• Mii de demonstranți protestează la Malmö împotriva participării Israelului la Eurovision.
  • Concursul Eurovision devine focar de controverse politice, cu cereri de excludere a Israelului din competiție.
  • Interpretarea lui Eden Golan provoacă proteste și amenințări violente, în contextul încercării de îmbunătățire a imaginii Israelului.

Mii de demonstranți care flutură steaguri palestiniene vor inunda joi al treilea oraș ca mărime al Suediei, pentru a protesta împotriva participării Israelului la Concursul Eurovision aici săptămâna aceasta, scrie The Washinghton Post.

Sărbătoarea anuală a muzicii și kitsch-ului, urmărită de peste 150 de milioane de oameni, este adesea implicată în politică. Dar unii observatori spun că aceasta este cea mai încărcată ediție politică a concursului din istoria sa de 68 de ani. De săptămâni, artiști și activiști au cerut Eurovision să interzică Israelul din cauza războiului său din Gaza.

Suedia era deja în alertă intensă, anticipând posibilitatea unor atacuri ca răspuns la aderarea sa la NATO în martie, precum și o serie de arderi ale Coranului. Securitatea în Malmö în această săptămână este strânsă.

Recomandări

RAISI ȘI DELEGAȚIA AU MURIT
CINE ESTE EBRAHIM RAISI?
DE CE E ROȘU PORTRETUL REGELUI?
TRUMP „ÎNGHEAȚĂ” ÎN TIMPUL DISCURSULUI
CINE E MUHAMMAD MUKHABAR?
CONTRACTELE LUI ALTMAN

„Ne-am pregătit pentru fiecare scenariu imaginabil”, a spus Jimmy Modin, purtător de cuvânt al poliției.

În centrul tuturor se află intrarea Israelului, „Uraganul”, cântat de Eden Golan, în vârstă de 20 de ani. Ea va cânta în semifinala de joi – începând cu ora 15:00. Ora de Est – în speranța de a-și asigura un loc în finala de sâmbătă și poate de a îmbunătăți imaginea Israelului pe scena mondială. La o repetiție generală de miercuri pe Arena Malmö, Golan a fost întâmpinat cu huiduieli și strigăte de „Palestina liberă” din partea unor membri ai publicului.

Amenințările cu moartea împotriva Golanului l-au determinat pe organizatorul concursului, Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), să emită luna trecută o declarație prin care condamnă hărțuirea participanților. Presa israeliană a raportat că Ronen Bar, șeful serviciului secret Shin Bet, a vizitat Malmö săptămâna trecută pentru a inspecta măsurile de securitate ale delegației țării.Marea majoritate a protestelor s-au concentrat pe Golan ca reprezentant al Israelului. Cu toate acestea, ea este, de asemenea, un caz rar de cineva care a fost ținta criticilor legate de două conflicte. Golan este israeliancă. S-a născut în orașul central Kfar Saba, dintr-o mamă ucraineană și un tată leton. Dar până acum doi ani și la invazia pe scară largă a Ucrainei, ea a fost o vedetă pop în Rusia.

Ea a povestit în interviuri că familia ei s-a mutat la Moscova pentru munca tatălui ei când ea avea 6 ani. Potrivit înregistrărilor de afaceri din Rusia și a profilului său LinkedIn, Eddie Golan a ocupat timp de șase ani ca președinte al consiliului de administrație al Sovcombank, unul dintre cei 13 din Rusia.

Citește și