• Israel a lansat lovituri aeriene puternice în districtul Gaza, provocând moartea și rănirea unor palestinieni, inclusiv în zone considerate anterior sigure.
  • Locuitorii din Gaza au primit ordin să fugă din zona afectată de atacuri, deși aceasta fusese desemnată ca fiind sigură.
  • Khan Younis în sudul Fâșiei Gaza a devenit o „zonă de luptă” cu ciocniri intense între luptătorii palestinieni și soldații israelieni.

UPDATE ORA 22.00 – Autoritățile germane au anunțat că au efectuat patru arestări de presupuși membri ai Hamas

Autoritățile germane au anunțat că au efectuat patru arestări de presupuși membri ai Hamas în legătură cu un presupus complot de atacare a unor situri evreiești.

De asemenea, autoritățile daneze au declarat că au arestat trei persoane acuzate de pregătirea unui atac. Nu a fost clar dacă investigațiile daneze și germane au legătură între ele.

Premierul danez Mette Frederiksen a declarat că amenințarea este „cât se poate de gravă”.

Recomandări

ROMÂNIA VA EVALUA COMPETENȚELE DE CITIRE
TAYLOR ÎȘI SCHIMBĂ GARDEROBA
MIT: AI GRIJĂ LA MINCIUNILE A.I.!
CRIPTOMONEDELE SUNT ARMA LUI TRUMP
A.I.-UL DUPĂ MOARTE DEVINE AFACERE
GRETA THUNBERG A FOST ARESTATĂ

Procurorii germani au precizat într-o declarație că trei suspecți care au legătură cu Hamas au fost arestați la Berlin și unul în Olanda. Hamas, care conduce Gaza, este un grup terorist interzis în Europa.

UPDATE ORA 21.00 – SUA afirmă că dorește ca războiul să se încheie cât mai curând posibil

Guvernul SUA dorește ca războiul dintre Israel și Hamas să se încheie „cât mai curând posibil”, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională. John Kirby a vorbit cu reporterii din Washington DC despre vizita de astăzi la Tel Aviv a consilierului american pentru securitate națională, Jake Sullivan.

El a spus că Sullivan a discutat în cadrul discuțiilor despre trecerea Israelului la „operațiuni de intensitate redusă” în Gaza „în viitorul apropiat”. „Dar nu vreau să pun o dată limită”, a adăugat Kirby.

De asemenea, el a spus că SUA nu „dictează israelienilor termenii în ceea ce privește timpul pe care trebuie să îl ia”.

„Războiul trebuie să dureze atât timp cât consideră ei că trebuie să dureze pentru a putea elimina această amenințare, dar, evident, cu toții ne dorim să se termine cât mai curând posibil”, a spus el.

UPDATE ORA 20.00 – Serviciile de internet și telefonie sunt din nou oprite în Gaza

Rețelele de internet și telefonie din Fâșia Gaza au căzut, a anunțat principala companie de telecomunicații din regiune.

Într-o postare pe X (fostul Twitter), Paltel confirmă că „toate serviciile de telecomunicații” din Gaza „au fost pierdute din cauza agresiunii în curs”. „Gaza este din nou în pană de curent”, adaugă firma.

Serviciile de telefonie mobilă și internet au fost întrerupte de mai multe ori în Gaza de la izbucnirea războiului, inclusiv o întrerupere în urmă cu aproximativ o lună, cauzată de lipsa de combustibil pentru generatoarele de rezervă care să alimenteze rețeaua.

UPDATE ORA 19.00 – ONU afirmă că locuitorii din Gaza continuă să moară de foame, în timp ce legea și ordinea publică sunt încălcate

Un oficial al Programului Alimentar Mondial al ONU (PAM) a descris frica și disperarea din Gaza, în timp ce palestinienii se întreabă „de unde va veni următoarea masă”.

Adresându-se reporterilor, Carl Skau a reiterat afirmația PAM – publicată pentru prima dată la sfârșitul săptămânii trecute – potrivit căreia jumătate din populația din Gaza moare de foame și nouă din zece persoane nu mănâncă în fiecare zi. El a declarat că agenția a reușit să facă un sondaj în rândul palestinienilor în timpul pauzei recente de o săptămână a luptelor.

Skau a spus că nu a putut răspunde la o întrebare dacă au existat decese cauzate de foamete în teritoriu.

El a spus că PAM a observat „o disperare tot mai mare… și furie” la locurile de distribuție, din cauza „prăbușirii legii și a ordinii”, pe care a descris-o ca fiind o problemă tot mai mare.

UPDATE ORA 18.00 – Premierul israelian promite din nou o victorie absolută

O nouă replică sau două din partea premierului israelian Benjamin Netanyahu – citat de agenția de știri Reuters.

O declarație a biroului său spune că a reiterat că va lupta în războiul cu Hamas până la „victoria absolută”.

Netanyahu ar fi discutat cu Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe, aflat în vizită, despre amenințări regionale mai largi – inclusiv despre Hezbollah din Liban, susținut de Iran, și despre Houthis din Yemen.

UPDATE ORA 17.00 – Consilierul pentru securitate națională al SUA se întâlnește cu Netanyahu în Israel

O întâlnire între premierul israelian Benjamin Netanyahu și consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan este în curs de desfășurare la Tel Aviv.

Sullivan a sosit în Israel pentru discuții cu înalți oficiali, în timp ce forțele israeliene continuă ofensiva împotriva Hamas în Gaza și se adâncesc dezacordurile cu SUA.

Ieri, Netanyahu a declarat că nimic nu va opri războiul, referindu-se la presiunea internațională tot mai mare pentru o încetare a focului, pe fondul numărului tot mai mare de victime civile și al unei crize umanitare grave.

Se așteaptă ca Sullivan să facă presiuni pentru un termen limită pentru încheierea războiului și pentru ca Israelul să își intensifice eforturile de protejare a civililor.

Vizita are loc la doar câteva zile după ce președintele Joe Biden a făcut cele mai puternice comentarii de până acum cu privire la comportamentul militar israelian, afirmând că Israelul începe să își piardă sprijinul la nivel internațional din cauza „bombardamentelor fără discernământ” asupra Gaza, lucru respins de Israel.

UPDATE ORA 16.00 – Ministrul israelian al apărării spune că distrugerea Hamas va dura câteva luni

Pe lângă întâlnirea cu premierul israelian, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a avut discuții și cu ministrul apărării, Yoav Gallant.

Potrivit unui comunicat al guvernului israelian, Gallant i-a spus lui Sullivan că distrugerea Hamas va necesita „mai mult de câteva luni”.

Gallant i-a mulțumit lui Sullivan pentru vizita sa, spunându-i că nu este ușor să distrugă infrastructura construită de Hamas în Gaza.

„Va fi nevoie de o perioadă de timp – va dura mai mult de câteva luni, dar vom învinge și îi vom distruge”, a spus el.

UPDATE ORA 15:00 -Ministerul Sănătății condus de Hamas anunță 179 de morți în ultima zi

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, tocmai a emis o actualizare, spunând că 179 de persoane au fost ucise de atacurile israeliene în ultima zi.

Numărul total de morți de la izbucnirea luptelor a crescut la 18 787, iar alte aproape 51 000 de persoane au fost rănite, potrivit ministerului.

Israelul și-a început ofensiva asupra Gaza după ce Hamas a trecut granița pe 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane și luând 240 de ostatici – dintre care unii au fost eliberați în timpul unui armistițiu de o săptămână, luna trecută.

UPDATE ORA 14:00 -Ministrul britanic de externe anunță interzicerea „coloniștilor israelieni extremiști

În Marea Britanie, ministrul de externe David Cameron a anunțat că „coloniștii extremiști” responsabili de violențele din Cisiordania ocupată de Israel nu vor mai avea voie să vină în Marea Britanie.

Printr-o postare pe X, fostul Twitter, Cameron i-a acuzat pe acești coloniști că, prin faptul că „țintesc și ucid civili palestinieni”, „subminează securitatea și stabilitatea atât pentru israelieni, cât și pentru palestinieni”. El continuă:

Citez mesajul: Israelul trebuie să ia măsuri mai ferme pentru a opri violența coloniștilor și să îi tragă la răspundere pe cei care o comit.
Israelul trebuie să ia măsuri mai ferme pentru a opri violența coloniștilor și pentru a-i trage la răspundere pe cei care o comit.

Citez mesajul: Interzicem intrarea în Marea Britanie a celor responsabili de violența coloniștilor, pentru a ne asigura că țara noastră nu poate fi un cămin pentru cei care comit aceste acte de intimidare.”
Le interzicem celor responsabili de violența coloniștilor să intre în Regatul Unit pentru a ne asigura că țara noastră nu poate fi un cămin pentru persoanele care comit aceste acte de intimidare.”

Această măsură urmează unei interdicții similare anunțate de SUA la începutul acestei luni, când secretarul de stat Antony Blinken a declarat că ia măsuri pentru a viza agresiunile coloniștilor israelieni asupra palestinienilor.

Atacurile au crescut în Cisiordania ocupată de la începutul războiului din Fâșia Gaza, declanșat de atacul Hamas asupra sudului Israelului la 7 octombrie.

UPDATE ORA 12:00 -Ambasadorul Israelului în Marea Britanie afirmă că Israelul nu ar accepta o soluție care să includă două state

Ambasadorul Israelului în Marea Britanie a declarat că țara sa nu va accepta o soluție cu două state după încheierea războiului din Gaza.

Întrebată despre perspectiva ca palestinienii să aibă propriul lor stat, Tzipi Hotovely a declarat pentru Sky News: „Categoric nu”.

Soluția celor două state este ideea că înființarea unei Palestine independente alături de Israel ar crea o modalitate prin care cele două popoare să coexiste în mod pașnic.

Politica este susținută de aliatul apropiat al Israelului, SUA și alte națiuni occidentale.

Întrebată despre cum ar putea exista pace în regiune fără o soluție cu două state, Hotovely a declarat că „lumea ar trebui să știe acum că palestinienii nu și-au dorit niciodată să aibă un stat alături de Israel”.

UPDATE ORA 10:00 -Biden s-a angajat să elibereze ostaticii americani, spun familiile acestora

Familiile ostaticilor americani reținuți de Hamas spun că sunt convinse că președintele Joe Biden face tot ce poate pentru a asigura eliberarea celor dragi lor.

Administrația este „complet angajată” să îi aducă acasă, a declarat o rudă după întâlnirea cu Biden de miercuri.

Se crede că sunt opt americani încă reținuți în Gaza.

Întâlnirea a avut loc la o zi după ce Biden a declarat că Israelul a început să piardă sprijinul global din cauza „bombardamentelor fără discernământ” asupra teritoriului.

Aceasta a fost prima întâlnire în persoană pe care membrii familiilor ostaticilor americani au avut-o cu președintele, după o primă întâlnire virtuală în octombrie.

Secretarul de stat Antony Blinken și consilierul adjunct pentru securitate națională Jon Finer au fost, de asemenea, prezenți.

UPDATE ORA 08:00 – Loviturile aeriene israeliene au ucis 19 persoane – Ministerul Sănătății condus de Hamas

Ministerul Sănătății din Gaza, care este controlată de Hamas, afirmă că loviturile aeriene israeliene de joi dimineață au ucis cel puțin 19 persoane.

Au existat semne tot mai mari de dezacord între Israel și cel mai apropiat aliat al său, SUA, înainte de sosirea consilierului pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Suillivan.

Săptămâna aceasta, președintele Joe Biden a acuzat „bombardamentele fără discernământ” ale Israelului asupra Gaza pentru pierderea sprijinului global pentru războiul împotriva Hamas.

Înaintea călătoriei sale, Sullivan a fost citat spunând că va discuta un calendar pentru a pune capăt războiului și îi va îndemna pe liderii israelieni să „treacă la o fază diferită de tipul de operațiuni de mare intensitate observate astăzi”.

Reacționând la apelurile internaționale tot mai numeroase pentru încetarea focului, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat soldaților din Gaza: „Vom continua până când Hamas va fi anihilat… Nimic nu ne va opri”.

UPDATE ORA 03:00 – Jumătate din munițiile israeliene lansate în Gaza sunt „bombe stupide” imprecise

Aproape jumătate din munițiile aer-sol pe care Israelul le-a folosit în Gaza în războiul său cu Hamas din 7 octombrie au fost neghidate, cunoscute și sub numele de „bombe stupide”, potrivit unei noi evaluări a serviciilor de informații americane.

Evaluarea, întocmită de Biroul Directorului de Informații Naționale și descrisă pentru CNN de trei surse care au văzut-o, spune că aproximativ 40-45% din cele 29.000 de muniții aer-sol folosite de Israel au fost neghidate. Restul au fost muniții ghidate cu precizie, se arată în evaluare.

Știre inițială

Districtul a fost supus unor atacuri israeliene „intense” în ultimele ore, inclusiv două lovituri aeriene care ar fi ucis palestinieni și ar fi rănit alții, potrivit Al Jazeera.

„Această zonă a fost desemnată ca fiind sigură și … majoritatea locuitorilor din Gaza au primit ordin să fugă” în zonă, a declarat Abu Azzoum.

Între timp, atacurile de artilerie au continuat în tabăra de refugiați Nuseirat din centrul Gaza, unde mai mult de cinci palestinieni ar fi fost uciși, a spus el.

Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, a fost, de asemenea, atacat, Abu Azzoum afirmând că zona s-a transformat într-o „zonă de luptă” între luptătorii palestinieni și soldații israelieni.