• Ministrul cabinetului, Pat McFadden, a descris Rusia ca fiind „extrem de agresivă și nesăbuită” în domeniul cibernetic.
  • McFadden va vorbi la o conferință NATO despre securitatea cibernetică la Londra.
  • Moscova vizează întreprinderile britanice fără ezitare, conform declarațiilor oficiale.
  • Hacktiviștii susținuți de Kremlin comit atacuri din ce în ce mai sofisticate.
  • Grupurile rusești au efectuat cel puțin nouă atacuri cibernetice împotriva statelor NATO.

Rusia este „extrem de agresivă și nesăbuită în domeniul cibernetic” și „nimeni nu ar trebui să subestimeze” amenințarea la adresa NATO, va avertiza luni un ministru britanic de rang înalt într-un discurs, conform The Guardian.

Activitățile hacktiviștilor

Pat McFadden, al cărui portofoliu include securitatea națională, va spune la o conferință NATO privind securitatea cibernetică, care va avea loc la Londra, că Moscova „nu se va gândi de două ori înainte de a viza întreprinderile britanice”, potrivit unor extrase din discursul său publicate duminică de ministerul său.

El va remarca, de asemenea, că „hacktiviștii neoficiali” cărora Kremlinul le oferă „impunitate” comit atacuri „din ce în ce mai frecvente și, în unele cazuri, din ce în ce mai sofisticate” în întreaga lume.

Recomandări

BASHAR FUGE LA MOSCOVA
PROTESTE ÎN DIASPORA
REGIMUL ASSAD S-A PRĂBUȘIT
ASSAD S-A PRĂBUȘIT
CINE E BASHAR?
MACRON CAUTĂ PREMIER

Aceasta include țintirea recentă a Coreei de Sud „ca răspuns la monitorizarea de către aceasta a desfășurării de trupe nord-coreene” în Rusia.

Acuzațiile vin în contextul în care tensiunile dintre Rusia și Occident au escaladat dramatic, Vladimir Putin avertizând că războiul din Ucraina are caracteristicile unui conflict „global”.

Frecările în creștere au provocat o nouă neliniște la Londra și în alte capitale occidentale, care se tem că Putin ar putea intensifica atacurile cibernetice și alte măsuri non-militare.

„Având în vedere amploarea acestei ostilități, mesajul meu pentru membrii de astăzi este clar: nimeni nu ar trebui să subestimeze amenințarea cibernetică rusă la adresa NATO”, va spune McFadden într-un discurs la Conferința NATO privind apărarea cibernetică de la Lancaster House, menționând că „amenințarea este reală”.

În ultimul an, atât armata rusă, cât și armata sa neoficială de infractori cibernetici și hacktiviști nu numai că și-au intensificat atacurile, dar și-au extins țintele la o serie de membri și parteneri NATO”.

Atacuri cibernetice împotriva infrastructurii critice

McFadden va avertiza că Rusia a vizat anterior „mass-media, telecomunicațiile, instituțiile noastre politice și democratice și infrastructura noastră energetică” din Regatul Unit.

El va spune că „grupuri rusești aliniate statului” și-au asumat responsabilitatea pentru „cel puțin nouă atacuri cibernetice separate de gravitate variabilă împotriva statelor NATO”.

Acestea includ „atacuri neprovocate împotriva infrastructurii noastre naționale critice”.

Aceste grupuri sunt imprevizibile, acționează fără a ține seama de potențialele consecințe geopolitice și, printr-o singură eroare de calcul, ar putea face ravagii în rețelele noastre.”

Ministrul britanic va „face apel” la o unitate militară rusă – supranumită Unit 29155 – care ar fi efectuat atacuri cibernetice în Regatul Unit și în Europa, potrivit Cabinet Office.

Subliniind utilizarea de către Rusia a atacurilor cibernetice pe parcursul războiului său de aproape trei ani împotriva Ucrainei, ministrul va remarca faptul că tacticile „pot stinge lumina pentru milioane de oameni”.

„Pot închide rețelele electrice. Acesta este războiul ascuns pe care Rusia îl poartă cu Ucraina”.

Dar el va insista că Marea Britanie și aliații occidentali „contracarează atacurile lor atât public, cât și în spatele scenei”.

„Să nu aveți nicio îndoială: Regatul Unit și alții din această sală urmăresc Rusia. Știm exact ce fac”.

Citește și