că informațiile arată că „Hamas și Jihadul Islamic Palestinian folosesc unele spitale din Fâșia Gaza, inclusiv Al-Shifa, și tunelurile de sub ele pentru a-și ascunde și susține operațiunile militare și pentru a ține ostatici”.

El a precizat că grupările au depozitat arme sub Al-Shifa și sunt „pregătite să răspundă la o operațiune militară israeliană împotriva acestei unități”.

Kirby a mai spus că: „Nu susținem lovirea unui spital din aer și nu vrem să vedem un schimb de focuri în spital, unde oameni nevinovați, oameni neajutorați, oameni bolnavi încearcă pur și simplu să primească îngrijirile medicale pe care le merită, nu să fie prinși într-un schimb de focuri. Spitalele și pacienții trebuie să fie protejați.”