• Atacuri recente au vizat tabăra de refugiați Jabalya, confirmate prin înregistrări video și rapoarte de la agenția palestiniană de știri Wafa.
  • Imaginile arată coloane de fum după lovitura de duminică, iar o altă înregistrare prezintă doi băieți căutându-și printre dărâmături tatăl și fratele dispăruți în urma atacului aerian.
  • IDF a emis avertismente online, reluând operațiunile împotriva organizațiilor teroriste și solicitând evacuarea imediată a locuitorilor din anumite zone, inclusiv Jabalia.

UPDATE ORA 23.00 – Forțele de apărare israeliene vor fi „mai detaliate” atunci când va fi vorba despre locurile în care vor lovi în Gaza

Forțele de apărare israeliene vor fi „mai detaliate” atunci când va fi vorba despre locurile în care vor lovi în Gaza, a declarat pentru Sky News purtătorul de cuvânt, locotenent-colonelul Jonathan Conricus.

Întrebat de Mark Austin de la Sky despre modul în care Israelul va preveni moartea civililor nevinovați din Gaza, în timp ce luptele continuă, dl Conricus a spus: „Ceea ce facem este să le cerem civililor să evacueze și o facem din timp, prin intermediul pliantelor, al mesajelor radio, al apelurilor telefonice și, de asemenea, prin intermediul rețelelor sociale. Facem acest lucru din timp. Vom continua să lovim doar combatanții și cred că vom fi puțin mai detaliați atunci când vine vorba de ceea ce lovim.”

UPDATE ORA 22.00 – SUA continuă să facă presiuni pentru eliberarea ostaticilor din Gaza

Sullivan a declarat că SUA vor continua să facă presiuni pentru eliberarea altor ostatici deținuți de Hamas în Gaza.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

Oficialul, care a declarat că a avut mai multe runde de convorbiri telefonice în weekend cu privire la evoluțiile din Gaza, a spus că Hamas refuză să elibereze femeile civile.

UPDATE ORA 21.00 – Numărul persoanelor strămutate din Gaza aproape s-a dublat în ultimele săptămâni

Cele mai recente cifre sugerează că experiența lor este departe de a fi unică. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, numărul persoanelor strămutate din Gaza a crescut rapid – aproape dublându-se în mai puțin de trei săptămâni.

În prezent, 1,9 milioane au fugit din casele lor din 7 octombrie – adică mai mult de 85% din populația Gaza.

UPDATE ORA 20.00 – SUA: Este prea devreme pentru a spune dacă Israelul ține seama de apelurile de a proteja civilii

Departamentul de Stat al SUA a spus că este prea devreme pentru a evalua dacă Israelul ține seama de apelurile SUA de a proteja civilii în timpul atacurilor aeriene din Gaza, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a spus că evacuările țintite ale Israelului în timpul atacurilor aeriene reprezintă o îmbunătățire în comparație cu încercările anterioare de a evacua un întreg oraș în timpul bombardamentelor.

Palestinienii strămuți au spus că oficialii israelieni încearcă să-i evacueze în locuri care sunt în prezent sub foc. Atacurile aeriene din regiunile de sud ale Gazei au ucis și rănit zeci de palestinieni, potrivit presei de la sol.

UPDATE ORA 19.00 – Joe Biden a declarat că ajutorul acordat Israelului trebuie să fie legat de asigurări privind reducerea numărului de victime din Gaza

Parlamentarii democrați americani i-au transmis președintelui american Joe Biden că continuarea ajutorului acordat Israelului trebuie să fie însoțită de asigurări privind reducerea numărului de victime din Gaza, relatează Associated Press.

Senatorul american Bernie Sanders, împreună cu alți senatori democrați, au declarat că au terminat „cerând frumos” ca Israelul să limiteze numărul de morți în rândul civililor, în timp ce Israelul continuă atacurile aeriene asupra Gaza.

Este puțin probabil ca legislatorii americani să voteze împotriva ajutorului de război acordat Israelului, dar presiunea crește în rândul legislatorilor, mai ales pe măsură ce sprijinul publicului american pentru Israel scade.

UPDATE ORA 18.00 – Cel puțin 50 de persoane ar fi fost ucise într-un raid aerian israelian care a lovit o școală

Cel puțin 50 de persoane ar fi fost ucise într-un raid aerian israelian care a lovit o școală unde se adăposteau persoane strămutate, a relatat Reuters, citând WAFA, agenția oficială de știri palestiniană.

Atacul aerian a lovit cartierul Daraj din nord-vestul Gaza.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat pentru Reuters că analizează atacul raportat. Reuters nu a reușit să verifice în mod independent acest raport.

Ultimul atac vine în contextul în care lideri din întreaga lume denunță uciderea de către Israel a civililor palestinieni în timp ce își intensifică ofensiva pe teritoriul Gaza.

UPDATE ORA 17.00 – Armata israeliană a emis o declarație în care afirmă că luptă în apropiere cu teroriștii Hamas” în interiorul Fâșiei Gaza

Aceasta a declarat că brigada sa Kfir operează pentru prima dată în interiorul teritoriului palestinian și l-a citat pe comandantul brigăzii, colonelul Yaniv Barot, care a declarat următoarele:

Brigada Kfir s-a antrenat pentru acest moment. Sunt mândru să conduc brigada în prima sa operațiune din istorie. Sunt încrezător că vom îndeplini fiecare sarcină ca până acum în război. Brigada a localizat și a distrus peste 30 de puțuri până în prezent, în cooperare cu alte unități. Cooperarea cu forțele aeriene este strânsă și este foarte importantă pentru succesul operațional.

UPDATE ORA 16.00 – Cel puțin 300 de persoane au fost ucise în Gaza, în timp ce atacurile aeriene israeliene continuă să vizeze teritoriul de la încheierea pauzei umanitare la 1 decembrie

Cel puțin 300 de persoane au fost ucise în Gaza, în timp ce atacurile aeriene israeliene continuă să vizeze teritoriul de la încheierea pauzei umanitare la 1 decembrie, informează Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (UNOCHA).

De asemenea, agenția umanitară a ONU a raportat că accesul ajutoarelor a fost complet blocat în partea de nord a Fâșiei Gaza și că raidurile aeriene israeliene s-au intensificat în regiunile sudice ale Fâșiei.

UPDATE ORA 15:00 -IDF spune că o secțiune de drum cheie din sudul Gaza nu este sigură

Armata israeliană a declarat că civilii din Gaza nu ar trebui să folosească o secțiune a drumului cheie nord-sud Salah al-Din.

Secțiunea, la nord-est de orașul Khan Younis, este evidențiată pe o hartă postată pe rețelele de socializare de către purtătorul de cuvânt al FDI în limba arabă, Avichay Adree.

Acesta spune că zona este acum un câmp de luptă și este extrem de periculoasă.

El spune că FDI va permite civililor să se deplaseze spre sud din zonele de la nord de Khan Younis folosind drumul de coastă.

FDI a îndemnat populația dintr-o mare parte a zonei Khan Younis să se îndrepte astăzi spre sud.

Israelul le-a spus locuitorilor din Gaza să se evacueze din nordul Gaza către Khan Younis pentru propria lor siguranță.

UPDATE ORA 14:00 -O explozie în apropierea spitalului Kamal Adwan din nordul Fâșiei Gaza se soldează cu 10 morți, potrivit unui medic

Un videoclip filmat duminică seara și geolocalizat de CNN arată urmările unei explozii în apropierea spitalului Kamal Adwan din nordul Gaza.

Înregistrarea video arată un număr de victime care zac pe stradă.

Dr. Hussam Abu Safiya, șeful secției de pediatrie a spitalului, a declarat luni pentru CNN că lovitura a vizat intrarea nordică a spitalului și că 10 persoane au fost ucise.

„La fiecare cinci minute are loc fie o lovitură aeriană, fie un bombardament de artilerie în jurul spitalului și dincolo de acesta”, a declarat Abu Safiya.

CNN nu a reușit să confirme cauza exploziei și a contactat Forțele de Apărare ale Israelului pentru a face comentarii cu privire la eventuale lovituri în apropierea spitalului.

Biroul de presă al guvernului condus de Hamas în Gaza a afirmat luni că armata israeliană a lovit spitalul.

UPDATE ORA 13:00 -Comunitatea internațională este reticentă în a-i considera pe israelieni drept victime, afirmă un avocat

Prof. Ruth Halperin Kaddari militează pentru ca ONU să recunoască faptul că Hamas și alte grupări palestiniene au folosit violul ca armă de război în atacul din 7 octombrie asupra Israelului.

Prof. Kaddari a declarat că a scris scrisori către numeroase entități ONU și le-a cerut să recunoască și să recunoască aceste acțiuni ca fiind crime împotriva umanității.

„În mod regretabil, până acum o săptămână, niciuna dintre ele nu a rostit cuvântul explicit „violență sexuală”. Le-a luat mai mult de șapte săptămâni… mult prea mult timp”, a spus ea.

Profesoara Kaddari a spus că acest lucru se datorează unei combinații de factori, dar mai ales reticenței sau incapacității de a-i vedea pe israelieni ca victime – ceea ce ea a numit „dificultatea de a ieși din încadrarea convențională a palestinienilor ca victime finale și a israelienilor ca agresori finali”.

„Mă așteptam ca comunitatea internațională pentru drepturile omului să fie capabilă să se ridice deasupra politicii convenționale și să recunoască faptul că ceea ce a avut loc la 7 octombrie a fost un grad extrem de crimă împotriva umanității sub forma utilizării violenței sexuale ca armă de război împotriva Israelului”, a declarat profesoara Kaddari.

UPDATE ORA 12:00 – Atacurile aeriene israeliene au lovit 200 de ținte din Gaza, potrivit IDF

Atacurile aeriene israeliene au lovit aproximativ 200 de ținte Hamas în Gaza, au declarat Forțele de Apărare Israeliene într-o actualizare luni, la o zi după ce FDI a anunțat că își extinde operațiunile terestre la întreaga enclavă.

Printre ținte s-a numărat o școală din orașul Beit Hanoun, situat în nord-estul țării, despre care FDI a afirmat că ar conține „infrastructură teroristă”, inclusiv puțuri de tuneluri aprovizionate cu arme și explozibili.

Alte raiduri aeriene au lovit un vehicul în care se aflau arme și un depozit de arme, a precizat FDI.

Marina israeliană a lovit, de asemenea, o serie de ținte în cursul nopții, „ajutând la întărirea trupelor terestre”, a precizat FDI.

UPDATE ORA 11:00 – Spitalul Khan Younis, ” supraaglomerat ” de victime

Un purtător de cuvânt a declarat că operațiunile din această zonă împotriva Hamas nu vor fi „mai puțin puternice” decât cele din nordul teritoriului palestinian – care au provocat distrugeri pe scară largă.

În timp ce SUA, cel mai apropiat aliat al Israelului, a cerut Israelului să evite să facă mai multe victime printre civili, un spital din orașul Khan Younis din sudul țării spune că a fost copleșit de victime.

Un oficial al ONU din Gaza spune că palestinienii nu mai au unde să se refugieze. ONU estimează că 1,8 milioane de locuitori din Gaza au fost strămutați.

Speranțele pentru un alt armistițiu temporar în Gaza s-au estompat, după ce săptămâna trecută s-a rupt unul care a ținut șapte zile.

Israelul a declarat că va continua războiul până când toate obiectivele sale vor fi atinse, inclusiv înlăturarea Hamas de la putere.

Un oficial de rang înalt din cadrul Hamas a declarat că reluarea discuțiilor cu privire la noi schimburi de ostatici israelieni pe care îi deține în schimbul prizonierilor palestinieni trebuie să fie legată de o încetare permanentă a focului.

UPDATE ORA 10:00 – Nimeni nu se simte în siguranță în timp ce bombele cad la fiecare 10 minute – purtător de cuvânt al Unicef

James Elder, purtătorul de cuvânt al agenției ONU pentru copii Unicef, spune că există îngrijorări serioase cu privire la impactul acțiunilor militare israeliene în sudul Fâșiei Gaza.

„A existat un mesaj foarte puternic care a venit de la cele mai înalte niveluri că ceea ce s-a întâmplat în nord – oroarea pe care au îndurat-o oamenii – nu trebuie să se întâmple în sud. Ei bine, acest lucru este absolut adevărat”, a declarat Elder.

El a estimat că bombele cad „la fiecare 10 minute”.

Pentru oamenii din sudul Gaza, pericolul este acum combinat cu epuizarea: „Când ai fost strămutat de trei sau patru ori sub bombardamente, [oamenii sunt] obosiți, epuizați, încercând să se descurce pentru copiii lor – nu au unde să se ducă”, a spus Elder.

„Când văd copii după copii aduși pe roți, părinți care țipă pe targă cu răni de război îngrozitoare, unul după altul, oră după oră – nu sunt în siguranță în spitale, nu sunt în siguranță în adăposturi”, a adăugat el.

„În niciun caz nu mă simt în siguranță, nimeni altcineva nu se simte în siguranță”.

UPDATE ORA 09:00 – Israelul afirmă că armata își extinde operațiunile în Gaza

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) afirmă că ofensiva sa terestră în Gaza se extinde „împotriva centrelor Hamas în toată Fâșia Gaza”, potrivit purtătorului său de cuvânt principal, contraamiralul Daniel Hagari.

Hagari a adăugat că soldații se află „față în față” cu luptătorii palestinieni.

În această dimineață, IDF a emis noi ordine către locuitorii din Gaza de a evacua aproximativ 20 de zone din centrul Fâșiei Gaza, postând pe rețelele de socializare o hartă cu săgeți care indică zonele mai la sud spre care ar trebui să se îndrepte civilii.

Un purtător de cuvânt al agenției ONU pentru copii, Unicef, a declarat că „nu mai găsește modalități de a descrie ororile care îi lovesc pe copiii” din Gaza, în timp ce conflictul continuă.

„Acesta este cel mai grav bombardament al războiului în acest moment în sudul Gaza”, a declarat James Elder.

UPDATE ORA 08:00 – Doi morți în raiduri și ciocniri în Cisiordania

În ultimele ore, agențiile de presă palestiniene și israeliene au relatat despre raiduri efectuate de forțele israeliene și ciocniri în Cisiordania.

Două persoane au fost ucise de trupele israeliene în Qalqilya, a anunțat rețeaua de radio israeliană GLZ radio.

Trupele israeliene au arestat 16 palestinieni în Dheisha și cel puțin o persoană în Qalqilya, a raportat agenția palestiniană de știri Wafa.

Alți nouă au fost arestați în Jenin și șase în Ierihon, a precizat agenția.

UPDATE ORA 03:00 – Șeful securității israeliene promite să elimine Hamas în întreaga lume

Ronen Bar, cel mai înalt oficial israelian pentru securitate internă, a declarat că Israelul este hotărât să elimine Hamas în întreaga lume, chiar dacă va dura ani de zile, potrivit unei înregistrări difuzate duminică de televiziunea publică israeliană Kan.

„Cabinetul ne-a stabilit un obiectiv. În cuvintele străzii, acesta este de a elimina Hamas. Și suntem hotărâți să o facem. Acesta este Munchenul nostru. Peste tot: în Gaza, în Israel, în Liban, în Turcia, în Qatar, peste tot”, a declarat șeful Shin Bet.

Știre inițială

Duminică au avut loc noi atacuri asupra taberei de refugiați Jabalya, confirmate de înregistrări video și rapoarte de la agenția palestiniană de știri Wafa, potrivit CNN.

Imaginile de la fața locului arată coloane de fum după loviturile de duminică. O altă înregistrare arată doi băieți înlăcrimați căutându-și printre dărâmături tatăl și fratele dispăruți în urma atacului aerian.

Israelul a vizat Jabalya și sâmbătă, provocând decesul omului de știință palestinian Sufyan Tayeh. IDF nu a comentat momentan.

Israel a emis avertismente online, reluând operațiunile împotriva Hamas și altor organizații teroriste din Fâșia Gaza, solicitând evacuarea imediată a locuitorilor din anumite zone, inclusiv Jabalia.