• Israelul spune că unele comunități strămutate după atacurile Hamas din 7 octombrie 2023 se vor putea întoarce în curând acasă.
  • Curtea Supremă din Israel a anulat luni o modificare controversată a sistemului judiciar.
  • Israelul a interceptat cel puțin 12 rachete lansate din Gaza la doar câteva minute de la începutul anului 2024.

UPDATE ORA 23.00 – Hezbollah plănuiește o „pedeapsă” pentru uciderea lui al-Arouri

Hezbollah afirmă că „are degetul pe trăgaci”, în timp ce gruparea militantă islamică din Liban își pregătește răspunsul la moartea liderului de rang înalt al Hamas Saleh al-Arouri într-o explozie produsă marți la Beirut, pe care o atribuie Israelului.

„Asasinarea” lui Arouri și a altor două figuri de rang înalt din Hamas, printre cei șase morți în atacul cu dronă raportat, este „un atac grav asupra Libanului”, a declarat grupul într-o postare marți seară pe Telegram: „Este o evoluție periculoasă în cursul războiului dintre inamic și axa rezistenței… [care] nu va rămâne fără răspuns sau pedeapsă. Rezistența are degetul pe trăgaci”.

UPDATE ORA 22.00 – Forțele israeliene „în stare de alertă” după moartea lui al-Arouri

Forțele militare ale Israelului sunt în stare de „înaltă pregătire”, a declarat un purtător de cuvânt de rang înalt, fără a recunoaște implicarea țării sale în moartea marți a unui important lider Hamas.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
A.I. ÎN MUZEE
CUM E VREMEA ÎN ROMÂNIA?
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT

Contraamiralul Daniel Hagari, vorbind reporterilor marți seară, nu a făcut nicio referire directă la uciderea lui Saleh al-Arouri într-un atac israelian cu dronă în Beirut, Liban. Iar Israelul nu a declarat până acum că este responsabil.

UPDATE ORA 21.00 – Israel: Moartea lui al-Arouri este o „lovitură chirurgicală împotriva conducerii Hamas”

Israelul afirmă că, „oricine ar fi făcut-o”, moartea lui Saleh al-Arouri, un înalt oficial Hamas, marți, la Beirut, nu a fost o încercare de a provoca Libanul într-un conflict mai amplu din Orientul Mijlociu.

Mark Regev, un consilier al premierului israelian Benjamin Netanyahu, a declarat într-un interviu acordat postului de televiziune MSNBC: „Israelul nu și-a asumat responsabilitatea pentru acest atac. Dar oricine a făcut-o, trebuie să fie clar – acesta nu a fost un atac asupra statului libanez … oricine a făcut acest lucru a făcut o lovitură chirurgicală împotriva conducerii Hamas”.

Comentariile sale au fost raportate de Reuters, care a mai spus că prim-ministrul interimar al Libanului, Najib Mikati, a condamnat explozia dronelor, despre care s-a raportat că este o „nouă crimă israeliană” și a spus că este o încercare de a atrage Libanul în război.

Țara va depune o plângere oficială la Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite cu privire la „atacul flagrant al Israelului în suburbia sudică a Beirutului” și la „noile încălcări israeliene ale suveranității libaneze”, a precizat agenția.

UPDATE ORA 20.00 – Oficial american din domeniul apărării: Israelul este „responsabil” pentru explozia din Beirut

Washington Post relatează că oficialii americani din domeniul apărării au ajuns deja la concluzia că Israelul „a fost responsabil” pentru explozia din Beirut care a ucis un înalt oficial Hamas, Saleh al-Arouri.

Ziarul citează „un înalt oficial american din domeniul apărării, care a vorbit sub protecția anonimatului pentru a discuta despre operațiuni sensibile”, afirmând că Forțele de Apărare Israeliene au fost responsabile pentru o lovitură care l-a vizat pe Arouri și că IDF efectuează „o evaluare pentru a stabili dacă acesta a fost ucis”.

Până în prezent, Israelul nu a recunoscut sau negat responsabilitatea, consilierul guvernamental Mark Regev declarând pentru MSNBC că „oricine a făcut acest lucru… [a fost] o lovitură chirurgicală împotriva conducerii Hamas”.

Șase persoane au fost ucise în explozie, printre care al-Arouri și „doi lideri ai Brigăzilor de elită al-Qassam ale Hamas”, a precizat The Post.

UPDATE ORA 19.00 – Primele imagini din Beirut

Biroul primului ministru israelian: Netanyahu le-a cerut miniștrilor să nu comenteze cu privire la asasinarea lui Saleh Al-Arouri.

UPDATE ORA 18.00 – Adjunctul șefului Hamas, Saleh Arouri, a fost ucis într-o explozie la sud de Beirut

Un înalt oficial Hamas, Saleh Arouri, a fost ucis într-un atac israelian cu dronă în sudul Beirutului, potrivit presei Hezbollah. Arouri, unul dintre fondatorii aripii militare a Hamas, a condus prezența grupării militante palestiniene în Cisiordania.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu amenințase că îl va ucide chiar înainte de începerea războiului dintre Hamas și Israel, la 7 octombrie 2023. Liderul asasinat trebuia să se întâlnească cu Nasrallah mâine.

Este cel mai important asasinat israelian pe teritoriul libanez de la asasinarea fostului secretar general al Hezbollah, Abbas al-Musawi, în 1992.

Se pare că și un al doilea membru foarte înalt al Hamas, Osama Hamdan, a fost ucis în asasinat.

UPDATE ORA 17.00 – Mai multe persoane au fost ucise în bombardamentul asupra sediului Societății Semilunii Roșii Palestiniene din Khan Younis

Societatea Semilună Roșie Palestiniană (PRCS) afirmă că mai multe persoane au fost ucise în urma bombardamentelor israeliene asupra sediului său din Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza.

Khan Younis se află în prezent în centrul operațiunilor militare israeliene.

PRCS spune că au existat și alte persoane rănite printre cele 14.000 de persoane strămutate adăpostite în sediul PRCS și în spitalul adiacent Al-Amal.

UPDATE ORA 16.00 – Ministerul palestinian al Sănătății: Bolile respiratorii și cutanate continuă să se răspândească în Gaza pe fondul crizei umanitare

Ministerul palestinian al Sănătății din Cisiordania a prezentat cea mai recentă actualizare a situației privind criza umanitară din Gaza. Informațiile sale se bazează pe datele furnizate de spitale și alte surse din teritoriul controlat de Hamas.

Ministerul avertizează că obținerea unor date exacte este dificilă, având în vedere numărul mare de persoane care trăiesc acum pe străzi.

UPDATE ORA 15.00- Hapag-Lloyd a declarat că va continua să-și redirecționeze traficul maritim departe de Marea Roșie

Compania majoră de transport maritim Hapag-Lloyd a declarat că va continua să-și redirecționeze traficul maritim departe de Marea Roșie și, în schimb, va naviga în jurul Capului Bunei Speranțe până pe 9 ianuarie, când va reevalua situația. Houthii din Yemen, susținuți de Iran, au vizat transporturile maritime despre care susțin că sunt legate de Israel.

UPDATE ORA 14.00- Primul transport maritim britanic de ajutor pentru Gaza a sosit în Egipt

Primul transport maritim britanic de ajutor pentru Gaza a sosit în Egipt, transportând aproape 90 de tone de pături termice și alte articole esențiale.

PA Media relatează că transportul a fost livrat din Cipru de nava auxiliară a flotei regale Lyme Bay, care transporta pături termice, pachete de adăpost și materiale medicale furnizate de Regatul Unit și Cipru.

Din Port Said, ajutorul va fi primit de Semiluna Roșie Egipteană și se va îndrepta către Al Arish și apoi prin Rafah și în Gaza pentru a fi distribuit de UNRWA, agenția ONU pentru refugiații palestinieni.

UPDATE ORA 13.00 – Autoritățile turce rețin 33 de persoane

Autorităţile turce au reţinut 33 de persoane bănuite că lucrau pentru Mossad, cu misiunea să răpească şi să ucidă un număr de înalţi oficiali Hamas care locuiesc în Turcia.

UPDATE ORA 12.00- Anadolu a spus că poliția a efectuat raiduri simultane în 57 de locații

Autoritățile turce au reținut 33 de persoane suspectate de spionaj pentru serviciul israelian de informații Mossad, a anunțat marți agenția de știri de stat Anadolu, adăugând că alte 13 sunt căutate de poliție.

Reuters relatează că Anadolu a spus că poliția a efectuat raiduri simultane în 57 de locații din opt provincii, ca parte a unei investigații pe care a lansat-o biroul de combatere a terorismului din cadrul parchetului din Istanbul.

UPDATE ORA 11.00- „Soldații de ocupație israelieni au tras cu muniție reală”

Peste 2.550 de persoane au fost arestate pe teritoriu de la începutul războiului Israel-Hamas.

Agenția oficială de știri palestiniană Wafa a declarat că bărbații din forum au fost împușcați când au izbucnit ciocniri în timp ce trupele israeliene au atacat orașul Azzun. „Soldații de ocupație israelieni au tras cu muniție reală, grenade asomatoare și gaze lacrimogene asupra locuitorilor în timpul raidului”, se afirmă.

UPDATE ORA 10.00- Presa locală din Israel raportează că a existat o cantitate mică de pagube în Shlomi

Presa locală din Israel raportează că a existat o cantitate mică de pagube în Shlomi, care se află lângă linia albastră trasată de ONU care desparte Israelul de Liban. Autoritățile din comunitate spun că două rachete ghidate antitanc au fost lansate din Liban, unul dintre proiectile lovind o clădire.

IDF a declarat că avioanele de luptă au efectuat atacuri în această dimineață asupra a ceea ce pretindea că sunt poziții Hezbollah din Yaroun, în Liban.

UPDATE ORA 9.00- Au existat cel puțin 17 atacuri asupra navelor

Au existat cel puțin 17 atacuri asupra navelor despre care Houthii cred că sunt legate de Israel sau de aliații săi, majoritatea fără succes. Până acum, SUA s-au abținut de la confruntarea directă. Însă, duminică, elicopterele marinei americane au tras asupra unui grup de bărci mici care încercau să se îmbarce pe o navă container care solicitase protecția lor, Maersk Hangzhou. În timp ce Washingtonul a spus că elicopterele sale au tras în autoapărare, moartea a 10 militanți marchează o nouă fază în criză.


UPDATE ORA 06.00 – Ciocniri violente au avut loc în timp ce forțele israeliene se retrag din Qalqilya ocupată din Cisiordania

Imaginile care apar din orașul Qalqilya din Cisiordania ocupată arată incendii și palestinieni care aruncă cu pietre în forțele israeliene în timp ce acestea se retrag din oraș în urma raidurilor de peste noapte.

Anterior, lucrătorii medicali au fost împușcați în timp ce încercau să ajungă la un palestinian rănit de focuri de armă israeliene în oraș.

UPDATE ORA 05.00 – Armata israeliană bombardează tabăra Maghazi și coasta Rafah din Gaza

Armata israeliană bombardează tabăra de refugiați Maghazi din centrul Gaza și coasta din apropierea orașului Rafah, în sudul Gaza.

UPDATE ORA 04.00 – FOTO. Proteste pro-Palestina pe aeroporturile din New York

Newyorkezii care militează pentru o Palestină liberă au organizat proteste în mai multe locații din New York, printre care aeroportul John F Kennedy, Wall Street și podul Brooklyn.

UPDATE ORA 03.00 – Aproape 22.000 de palestinieni uciși de Israel în Gaza

Institutul Tony Blair pentru Schimbări Globale a calificat drept „minciună” o știre israeliană care îl asociază pe fostul premier britanic cu un rol în „evacuarea voluntară” a palestinienilor din Fâșia Gaza.

„Nu a avut loc nicio astfel de discuție. Nici Tony Blair nu ar avea o astfel de discuție, ideea este greșită în principiu. Gaziștii ar trebui să poată rămâne și trăi în Gaza”, a scris institutul pe rețelele de socializare.

În știrea israeliană se afirmă că Blair ar fi lider în găsirea unor țări europene care să primească refugiați palestinieni din enclava asediată, unde aproape 22.000 de persoane au fost ucise de la începutul războiului Israelului în teritoriu, la 7 octombrie.

UPDATE ORA 02.00 – Gruparea libaneză Hezbollah, susținută de Iran, a anunțat pe contul său de Telegram că trei dintre combatanții săi au fost uciși în sudul Libanului

Comunicatul nu a oferit detalii despre modul în care au fost uciși cei trei, relatează Agenția France-Presse, dar a precizat că aceștia „au fost martirizați pe drumul spre (eliberarea) Ierusalimului”.

Surse de securitate au declarat că aceștia au fost uciși într-un raid israelian asupra a două case din satul libanez Kafr Kila, în apropiere de graniță, unde Hezbollah menține controlul securității.

Hezbollah, un aliat al grupării islamiste palestiniene Hamas, schimbă aproape zilnic focuri de armă cu Israelul peste frontiera sudică a Libanului de la începutul războiului dintre Israel și Hamas în Gaza, la începutul lunii octombrie.

UPDATE ORA 01.00 – Societatea Semilună Roșie Palestiniană înființează prima tabără organizată în Khan Younis pentru palestinienii strămutați

Societatea Semilună Roșie Palestiniană a colaborat cu Semiluna Roșie egipteană pentru a înființa prima tabără organizată în Khan Younis pentru palestinienii strămutați de loviturile israeliene în Gaza.

Tabăra va găzdui inițial 300 de familii din partea echipelor medicale, de ambulanță și de ajutorare ale PRCS, capacitatea sa urmând să se extindă ulterior la 1.000 de corturi, a precizat PRCS.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Israelul spune că unele comunități strămutate după atacurile Hamas din 7 octombrie 2023 se vor putea întoarce în curând acasă.

Ministrul Apărării, Yoav Gallant, a declarat luni că cetățenii israelieni din casele aflate pe o rază de 4 până la 7 kilometri la nord de Fâșia Gaza vor putea începe o întoarcere treptată în viitorul apropiat.

Într-o declarație video după un tur al kibbutzului Dorot, în apropiere de granița cu Gaza, în sudul Israelului, Gallant a declarat că întoarcerea va începe cu comunitățile cele mai îndepărtate, iar mai târziu se va trece la toate cele rămase.

Gallant a declarat că forțele israeliene „își cunosc misiunea… astfel încât aici, în comunitățile noastre din sud, viața își va relua cursul”.