• Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat sâmbătă că Autoritatea Palestiniană ar trebui să guverneze Fâşia Gaza şi Cisiordania, în urma războiului dintre Israel şi Hamas.
  • Lupte grele între militanţii Hamas şi forţele israeliene, după ce un acord de încetare a focului ar fi picat
  • Netanyahu l-a criticat pe președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, că nu a condamnat atacul Hamas.

UPDATE 22.00 – Franța va trimite o navă de război cu ajutoare medicale în Gaza

Franța va trimite o navă de război pentru a oferi ajutor medical în Gaza, a anunțat duminică Emmanuel Macron.

Portavionul francez de transport de elicoptere Dixmude va pleca „la începutul săptămânii și va ajunge în Egipt în zilele următoare”, a precizat președintele francez într-un comunicat, adăugând că Dixmude este „configurat pentru sprijin spitalicesc cu o capacitate de 40 de paturi”.

Macron a adăugat: „Această navă este destinată să trateze cazurile cele mai grave și să permită luarea în considerare a civililor răniți pentru ca aceștia să fie tratați în spitalele din jur, dacă este necesar”.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G

El a mai spus că Franța „mobilizează toate mijloacele de care dispune, în special cele aeriene” pentru ca pacienții să poată fi tratați în Franța. Au fost luate măsuri pentru a primi până la 50 de pacienți în spitalele franceze, a adăugat el.

UPDATE 21.00 – Ministerul Sănătății din Gaza: Cel puțin 13.000 de palestinieni uciși și 30.000 de răniți

Cel puțin 13.000 de palestinieni au fost uciși și 30.000 au fost răniți de loviturile israeliene în Gaza începând cu 7 octombrie, a anunțat duminică Ministerul Sănătății din Gaza.

Dintre cei 13.000 de morți în urma loviturilor israeliene, 5.500 sunt copii și 3.500 sunt femei, adaugă comunicatul citat de Reuters.

UPDATE 20.00 – IDF și Shin Bet au descoperit un tunel terorist sub Spitalul Shifa

Forțele IDF, cu participarea forțelor speciale din unitățile Sheldag, Yehalam și Aketz, au dezvăluit, sub conducerea Shin Bet și Amman, traseul unui tunel terorist de aproximativ 55 de metri lungime și aproximativ 10 metri adâncime sub Shifa.

Puțul tunelului, spre care o scară adâncă duce la intrare, conține diverse apărări, inclusiv o ușă superioară și o fantă de tragere. Acest tip de ușă este folosit de organizația teroristă Hamas pentru a bloca capacitatea forțelor noastre de a intra în sediul organizației și în activele subterane.

Descoperirile dovedesc dincolo de orice îndoială că clădirile din complexul spitalicesc sunt folosite ca infrastructură pentru organizația teroristă Hamas, pentru activități teroriste. Aceasta este o dovadă suplimentară a utilizării cinice pe care organizația teroristă Hamas o face locuitorilor Fâșiei Gaza ca scut uman pentru activitatea sa teroristă criminală.

UPDATE 19.00 – OMS îi salută pe asistenții medicali de la spitalul al-Shifa ca fiind „eroici” în mijlocul „zonei morții”

OMS îi salută pe asistenții medicali de la spitalul al-Shifa ca fiind „eroici” în mijlocul „zonei morții
Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a condus duminică o a doua vizită de evaluare la spitalul al-Shifa, a lăudat personalul medical care lucrează în cel mai mare spital din Gaza, pe care OMS l-a declarat drept „zonă de moarte”.

Adresându-se mai multor lucrători din domeniul sănătății, un membru al echipajului de evaluare al OMS a declarat:

„Sunt absolut umilit de munca dumneavoastră și a echipelor dumneavoastră, de eforturile eroice pe care le-ați depus… Organizația pe care o reprezint este extrem de mândră să ne numim profesioniști din domeniul sănătății, să ne uităm la munca pe care ați făcut-o, să ne uităm la munca pe care continuați să o faceți în condițiile în care continuați să oferiți cele mai bune îngrijiri posibile pacienților și familiilor acestora este pur și simplu eroică”.

UPDATE 18.00 – Michael Herzog, ambasadorul israelian în SUA, a susținut că spitalul Al Shifa „continuă să funcționeze”

Michael Herzog, ambasadorul israelian în SUA, a susținut că spitalul Al Shifa „continuă să funcționeze”, în ciuda faptului că Organizația Mondială a Sănătății a vizitat spitalul sâmbătă și a declarat că acesta „nu mai este operațional”.

Vorbind pentru Martha Raddatz, prezentatoarea ABC, Herzog a declarat

„Există pacienți care sunt tratați în spital… Spitalul continuă să funcționeze, dar dedesubt există un oraș al terorii”.

Herzog a adăugat că armata israeliană a fost „foarte atentă” și „a permis oamenilor care au vrut să evacueze să evacueze”. Limbajul lui Herzog și afirmațiile potrivit cărora astfel de evacuări au fost voluntare contrastează puternic cu avertismentul OMS potrivit căruia forțarea pacienților să fugă din spitale reprezintă o „condamnare la moarte”.

UPDATE 17.00 – 31 de „bebeluși foarte bolnavi” au fost evacuați din spitalul al-Shifa

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a confirmat că 31 de „bebeluși foarte bolnavi” au fost evacuați din spitalul al-Shifa, împreună cu șase lucrători din domeniul sănătății și 10 membri ai familiilor personalului. De asemenea, acesta a declarat că sunt planificate alte misiuni pentru a evacua alți pacienți rămași și personalul medical din spital, în așteptarea garanțiilor de trecere în siguranță.

UPDATE 16.00 – Ambasadorul Israelului în SUA se declară „plin de speranță” că un număr semnificativ de ostatici vor fi eliberați în zilele următoare

Ambasadorul Israelului în SUA, Michael Herzog, a declarat că avem speranța că vom reuși să obținem eliberarea unui număr semnificativ de ostatici în zilele următoare”.

„Nu vreau să intru în detaliile acestor discuții. Ele sunt în mod evident foarte sensibile. Cu cât vom intra mai puțin în detalii, cu atât mai mari sunt șansele unui astfel de acord. Dar sunt eforturi foarte serioase și sper că putem ajunge la un acord în următoarele zile”, a declarat el la emisiunea This Week de la ABC.

„Nu este o încetare a focului, pentru că vom continua să facem presiuni împotriva Hamas pentru a le demantela infrastructura militară și infrastructura teroristă. Nu vom opri acest lucru, dar suntem dispuși să mergem pe o pauză, pentru un număr semnificativ de ostatici, dacă vom avea un acord”, a adăugat el.

Ambasadorul a încercat să respingă criticile privind victimele civile din Gaza rezultate din operațiunea militară a Israelului, spunând: „Nu știu și nu știți câți dintre ei sunt teroriști și câți sunt civili nevinovați”.

UPDATE 15.00 – Israelul verifică rapoartele care susțin că o navă deținută de Israel a fost preluată de Houthis din Yemen; se crede că niciun israelian nu se află la bord

Canalul saudit Al Arabiya a relatat că o navă de marfă israeliană a fost deturnată de Houthis, după ce organizația teroristă din Yemen a amenințat că va ataca navele israeliene. Israelul verifică informația, dar se estimează că pe navă nu se află niciun israelian.

Potrivit raportului, numele navei este Galaxy Leader, iar de sâmbătă dimineață aceasta nu și-a mai transmis poziția. Ultima poziție transmisă de navă a fost în apropiere de Jeddah, în Arabia Saudită. Nava transportă vehicule și a părăsit Turcia în drum spre India.

UPDATE 14.00 – IDF îndeamnă locuitorii din cartierele „Jabalia, Al-Daraj Al-Tuffah și Al-Shuja’iya” din Gaza să evacueze în sud și zona umanitară

IDF îndeamnă locuitorii din cartierele „Jabalia, Al-Daraj Al-Tuffah și Al-Shuja’iya” din Gaza să evacueze în sud și zona umanitară. Purtătorul de cuvânt al IDF precizează că civilii pot folosi drumul Saladin până la ora 16. „Vom implementa o suspendare tactică temporară a activităților militare în cursul zilei de astăzi, în special între 10:00) și 14.00”, a spus el, citim într-un comunicat de presă al armatei israeliene publicat. in araba.

UPDATE. Lupte grele între militanţii Hamas şi forţele israeliene, după ce un acord de încetare a focului ar fi picat

Duminică au avut loc lupte între militanții Hamas și forțele israeliene în unele zone din nordul Gaza, iar loviturile aeriene israeliene au ucis zeci de palestinieni în centrul enclavei, au declarat martorii, în timp ce un raport privind o tentativă de eliberare a ostaticilor a fost negat.

Washington Post: Israelul, Statele Unite şi Hamas sunt aproape de un acord pentru a elibera zeci ostatici în schimbul unei încetări de cinci zile a focului / Israelul nu a confirmat încă acordul

Eliberarea ostaticilor ar putea începe în următoarele câteva zile, dacă nu apar probleme de ultim moment, potrivit unor persoane familiare cu acordul detaliat, de şase pagini, a precizat  publicaţia americană.

Raportul vine în contextul în care Israelul pare să se pregătească să îşi extindă ofensiva împotriva militanţilor Hamas în sudul Fâşiei Gaza.

Conform acordului, toate părţile vor îngheţa operaţiunile de luptă timp de cel puţin cinci zile, în timp ce 50 sau mai mulţi ostatici vor fi eliberaţi în grupuri la fiecare 24 de ore, potrivit Post. Hamas a luat aproximativ 240 de ostatici în timpul raidului său în interiorul Israelului, care a ucis 1.200 de persoane.

Pauza este, de asemenea, menită să permită intrarea unei cantităţi semnificative de ajutor umanitar, a realatează Washington Post, adăugând că schiţa acordului a fost elaborată în timpul unor săptămâni de discuţii în Qatar.

Cu toate acestea, atât premierul israelian Benjamin Netanyahu, cât şi oficiali americani au declarat recent că nu s-a ajuns încă la un acord.

Netanyahu a declarat sâmbătă seara, în cadrul unei conferinţe de presă: „În ceea ce priveşte ostaticii, există multe zvonuri nefondate, multe rapoarte incorecte. Aş dori să fie clar: până în prezent, nu a existat niciun acord. Dar vreau să promit: Când va fi ceva de spus – vă vom raporta despre asta”.

UPDATE ORA – Armata israeliană a ucis doi palestinieni

Armata israeliană a ucis doi palestinieni în incursiuni în Cisiordania în această dimineață, potrivit unui raport al agenției palestiniene de presă WAFA.

Forțele israeliene l-au împușcat mortal pe Issam Al-Fayed, un invalid de 46 de ani, la intrarea în tabăra de refugiați din Jenin, a precizat agenția.

UPDATE ORA 02:00 – Pacienții rămași în spitalul Al-Shifa din Gaza vor fi evacuați în termen de 72 de ore

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că personalul său a vizitat spitalul Al-Shifa din orașul Gaza și se pregătește să evacueze pacienții și membrii personalului care rămân în termen de 24 până la 72 de ore.

Potrivit comunicatului OMS, la locul de muncă se află încă 25 de membri ai personalului și 291 de pacienți – și se acționează pentru a coordona transferul acestora la spitalul Nasser și la spitalul European, tot în Fâșia Gaza.

Cu toate acestea, s-a precizat că „aceste unități funcționează deja peste capacitatea lor maximă, iar transferul mai multor pacienți nu va face decât să înrăutățească povara asupra lor”.

Știre inițială

Netanyahu se opune ideii lui Biden

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă, că Autoritatea Palestiniană nu este „competentă” în forma sa actuală pentru a conduce Fâșia Gaza.

Netanyahu l-a acuzat pe președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, că nu a condamnat atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului și a spus că unii dintre miniștrii de rang înalt ai lui Abbas au sărbătorit atacul.

„După ce am luptat și am tras toate aceste lucruri, le-am da-o lor?”. a spus Netanyahu.

„Știți foarte bine cum își educă ei copiii”, a adăugat el. „Dacă acest lucru nu se schimbă, ce am făcut noi?”.

Comentariile premierului vin după ce președintele american Joe Biden a declarat într-un editorial publicat sâmbătă că Gaza și Cisiordania ar trebui, în cele din urmă, să fie reunite sub conducerea unei Autorități Palestiniene „revitalizate” după războiul dintre Israel și Hamas.

Autoritatea Palestiniană ar trebui să guverneze Fâşia Gaza şi Cisiordania, afirmă Biden

„Pe măsură ce ne străduim să obţinem pacea, Gaza şi Cisiordania ar trebui să fie reunite sub o singură structură de guvernare, în cele din urmă sub o Autoritate Palestiniană revitalizată, în timp ce lucrăm cu toţii pentru o soluţie cu două state”, a scris Joe Biden într-un articol de opinie publicat în Washington Post, citat de Reuters.

„Nu trebuie să existe nicio strămutare forţată a palestinienilor din Gaza, nicio reocupare, niciun asediu sau blocadă şi nicio reducere a teritoriului”, a mai spus Biden.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a contestat planul lui Biden ca Autoritatea Palestiniană să guverneze Gaza.

„Cred că Autoritatea Palestiniană, în forma sa actuală, nu este capabilă să accepte responsabilitatea pentru Gaza, după ce am luptat şi am făcut toate acestea, pentru a le-o transmite lor”, a declarat Netanyahu la o conferinţă de presă la Tel Aviv.

Netanyahu a declarat anterior că Israelul trebuie să menţină „responsabilitatea militară generală” în Gaza „în viitorul apropiat”.

Autoritatea Palestiniană conducea atât Cisiordania, cât şi Gaza, dar a fost înlăturată din cea din urmă în 2007, după un scurt război civil cu Hamas.