• Benjamin Netanyahu se opune ajutorului umanitar al ONU, susținând că acesta ar ajunge la teroriștii Hamas.
  • Consiliul de Securitate al ONU încearcă să impună o încetare a focului în Gaza pentru a permite livrarea de provizii umanitare către peste 2 milioane de palestinieni izolați de restul lumii.
  • ONU depune eforturi pentru stabilirea unui cordon umanitar în regiunea afectată de conflict, asigurând necesitățile de bază pentru milioanele de oameni afectați de incursiunea teroristă a Hamas din 7 octombrie.

UPDATE ORA 21.00- Israel anunță arestarea a 200 de membrii ai Jihadului Islamic și ai Hamasului

Israel a anunțat arestarea a 200 de membri ai grupurilor Hamas și Jihadul Islamic în ultima săptămână, transferându-i pe teritoriul său pentru interogatorii.

Potrivit unui comunicat oficial, unii dintre suspecți s-au ascuns printre populația civilă și s-au predat voluntar.

Această acțiune face parte dintr-o operațiune mai amplă, în care Israel afirmă că a arestat 700 de militanți palestinieni, având drept obiectiv eliminarea Hamasului. De cealaltă parte, Hamas susține că victimele predominante sunt femei și copii uciși de forțele israeliene.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
A.I. ÎN MUZEE

UPDATE ORA 19.00- UNRWA: „Lipsa proviziilor agravează foametea”

„Nu primim proviziile umanitare de care avem nevoie pentru a face față unei crize umanitare de această amploare”, a declarat purtătorul de cuvânt al UNRWA, Juliette Touma.

Vorbind pentru CGTN, Touma a adăugat:

„Cu cât avem mai multe ordine de evacuare pe care autoritățile israeliene continuă să le emită, vom vedea un exod continuu al oamenilor în căutarea siguranței, în căutarea adăpostului. Combinația dintre război, asediu și lipsa proviziilor de bază, inclusiv alimente, a condus la niveluri fără precedent de foamete.”

UPDATE ORA 17.00- „Semilună Roșie din Palestina” continuă operațiunile medicale în nordul Fâșiei Gaza

Societatea „Semilună Roșie din Palestina” continuă să funcționeze la punctul său medical din Jabalia, în nordul Fâșiei Gaza, în ciuda bombardamentelor israeliene.

Într-un videoclip lansat sâmbătă, lucrătorii PRCS pot fi văzuți tratând palestinieni răniți în urma atacurilor israeliene, într-un cort improvizat, în contextul unei penurii de provizii medicale în întreaga zonă.

UPDATE ORA 15.00- Hamas reiterează că nu va participa la discuțiile privind ostaticii până la încetarea focului

Ghazi Hamad, un înalt oficial Hamas, a reiterat poziția publică a grupului conform căreia nu vor negocia pentru un schimb de ostatici cu prizonieri până când Israelul nu va pune capăt ostilităților din Gaza.

Hamad a adăugat că sunt, „totuși, deschiși oricărei inițiative care contribuie la încetarea agresiunii asupra poporului nostru”. Conducerea superioară a Hamas, inclusiv Ismail Haniyeh, liderul politic, se află la Cairo pentru a discuta despre o potențială încetare a focului și sporirea ajutorului umanitar.

UPDATE ORA 14.00- Șeful ONU spune că ofensiva Israelului creează „obstacole masive” pentru ajutorul în Gaza

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că modul în care Israelul își conduce ofensiva creează „obstacole masive” pentru distribuirea ajutorului umanitar.

Declarația sa a fost făcută a doua zi după adoptarea unei rezoluții puternic contestate a Consiliului de Securitate al ONU, care nu a cerut încetarea focului, despre care Guterres a spus că este singura modalitate de a aborda cu adevărat criza umanitară din Gaza.

Guterres a spus că „o operațiune de ajutor eficientă în Gaza” necesită securitate, personal care poate lucra în siguranță, capacitate logistică și „reluarea activității comerciale”. Războiul din Gaza a fost cel mai mortal conflict pentru lucrătorii ONU într-o perioadă atât de scurtă.

UPDATE ORA 13.00- Israelul continuă atacurile în Gaza

Șaptezeci și șase de membri ai unei familii extinse au fost uciși în urma unui atac aerian în orașul Gaza ieri, potrivit Associated Press. WAFA, agenția de presă palestiniană, a raportat că alte 18 persoane au fost ucise în tabăra de refugiați Nuseirat din centrul Gazei. În Khan Younis, cei îndoliați au strâns trupurile oamenilor uciși într-o grevă astăzi.

Ministerul Palestinian al Informațiilor a adăugat că al-Mughraqa și al-Zahraa din centrul Gazei și cartierul Sheikh Radwan de la nord de orașul Gaza au fost, de asemenea, vizate de avioane de război.

UPDATE ORA 12.00- Israelul emite noi ordine de evacuare pentru oamenii din centrul Gazei

Peste 150.000 de persoane din centrul Gazei au primit ieri ordin de evacuare de la armata israeliană, UNRWA, a declarat agenția ONU pentru refugiați palestinieni, în timp ce IDF extinde operațiunile militare în Gaza.

Postând pe X, UNRWA a acuzat armata israeliană că a ordonat oamenii „în zonele în care se desfășoară atacuri aeriene”.

Armata israeliană a fost supusă unor critici puternice încă de la începutul războiului din Gaza pentru că a emis instrucțiuni de evacuare confuze și imposibile și pentru că a vizat zonele în care le-a spus anterior civililor să se mute.

„Nu există unde să meargă oamenii. Nicăieri nu este sigur”, a spus UNRWA.

UPDATE ORA 9.00- Îndurerați și adesea trecuți cu vederea, creștinii palestinieni se pregătesc pentru un Crăciun sumbru în mijlocul războiului

În mod normal, este un moment de pură bucurie pentru reverendul Khader Khalilia: emoția, chicotele, săruturile, în timp ce fetele sale mici – în pijamaua lor de Crăciun – își deschid cadourile. Dar anul acesta, doar gândul la asta o umple de vinovăție pe Khalilia.

„Mă lupt”, a spus pastorul palestinian american de la Redeemer-St. Biserica Luterană a lui John din New York. „Cum pot face asta în timp ce copiii palestinieni suferă, nu au un adăpost sau un loc unde să-și culce capul?”

UPDATE ORA 7.00- UNICEF avertizează despre „risc foarte mare de foamete în Fâșia Gaza”

UNICEF estimează că cel puțin 1 din 4 cazuri din Gaza – mai mult de jumătate de milion de oameni – „se confruntă cu niveluri catastrofale de insecuritate alimentară acută, cel mai înalt nivel de avertizare”, a spus UNICEF într-un comunicat.

„Pe scurt, aceasta înseamnă că pentru multe familii din Gaza, amenințarea de a muri de foame este deja reală”, se arată în declarație.

În plus, toți copiii cu vârsta sub cinci ani din Gaza – însumând 335.000 – sunt expuși „un risc ridicat de malnutriție severă și deces care nu pot fi prevenite, deoarece riscul de foamete continuă să crească”.

UPDATE ORA 6.00- 3 ostatici israelieni au încercat să se salveze, doar pentru a fi uciși de propria lor armată

Cei trei ostatici israelieni au fost în captivitate timp de 65 de zile, când au primit o licărire de speranță. Un grup de soldați israelieni a ajuns la clădirea din Gaza, unde au fost ascunși cu răpitorii lor.

Soldații au eliberat un câine de luptă în clădire echipată cu o cameră GoPro. Militanții Hamas l-au ucis pe canin, declanșând o luptă cu soldații. Răpitorii ostaticilor au murit în luptă, dar soldații au plecat, fără să știe că compatrioții lor se aflau înăuntru, potrivit Forțelor de Apărare Israelului.

UPDATE ORA 02:00 – Armata israeliană afirmă că a demolat o rețea de tuneluri în sudul orașului Gaza

Forțele de Apărare ale Israelului au demolat o rețea de tuneluri în zona Issa din sudul orașului Gaza, a afirmat vineri într-un comunicat.

Rețeaua servea drept „post subteran”, a precizat FDI, iar „numeroase clădiri folosite ca sediu al Hamas au fost distruse” în cadrul operațiunilor sale din ultimele zile.

Comunicatul a susținut că „mulți teroriști Hamas au fost eliminați, împreună cu numeroase clădiri folosite pentru activități teroriste și arme care au fost distruse”.

Purtătorul de cuvânt al FDI, Daniel Hagari, a declarat că rețeaua de tuneluri a fost țintită folosind „13 tone de explozibili, care au detonat simultan 30 de puțuri de tunel în mod securizat”.

Rețeaua, potrivit FDI, era, de asemenea, „folosită pentru depozitare, ascunzători, comandă și control și deplasarea agenților între diferite zone”.

FDI a precizat că imaginile video surprinse de o unitate canină au arătat că rețeaua de tuneluri avea „sute de metri lungime”.

Știre inițială

Conducătorul forțelor israeliene, Benjamin Netanyahu, susține că ajutorul umanitar garantat de ONU ar ajunge la teroriștii Hamas.

În ciuda acestui aspect, țările din Consiliul de Securitate al ONU încearcă să obțină o încetare a focului în Gaza pentru a livra provizii populației afectate, care se ridică la peste 2 milioane de palestinieni izolați de restul lumii.

ONU își propune să creeze un cordon umanitar pentru a furniza necesitățile esențiale, cum ar fi apă, hrană și energie, într-o regiune grav afectată de conflictul cu Hamas începând din 7 octombrie.