• Premierul israelian Benjamin Netanyahu și liderul opoziției Benny Gantz au convenit să formeze un guvern de urgență.
  • Se va înființa și un „cabinet de război” – cu Netanyahu, Gantz și ministrul apărării al țării.
  • În perioada de război, „nu vor fi promovate proiecte de lege sau hotărâri guvernamentale care să nu privească desfășurarea războiului”.

23.45 – Canalul Al Jazeera: Hamas a eliberat o femeie israeliană și pe copiii ei

Au apărut imagini cu ceea ce Brigăzile al-Qassam ale Hamas spun că este eliberarea unei femei israeliene și a copiilor ei.

Femeia și copiii apar într-o zonă deschisă lângă gard.
Imaginile sunt filmate de la distanță și arată femeia și copiii din spate, precum și bărbați care sunt probabil luptători Hamas care se îndepărtează. Femeia și copiii se află într-o zonă deschisă, în apropierea unui gard, care ar putea fi frontiera dintre Israel și Gaza. Nu a existat niciun comentariu din partea israeliană.

23.37 – Al Jazeera va difuza în scurt timp imagini în care aripa militară a Hamas se presupune că eliberează copiii răpiți

Se așteaptă ca canalul Al Jazeera să difuzeze în scurt timp imagini în care aripa militară a Hamas se presupune că eliberează copiii răpiți și o femeie. Potrivit raportului, se pare că acestea sunt imagini de la atacul terorist de sâmbătă – în care o femeie și copiii au fost capturați de Hamas, dar în cele din urmă nu au fost răpiți în Gaza.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
ANGELINA JOLIE, ACUZATĂ CĂ I-A ÎNDEPĂRTAT PE COPII DE BRAD PITT
PROTESTE LA EUROVISION
GRETA THUNBERG SE ALĂTURĂ PROTESTELOR
ZELENSKI DEMITE PE BANDĂ RULANTĂ

23.25 – Iran: Pentru prima dată a avut loc o conversație între președintele Iranului și prințul moștenitor al Arabiei Saudite. Cei doi au discutat despre război. Și conversația a durat 45 de minute.

23.09 – Netanyahu a făcut o declarație la încheierea cabinetului politic și de securitate, la care a participat și Beni Gantz, după acordul privind constituirea unui guvern de urgență.

„Astăzi conducerea noastră este unită, lăsăm deoparte toate celelalte consideraţii pentru că soarta ţării noastre atârnă în balanţă”, a spus el. Am văzut fiarele de pradă, barbarii cu care ne luptăm. Luptăm cu toată puterea pe toate fronturile, am trecut la ofensivă – fiecare membru al Hamas este un muritor. Hamas este ISIS și va fi zdrobit și eliminat așa cum lumea a zdrobit și eliminat ISIS”.

22.55 – Declarația premierului Benjamin Netanyahu

  • Benny Gantz: „Inamicul va fi distrus. Este un timp pentru pace și o vreme pentru război. Acum e vremea războiului.”
  • Gantz: „Israelul se confruntă cu cele mai dificile zile și trebuie să eliminăm Hamas. Avem cea mai bună Armată din regiune.”
  • Netanyahu Galant și Gantz: „Vom elimina Hamas”.
  • Gallant: „Am plecat la atac. Ștergeți Hamas de pe pământ”
  • Netanyahu: „Am obținut un sprijin internațional fără precedent pentru atac”
  • Netanyahu: „Luptăm cu toată forța, am început atacul, am primit ajutor militar american și așteptăm sosirea portavionului”

În câteva minute, premierul Benjamin Netanyahu, ministrul Apărării Yoav Galant și președintele taberei de stat Benny Gantz vor rosti o declarație comună de la întâlnirea de la Tel Aviv.

22.19

Întrebat dacă președintele american Joe Biden se gândește să trimită trupe americane în Gaza pentru a recupera ostaticii ținuți de grupurile teroriste din enclavă, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a spus: „Nu avem suficiente informații pentru a lua astfel de decizii. .”

Comentariul indică faptul că SUA nu știe unde se află captivii.

22.00 – Knesset va convoca un vot la ora 19.00, joi.

Knesset va convoca un vot la ora 19.00, joi, pentru a aproba adăugarea a cinci membri ai Unității Naționale la noul guvern de urgență anunțat.

Deputații Benny Gantz, Gadi Eisenkot, Gideon Sa’ar, Chili Tropper și Yifat Shasha-Biton se vor alătura guvernului și cabinetului de securitate.

Gantz va sta, de asemenea, într-un mic cabinet de război cu premierul Benjamin Netanyahu și ministrul Apărării Yoav Gallant.

Cei cinci vor depune jurământ în calitate de miniștri imediat după vot.

21. 38 – Erdogan se întâlnește cu conducerea Hamas

Oficialii din Oficiul Prezidențial confirmă TRT turc: Erdogan a ordonat începerea unui proces de eliberare a ostaticilor din Gaza, o instrucțiune a fost dată oficialilor relevanți pentru a se ocupa de această problemă.

presa turcă: O întâlnire între Erdogan și conducerea Hamas în capitala Turciei, Ankara, pentru a discuta dosarul prizonierilor din Gaza.

21.03 – Americanii dispăruți nu au o locație exactă

Kirby: Ceea ce îngreunează lucrurile este că nu știm unde sunt americanii dispăruți și nici nu avem informații despre starea lor de sănătate.

21.01 – Casa Albă: Discutăm cu Israelul despre stabilirea unor coridoare sigure din Gaza

Portavionul Eisenhower va pleca spre Marea Mediterană pentru Comandamentul European al Armatei SUA.

Trimiterea unui alt portavion- al treilea- nu este exclusă

20.55 – NATO consideră că răspunsul Israelului la atacul Hamas este proporțional

„Răspunsul Israelului este proporțional, ne așteptăm să fie proporțional. De asemenea, facem apel la organizațiile ostile Israelului să nu încerce să profite de situație, ceea ce va duce la o escaladare a conflictului”, a spus secretarul general Jens Stoltenberg.

20.38 – Sunt în desfășurare negocieri pentru a permite cetățenilor americani din Fâșia Gaza să plece prin trecerea Rafah.

Sunt în desfășurare negocieri pentru a permite cetățenilor americani din Fâșia Gaza să plece prin trecerea Rafah. Acest lucru este potrivit unui oficial și un înalt oficial israelian. Conform aceleiași propuneri, cetățenii americani vor avea voie să iasă de pe trecerea Rafah odată ce își prezintă pașapoartele americane. De asemenea, conform aceleiași propuneri, va fi permisă și plecarea palestinienilor, dar în limita a două mii pe zi.

20.16

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari a spus că nu a avut loc niciun incident de securitate în nordul Israelului, adăugând că armata investighează motivul pentru care alertele dronei să sune în nordul Israelului mai devreme în această seară.

Revenind pe frontul de sud, Hagari spune că cinci oameni înarmați palestinieni au fost identificați în apropiere de Zikim mai devreme astăzi.

Trei au fost uciși într-o luptă cu trupele, în timp ce alți doi se pare că au fugit. Hagari spune că trupele îi caută pe cei doi în zonă.

20.03 – Musk și Zuckerberg au 24 de ore să prevină răspândirea conținutului Hamas

Comisarul Uniunii Europene pentru Piețe Interne, Thierry Breton, i-a cerut lui Mark Zuckerberg să stea de pază și să prevină distribuirea de conținut ilegal și dezinformare pe platformele Meta cu privire la războiul dintre Israel și Hamas.

Burton, care a făcut aseară o cerere similară lui Elon Musk, proprietarul X (fostul Twitter), i-a cerut lui Zuckerberg să răspundă cererii sale în termen de 24 de ore.

Cercetătorii spun că rețelele de socializare au fost inundate de dezinformare, știri false și teorii ale conspirației de când a izbucnit războiul sâmbătă trecută. O parte semnificativă a conținutului problematic este distribuită de utilizatori fictivi și de bot.

19.56 – 187.000 de rezidenți din Gaza au fugit din casele lor

Națiunile Unite: Aproximativ 187.000 de rezidenți din Gaza au fugit din casele lor.

19.26 – Americani uciși de Hamas

Cel puțin 22 de americani au fost uciși în atacurile Hamas, potrivit Departamentului de Stat al SUA.

SUA și-au evacuat ambasada din Beirut și sfătuiește toți cetățenii americani să părăsească Libanul

19.08 – Israelienii din Haifa fug din calea unui atac terorist.

19.04 – Infiltrare teroristă

O alertă suspectată de infiltrare teroristă sună în orașul nordic Ma’ayan Baruch, aproape de granița cu Libanul.

Sirenele sună din nou în nordul Israelului.

Președintele Comisiei de Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților americane Mike McCall: Egiptul a avertizat Israelul cu 3 zile înainte de atac că un astfel de eveniment ar putea avea loc.

18.38 – Numărul palestinienilor morți de la începutul escaladării cu Israelul a ajuns la 1,1 mii, peste 5,3 mii răniți, a informat Ministerul Sănătății.

18.36 – Declarație IDF

Purtătorul de cuvânt al IDF: În urma raportului inițial, toți rezidenții din zonele în care a fost lansat avertismentul sunt rugați să intre în zonele protejate și să rămână acolo până la noi ordine. Este vorba despre vreo 20 de teroriști care s-au infiltrat pe teritoriul Israelului din Liban cu ajutorul parapantelor.

18.28 – Regele Abdullah al Iordaniei a declarat miercuri că soluția celor două state va asigura securitatea, pacea și stabilitatea în regiune.

„Regiunea noastră nu se va bucura de securitate și stabilitate fără realizarea unei păci juste și cuprinzătoare, bazată pe soluția celor două state”, a declarat regele Abdullah în cadrul unui discurs în parlamentul iordanian.

Soluția celor două state este un plan vechi de zeci de ani de a stabili un stat palestinian, alături de Israel.

„Escaladarea periculoasă și actele de violență și agresiune care au loc în prezent în teritoriile palestiniene sunt o dovadă care confirmă, încă o dată, că regiunea noastră nu va fi niciodată sigură și nici stabilă fără a se ajunge la o pace justă și cuprinzătoare pe baza soluției celor două state, în care poporul palestinian își va obține un stat independent și suveran pe liniile de la 4 iunie 1967, cu Ierusalimul de Est drept capitală, punând astfel capăt ciclurilor de crime, în care victimele finale sunt civili nevinovați”, a declarat regele Abdullah.
„Busola noastră va indica întotdeauna spre Palestina, cu Ierusalimul în centrul ei”, a adăugat el.

17.50 – Negocieri între Egipt și Israel

  • Egiptul discută o propunere pentru un armistițiu umanitar între 4 și 5 ore pe zi pentru trecerea alimentelor și a asistenței medicale în Gaza.
    Propunerea lui Cairo include ca răniții să fie transferați la spitalele egiptene în timpul armistițiului
    Propunerea de armistițiu egiptean include supravegherea americană a intrării ajutorului de ajutor în Gaza
  • Egiptul a cerut Statelor Unite să facă presiuni asupra Israelului pentru a accepta armistițiul umanitar propus

17.39 – Ministrul Cohen și ministrul britanic de externe au vizitat Ofakim

Ministrul de externe Eli Cohen a vizitat Ofakim împreună cu ministrul britanic de externe James Calverley, în cadrul vizitelor de identificare și solidaritate a liderilor mondiali organizate de Ministerul Afacerilor Externe.

Cei doi au discutat cu membri ai familiei răpiți și cu ostatici care au fost ținuți ore lungi de teroriști. Printre numeroasele victime s-au numărat și cetățeni britanici, unul ucis și șapte dispăruți, inclusiv copii.

„Cetăţenii s-au confruntat aici cu pericolul morţii, în timp ce teroriştii criminali băteau la uşile lor cu scopul de a ucide cât mai mulţi oameni, femei, copii, bătrâni, fără nicio distincţie”, a spus Cohen.

17.13 – Elicopterele israeliene trag asupra luptătorilor palestinieni în apropierea bazei Zikim

Elicopterele israeliene trag asupra luptătorilor palestinieni în apropierea bazei Zikim.

Principalele obiective ale operațiunii militare din Gaza sunt prevenirea tuturor scenariilor posibile de atacuri teroriste pe teritoriul israelian, a declarat Ministerul de Externe israelian.

Posibilitatea revenirii la negocieri va apărea abia după atingerea scopurilor operațiunii militare, a menționat departamentul.

Potrivit Ministerului de Externe, israelienii înțeleg că îi așteaptă un război lung, țara este pregătită pentru asta din punct de vedere economic și politic.

17.06 – Un guvern de urgență a fost format în Israel

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și liderul opoziției Benny Gantz au convenit să formeze un guvern de urgență.

Se va înființa și un „cabinet de război” – cu Netanyahu, Gantz și ministrul apărării al țării.

Înseamnă că în perioada de război, „nu vor fi promovate proiecte de lege sau hotărâri guvernamentale care să nu privească desfășurarea războiului” și toate numirile de seniori vor fi prelungite automat în perioada de război.

Declarația lui Netanyahu și Gantz, președintele partidului Unitatea Națională, publicată tocmai acum, spune: „Cei doi au convenit asupra instituirii unui guvern de urgență și a unui cabinet de conducere a războiului.

Vor fi, de asemenea, doi oficiali suplimentari care servesc ca observatori în cabinetul de management al războiului.

„În numele partidului Unitatea Națională, în cabinetul de securitate politică vor fi adăugați în total cinci miniștri fără portofoliu (cu unul dintre ei ca observator): Benny Gantz, Gideon Sa’ar, Gadi Eisenkot și alți doi miniștri. Aceasta este pe durata războiului”.

16.59 – Germania evacuează studenții din Israel prin Iordania, spune ministrul de externe

Germania a evacuat până în prezent din Israel elevi din 17 clase, a declarat miercuri ministrul german de externe Annalena Baerbock în fața deputaților, după un moment de reculegere în Parlament pentru a comemora victimele atacurilor Hamas.

Copiii au fost evacuați prin mutarea lor cu autobuzele în Iordania vecină, de unde s-au întors acasă cu avionul de la Amman sau au luat zboruri prin Reykjavik, Islanda, în cazul în care nu au fost disponibile zboruri directe spre Germania.

Lufthansa, compania aeriană germană, va opera, de asemenea, opt zboruri speciale joi și vineri pentru a evacua cetățenii germani care au trebuit să se înregistreze în prealabil pe lista de urgență a țării.

Aproximativ 5.000 de germani s-au înregistrat până acum pentru a părăsi Israelul și vor fi selectați în funcție de urgență, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului. Peste 100.000 de cetățeni germani – mulți dintre ei cu dublă cetățenie – se află în prezent în Israel.

„Este deja clar că 7 octombrie 2023 va fi un punct de cotitură pentru Israel, probabil cea mai sângeroasă zi din istoria țării”, a declarat Baerbock, adăugând că securitatea Israelului este o prioritate pentru Germania.

16.48 – O declarație comună către prim-ministrul Benjamin Netanyahu și președintele taberei de stat Benny Gantz:

● Va fi înființat un „cabinet de conducere de război” cu trei membri: prim-ministrul, ministrul apărării și președintele taberei de stat. Lt.-colonelul (resp.) Gadi Eisenkot și ministrul Ron Dermer ca observatori în cabinetul de conducere de război. .

● În numele taberei de stat, în cabinetul politico-securității vor fi adăugați în total cinci miniștri fără portofoliu (cu unul dintre ei ca observator): Benny Gantz, Gideon Sa’ar, Gadi Eisenkot și alți doi miniștri. Aceasta este pe durata războiului.

● Un loc în cabinetul de conducere de război va fi rezervat liderului opoziției Lapid dacă acesta se alătură.

● În perioada războiului nu vor fi promovate proiecte de lege sau hotărâri guvernamentale care nu privesc desfășurarea războiului. Toate numirile de seniori vor fi prelungite automat în perioada de război.

16.42 – Gantz, Eisenkot și Saar vor depune jurământul.

Spre un guvern de unitate: cabinetul politic de securitate va autoriza cabinetul restrâns să ia decizii.

Gantz, Eisenkot se vor alătura unui cabinet de securitate limitat. Inclusiv Netanyahu, Gallant și Ron Dermer

Netanyahu și Gantz vor face o declarație în această seară

16.30 – Șeful Serviciului Penitenciarelor din Israel a ordonat întreruperea curentului pentru condamnații palestinieni pentru terorism

Șefa Serviciului Penitenciar din Israel, Katy Perry, a ordonat ca electricitatea să fie tăiată în aripile închisorii care găzduiesc deținuții palestinieni, relatează site-ul de știri Ynet.

Nu este dat niciun motiv pentru decizie.

Mișcarea vine după ce ministrul Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, a făcut eforturi pentru a restrânge beneficiile de care se bucură prizonierii palestinieni ca măsură punitivă.

16.23 – Rachetele vizează zona Tel Aviv pentru a doua oară în mai puțin de o oră

Sirenele sună din nou în Tel Aviv și în zonele de la sud de oraș, inclusiv Holon, Bat Yam și Rishon Lezion, pentru a doua oară în mai puțin de o oră.

16.20 – Mai multe sirene sună în Ashkelon, regiunea Gaza

Sirenele sună din nou în Ashkelon și în câteva comunități de graniță cu Gaza, în timp ce teroriștii din Gaza lansează un nou baraj de rachete asupra Israelului.

Grupul de salvare MDA spune că patru persoane riănite ntr-un atac anterior în Israel au fost tratate pentru rănile suferite în timp ce alergau către adăposturi.

16.09 – Secretara Trezoreriei SUA, Janet Yellen, spune că ajutorul pentru Israel este o prioritate maximă

Secretara Trezoreriei SUA, Janet Yellen, spune că sprijinul acordat Israelului și Ucrainei sunt „priorități absolute” pentru Statele Unite și se așteaptă la sprijin bipartizan, în ciuda revoltelor politice din Congres.

Sprijinul militar și economic pentru Ucraina „împreună cu resursele pentru Israel sunt prioritățile noastre absolute pentru administrația Biden”, spune Yellen.

„Am făcut acest lucru complet clar Congresului și credem că există un sprijin bipartizan substanțial”, a spus ea la o conferință de presă în marginea reuniunilor FMI-Banca Mondială din Marrakech, Maroc.

15.54 – Președintele Isaac Herzog vizitează orașul sudic Sderot

Președintele Isaac Herzog vizitează orașul sudic Sderot de-a lungul graniței și laudă „eroismul de neimaginat” al oamenilor care lucrează la fața locului după atacul brutal al Hamas.

„Ceea ce vedem aici este eroismul inimaginabil al unei națiuni, o națiune care s-a ridicat dintr-un atac comis într-o sărbătoare”, spune Herzog într-o vizită în orașul în care au fost uciși mulți oameni.

„Puteți vedea aici voluntarii, soldații, ofițerii de poliție, medicii Hazalah, oficialii de asistență socială, toți se înrolează ca unul, împreună”, adaugă el. „Spun întregului popor al Israelului – vom câștiga datorită curajului incredibil al poporului nostru.”

Președintele spune că reconstrucția și reabilitarea orașelor din jurul Gazei „va fi un proces lung și va fi obligația supremă a statului Israel să aibă grijă de această zonă, să o dezvolte, să o întărească… și să-i ofere securitate absolută”.

15.20- Papa Francisc cere eliberarea civililor

Papa Francisc a făcut miercuri apel la Hamas să elibereze toți ostaticii pe care i-a capturat în timpul atacurilor sale fără precedent asupra Israelului.

„Mă rog pentru acele familii care au văzut cum o zi de sărbătoare s-a transformat într-o zi de doliu și cer eliberarea imediată a ostaticilor”, a spus Papa în timpul audienței generale de miercuri, în fața Bazilicii Sfântul Petru.

Papa Francisc a continuat prin a recunoaște dreptul Israelului la autoapărare, spunând: „Este dreptul celor care sunt atacați să se apere”. De asemenea, el și-a exprimat îngrijorarea pentru „asediul total cu care se confruntă palestinienii din Gaza, unde au existat și multe victime nevinovate”.

El a adăugat: „Terorismul și extremismul nu ajută la găsirea unei soluții la conflictul dintre israelieni și palestinieni, ci alimentează ura, violența și răzbunarea, provocând suferință ambelor părți.”

Comentariile Papei vin la câteva zile după ce a abordat pentru prima dată conflictul în timpul rugăciunii săptămânale Angelus de duminică, în care a pledat pentru oprirea atacurilor și luptelor, spunând:„Războiul este o înfrângere, fiecare război este întotdeauna o înfrângere”.

15.10- Cei 300.000 de rezerviști sunt aproape de Fâșia Gaza

Israelul a chemat 300.000 de rezerviști pentru a lupta pentru armata sa, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), maiorul Doron Spielman.

„Nu există nicio familie care să nu aibă pe cineva care să nu fi fost chemat sau, din păcate, din moment ce suntem o țară atât de mică, o familie care să nu aibă prieteni, sau persoane dragi care sunt încă dispărute”, a declarat Spielman.

Spielman a arătat spre rapoartele care indică faptul că mobilizarea din Israel, care are o populație de aproximativ 9,2 milioane de oameni, a fost la „scara unei țări mari” precum Statele Unite. El a reiterat remarcile făcute de șeful Statului Major al IDF, Herzi Halevi, subliniind că Israelul „se pregătește pentru orice scenariu”, în timp ce continuă să acumuleze forțe terestre de-a lungul graniței sale sudice.

În cadrul unei conferințe de presă de miercuri, un alt purtător de cuvânt al FDI a declarat că „misiunea” sa este „să se asigure că, la sfârșitul acestui război, Hamas nu va avea nicio capacitate militară prin care să poată amenința sau ucide civili israelieni”.

„Am trimis infanteria noastră, soldați blindate, corpul nostru de artilerie și mulți alți soldați din rezerve. 300.000 în număr de 300.000 în diferite brigăzi”, a declarat locotenent-colonelul Jonathan Conricus, purtătorul de cuvânt al IDF.

„Ei sunt acum aproape de Fâșia Gaza”, a adăugat el. Actualizare privind ostaticii: Spielman a oferit, de asemenea, o actualizare a situației cu ostaticii luați de Hamas, că doi generali majori au fost numiți pentru a se ocupa de această problemă la nivel operațional. Luptătorii Hamas țin ostatice până la 150 de persoane în locații din toată țara.

14.50- Nu mai există electricitate în Fâșia Gaza

Arabii raportează că centrala electrică din Gaza a fost complet închisă. În această situație, în prezent nu există energie electrică în toată Fâșia Gaza.

14.46- Sara Netanyahu: Unitatea este la ordinea orei

Pe fondul informațiilor potrivit cărora soția premierului, Sara Netanyahu, se opune înființării unui guvern de urgență din cauza opoziției sale față de includerea președintelui taberei de stat Benny Gantz, purtătorul de cuvânt al Likud a spus în numele ei că „unitatea este la ordinea orei”.

14.42- Qatar ar trebui să joace un rol decisiv

Ministrul de externe al Germaniei: „Qatar ar trebui să joace un rol decisiv în eliberarea ostaticilor din Gaza. Acest lucru va apărea la întâlnirea cancelarului Scholz cu Emirul Qatarului.”

14.40- Oren Ziv nu a văzut dovezile decapitărilor israelienilor

Fotograful israelian Oren Ziv: „Nu am văzut nicio dovadă a afirmațiilor că Hamas ar fi decapitat israelieni.”

14.30- Ministrul de Externe din Marea Britanie a sosit în Israel

Ministrul britanic de Externe, James Cleverly, a sosit astăzi în Israel.

14.20- Biden va discuta despre atacul Hamas la Casa Albă

Astăzi Președintele Joe Biden se va alătura unei discuții cu liderii israelieni la Casa Albă pentru a aprofunda subiectul atacului Hamas asupra Israelului și lupta împotriva antisemitismului. Întâlnirea este condusă de Doug Amhoff, soțul evreu al vicepreședintelui Harris

14.10- Atacul de la punctul de control dintre Betleem și Ierusalim

Momentul în care ofiterii israelieni au deschis focul asupra autorului atacului cu împușcături la punctul de control al tunelului dintre Betleem și Ierusalim.

13.48- Israelienii vor ca guvernul să recupereze prizonierii

Zaman Israel: „Până acum, 7.673 de israelieni au semnat o petiție prin care cer guvernului să încheie un acord de schimb de prizonieri cu Hamas.”

13.38- Liderul fondator al mișcării Hamas a fost ucis

Liderul fondator al mișcării Hamas, șeicul Abd al-Fattah Dukhan „Abu Osama”, a fost ucis în tabăra Nuseirat din centrul Fâșiei Gaza.

13.30- Sirenele sună în Ashkelon

Sirenele sună continuu în așezările din jurul Gaza și Ashkelon. Orașele Ashkelon și Ashdod sunt bombardate la foc continuu.

Presa israeliană:„ O serie de rachete au căzut asupra clădirilor din Ashkelon. Cel puțin 100 de rachete.”

13.10- Israelul a creat o zonă militară închisă de-a lungul perimetrului Fâșiei Gaza

Astfel, singura opțiune de a ieși din Gaza este prin Egipt. Dar granița a fost închisă timp de 24 de ore după bombardarea punctului de control Rafah de către armata israeliană.

12.54- Avioanele IDF au atacat ținte ale organizației teroriste Hezbollah din Liban; focul de artilerie a fost tras la sursa incendiului

O aeronavă IDF a atacat cu puțin timp în urmă un post de observare al organizației teroriste Hezbollah, ca răspuns la un incendiu antitanc împotriva unei forțe IDF care a fost efectuat cu puțin timp în urmă.

12.37-Biroul guvernamental din Gaza: 1.000 de martiri și 5.000 de răniți ca urmare a agresiunii ocupației împotriva Fâșiei Gaza.

12.34- Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, într-o declarație neobișnuită: Va trebui să examinăm relațiile noastre cu Iranul în lumina sprijinului său pentru Hamas

12.30- Zelensky face apel la toți liderii străini să viziteze Israelul și să-și arate sprijinul pentru poporul Israel

12.20 TAROM continuă să opereze în Tel-Aviv

TAROM: Operarea pe Tel-Aviv continuă numai în regim special, în colaborare cu MAE. Tarifele preferențiale acoperă numai cheltuielile de operare. Începând de mâine, 12 octombrie 2023, TAROM continuă să opereze frecvențe speciale către și dinspre Tel-Aviv, numai la solicitarea Celulei de Criză a MAE.

TAROM rămâne în strânsă legătură cu autoritățile statului în gestionarea situației actuale.O precizare importantă este că, în contextul actual, TAROM a decis suspendarea temporară a cursei regulate către și dinspre Tel-Aviv, începând din 12 octombrie 2023. Compania operează curse speciale, numai la solicitarea Celulei de Criză organizată de Ministerul Afacerilor Externe.

Reprezentanții companiei subliniază că TAROM este una dintre puținele companii care nu au întrerupt operarea pe Tel-Aviv. Acest lucru se datorează mobilizării piloților și echipajelor noastre. Mai mult decât atât, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, compania TAROM a decis dublarea curselor pe ruta Tel-Aviv Otopeni, în intervalul 7-10 octombrie 2023.

Acest set de curse suplimentare au un regim special și tarife preferențiale care acoperă numai cheltuielile de operare. Continuarea operării se datorează în mare parte dedicării echipajelor și piloților TAROM cărora compania le mulțumește public pentru modul profesionist în care abordează această situație complexă.

12.10 Israelul și Libanul schimbă lovituri

Israelul și Libanul schimbă lovituri: în acest videoclip, artileria israeliană lovește ca răspuns la lansarea unei rachete antitanc la un post militar.

Potrivit armatei israeliene, mai mulți soldați IDF au fost uciși în atacuri, inclusiv un locotenent colonel. Hezbollah a anunțat și victime printre luptătorii săi. Intensitatea conflictului din nordul Israelului, însă, nu se compară încă cu ceea ce se întâmplă în sud.

12.01 Israelul folosește muniții cu dispersie

Ministerul palestinian de Externe a declarat că Israelul folosește fosfor și muniții cu dispersie în Fâșia Gaza.

UPD: „Palestina cere Curții Penale Internaționale să analizeze problema utilizării armelor interzise de către Israel în timpul bombardării Fâșiei Gaza. Acest lucru a fost declarat de către Al Jazeera de către ministrul palestinian al Justiției, Mohammed Shalalda.”

12.00 Hezbollah cere evacuarea locuritorilor de la graniță

Hezbollah a notificat armata libaneză și forța internațională de menținere a păcii UNIFIL să evacueze imediat toate locurile de la granița israeliană.

Răspunsul lui Hezbollah de până acum este măsurat: „nu a sosit momentul să intrăm în război, dar nu vom permite israelienilor să evadeze în Liban.”

Seful Statului Major al Forțelor Aeriene Israeliene:„ Am oprit operațiunile de bombardare de precizie și am aruncat în aer Gaza „ofensiv”.

„Cel puțin 60% dintre victimele palestinienilor în timpul atacurilor israeliene asupra Gaza sunt femei și copii”, a declarat Ministerul Palestinian al Sănătății.

11.55 Locuitorii din Sderov vor putea folosi arme

Ministrul Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, a anunțat că începând de această dimineață orașul Sderot va deveni o așezare în care fiecare locuitor din Sderot care este eligibil va putea purta o armă.

11.50 Universitatea Islamică a fost atacată a doua oară

Cu puțin timp în urmă, IDF a atacat Universitatea Islamică din orașul Gaza, care servește drept centru de instruire major pentru inginerii Hamas.

Avioanele de luptă au atacat recent Universitatea Islamică, care servește drept centru important de putere politică și militară pentru organizația teroristă Hamas din Fâșia Gaza și instituție de instruire pentru dezvoltarea și producția de arme. IDF continuă și în acest moment cu valuri extinse de atacuri în Fâșia Gaza.

11.30 Israelul atacă un teritoriu din Liban

Armata israeliană afirmă că atacă acum teritoriul libanez ca răspuns la tirurile antitanc care au vizat un post militar israelian din Liban.

10.53 Civilii își arată dragostea pentru IDF

Civili israelieni se opresc pe marginea drumului și fac semne de inimă pentru a-și arăta iubirea față de soldații IDF (Forțele de Apărare ale Israelului) care sunt desfășurați pe frontiera de nord. În timpul războaielor, israelienii donează cantități considerabile de alimente, haine și chiar echipamente tactice pentru a susține armata.

10.50 Teroriștii nu au putut să se infiltreze în Israel

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, spune că teroriştii nu au putut să se infiltreze în Israel din Fâşia Gaza în ultimele două zile.

„Nu au trecut gardul în ultimele două zile. Teroriștii sunt uciși pe gard, mai sunt sute de cadavre de teroriști în această zonă pe care încă nu le-am îndepărtat”, a spus el într-o conferință de presă.

El spune că Hamas, în atacul său inițial de sâmbătă, „a intenționat să ocupe zona, nu să atace și să se întoarcă în Gaza”.

„În timpul contraatacului nostru, i-am gonit înapoi în Fâșie, cu excepția câțiva care au rămas în zonă și încă îi urmăm”, spune Hagari.

10.40 Ultimele cifre privind victimele

Ultimele cifre privind victimile din Gaza sunt: 950 de morți și 5.0000 de răniți. Din Cisiordania ocupată sunt 23 de morți și 130 de răniți, iar în Israel sunt 1.200 de morți și 3.007 de răniți. Cifrele au fost comunicate de Ministerul palestinian al Sănătății, Societatea Semilună Roșie Palestiniană și armata israeliană.

10.27 Spitalele din Gaza rămân fără medicamente

„Spitalele din Gaza sunt pline și se confruntă cu o lipsă de medicamente, de materiale medicale și de electricitate”, a avertizat miercuri organizația Medici Fără Frontiere (MSF), în timp ce o criză umanitară se dezvoltă rapid în enclava palestiniană aflată sub bombardamente israeliene.

10.08 Washingtonul confirmă dispariția a 20 de americani

SUA au dislocat operatori Delta Force şi SEAL Team Six într-o ţară europeană din apropierea Israelului. Washingtonul confirmă că 20 de americani sunt dispăruţi în Israel, posibil ostatici

10.00 Un conflict violent a dus la moartea a 7 jurnaliști

Unii jurnaliști fac sacrificiul suprem în timp ce aduc informații despre războiul dintre Israel și Hamas. „Cel puțin șapte jurnaliști au fost uciși în Fâșia Gaza de când Hamas a lansat atacul”, potrivit grupurilor pentru libertatea presei și rapoartelor mass-media.

Acest număr ar putea crește și mai mult în zilele următoare, pe măsură ce Israelul efectuează lovituri împotriva lui Hamas, în timp ce gruparea teroristă își continuă ofensiva împotriva statului evreu.

09.20 Peste 263.000 de civili au fost evacuați din Gaza

Peste 263.000 de persoane au fost evacuate în Gaza în timpul raidurilor aeriene israeliene în curs de desfășurare, iar numărul acestora „se așteaptă să crească în continuare”, a declarat miercuri dimineață Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare.

Dintre cei evacuați, cel puțin 175.486 de persoane caută adăpost în sediile Agenției Națiunilor Unite pentru Ajutor și Lucrări (UNRWA).

09.05 Israelul distruge un sistem de detectare Hamas

Un „sistem avansat de detectare” Hamas folosit pentru a identifica aeronave a fost distrus în timp ce lovituri aeriene israeliene au lovit peste 80 de ținte în Gaza, au declarat miercuri Forțele de Apărare Israeliene.

08.40 Bilanțul victimelor din America Latină

Numărul victimelor confirmate din America Latină în urma atacurilor teroriste din Israel a crescut la 11.

Aceste țări din America Latină au raportat că cetățenii lor au fost uciși sau au dispărut: Argentina: 7 morți și 15 dispăruți, Chile: 2 morți, Peru: 2 morți, Brazilia: un mort și 3 dispăruți, Columbia: 2 dispăruți și Paraguay: 2 dispăruți.

08.20 Energia electrică se va opri în câteva ore în Gaza

Alimentarea cu energie electrică a Fâșiei Gaza „se va opri complet în câteva ore”, limitând capacitatea de a furniza servicii de bază, a declarat guvernul.

Forțele israeliene bombardează Gaza cu raiduri aeriene, lovind sute de ținte și reducând cartierele la ruine, în urma unor atacuri teroriste fără precedent ale Hamas asupra Israelului.

„Toate serviciile de bază din Gaza depind de electricitate și nu va fi posibilă funcționarea parțială a acestora cu ajutorul unor generatoare din cauza împiedicării aprovizionării cu combustibil prin poarta Rafah”, a precizat biroul de presă al guvernului din Gaza într-un comunicat.

07.55 Bilanțul victimelor

Există peste 1200 morti și peste 2700 raniti, conform ultimelor date.

„Acest lucru nu ne va opri, nu ne va slabi, suntem organizati, concentrati, ne bucuram de sprijinul țarilor din toata lumea”, au declarat Forțelor de Apărare israeliene.

04.35 Avioane de vânătoare lovesc peste 70 de ținte în Gaza

Zeci de avioane de vânătoare au lovit peste 70 de ținte în zona Daraja Tuffah din Fâșia Gaza miercuri dimineață, ora locală, potrivit Forțelor de Apărare israeliene.

04.15 Numărul morților în urma atacurilor Hamas a crescut la 1.200 de persoane

Cel puțin 1.200 de persoane au murit în urma atacurilor Hamas asupra Israelului.

03.15 Cel puțin 21 de persoane au fost ucise și 130 rănite în Cisiordania

Bilanțul victimelor din Cisiordania, începând de sâmbătă, a crescut la 21 de morți și 130 de răniți, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății de la Ramallah.

02.45 Cel puțin 20 de americani sunt dați dispăruți în Israel

Administrația Biden crede că există „20 sau mai mulți americani” dispăruți din Israel începând de marți, dar acest număr nu reflectă neapărat numărul de ostatici aflați în custodia Hamas în acest moment, a declarat consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan.

02.00 Hamas atacă Ierusalimul

Atacurile Hamas au continuat și în Ierusalim. Confruntările au izbucnit între tineri și forțele israeliene
în orașele Al-Tur și Silwan.

01.00 – Canada își va evacua cetățenii din Israel

Canada plănuiește să evacueze canadienii din Israel în următoarele zile cu ajutorul unor avioane ale Forțelor Armate canadiene, a declarat ministrul de externe Melanie Joly.

„Plănuim să începem plecarea asistată a canadienilor din Tel Aviv în zilele următoare… De asemenea, lucrăm la opțiuni suplimentare pentru cei care nu pot ajunge la aeroportul din Tel Aviv”, a declarat Joly pe contul său de Twitter.

Știre inițială

Soldații israelieni au ucis marți seară trei teroriști în timpul unui schimb de focuri în zona industrială Ashkelon, scrie CNN.

La fața locului au izbucnit flăcări, iar echipele de pompieri s-au îndreptat de grabă spre locație, a precizat IDF. Trupele israeliene continuă să cerceteze zona.