• Peste 13.200 de persoane ar fi fost rănite – deși ONU afirmă că cifrele reale sunt probabil mult mai mari.
  • Bilanțul constant continuă și, în ciuda rezistenței lor, ucrainenii spun că traiul sub amenințarea morții este din ce în ce mai obositor.
  • În Izyum, un lucrător forestier în vârstă de 55 de ani a murit după ce a călcat pe ceea ce se numește o mină de petale.

Locații normale precum un garaj, o sală de sport, o grădiniță, clădiri agricole, o stație de autobuz, toate au fost atacate în ultima săptămână în Ucraina. În Herson, șase persoane au fost ucise în timp ce așteptau un autobuz. În Harkov, doi civili au fost uciși în casele lor de bombardamente.

În Izyum, un lucrător forestier în vârstă de 55 de ani a murit după ce a călcat pe ceea ce se numește o mină de petale. Analiza efectuată de echipa de date și criminalistică a Sky News a constatat că au existat cel puțin 156 de atacuri în ultimele șapte zile.

În total, 29 dintre aceste atacuri au dus la deces sau rănire: 25 de civili au murit și 55 au fost răniți, deși numărul real este probabil mai mare. Aceasta face ca săptămâna să fie una destul de tipică în acest stadiu al războiului.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Au existat atacuri masive cu rachete care au dus la pierderi mai mari de vieți omenești, dar există, de asemenea, un bilanț constant și stabil. Linia frontului acoperă întreaga țară și niciun civil nu este cu adevărat în siguranță. Se simte ca o loterie”, a declarat pentru Sky News Darka Hirna, o jurnalistă ucraineană stabilită la Kiev. Ea și-a pierdut un prieten într-un atac cu obuze.

Suntem cu adevărat epuizați de acest sentiment – de fiecare dată să ne gândim: ei bine, aș putea fi ucis, acum sau mai târziu. Așa că te gândești la moarte în fiecare zi”.

Săptămâna aceasta, biroul ONU pentru drepturile omului a confirmat că cel puțin 8.006 civili au fost uciși de la invadarea Rusiei. Numărul răniților este de 13.287, deși ONU avertizează că cifra reală pentru ambele categorii este probabil să fie substanțial mai mare.

Pe parcursul unui an, înseamnă că, în medie, 22 de civili au fost uciși în fiecare zi și 36 au fost răniți. Și, deși primele săptămâni ale războiului au fost cele mai mortale pentru civili, în fiecare lună se înregistrează un număr constant de decese – cu o ofensivă rusă evocată care încă nu se face simțită. Datele de la Armed Conflict Location & Event Data Project arată unde au fost uciși oamenii – cu cât cercurile sunt mai mari, cu atât numărul de morți este mai mare.

Efectul asupra celor rămași în viață este, de asemenea, profund. Nu este vorba de morți zilnice”, a declarat Darka pentru Sky News. Este vorba despre faptul că nu îți poți trăi viața normală. Și chestia este că ajungi la această concluzie că ești cu adevărat epuizat să trăiești în această carte de istorie, pentru că nu mai este interesantă. Suntem cu adevărat epuizați de întreaga situație, știți, și este foarte greu să continuăm să luptăm. Dar nu avem altă opțiune.”