Războiul din Ucraina, ziua 307. Ucraina îl acuză pe Orbán din Ungaria de lipsă de respect și miopie

May 7, 2022, Huliaipole, Zaporizhzhia Region, Ukraine: Military soldiers can go underground to hide from bombs and rockets. Ukrainian military soldiers have their base at a checkpoint near Huliaipole, Zaporizhzhya region. Russian shelling attacks occur in the area from time to time. Russian troops are attempting to concentrate their efforts on this area. Therefore, Ukrainian soldiers have to be always prepared for the worst. (Credit Image: © Lara Hauser/SOPA Images via ZUMA Press Wire)

UPDATE ORA 24:00

Uniunea Europeană a trimis Ucrainei peste 77 000 de tone de ajutoare umanitare de când a început în februarie invazia rusă asupra acestei țări, a anunțat marți, 27 decembrie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Din februarie, UE a trimis peste 77 000 de tone de ajutor în Ucrainei. Acestea includ provizii vitale, precum medicamente, alimente, articole pentru casă”, a menționat Von der Leyen pe Twitter.

De asemenea, președinta Comisiei Europene a precizat că UE a mai oferit Ucrainei vehicule de stingere a incendiilor și spitale mobile. „Solidaritatea cu Ucraina nu face decât să crească”, a remarcat Ursula von der Leyen.

„Pe 24 februarie, forțele armate ruse au lansat o invazie pe scară largă în Ucraina. Ca urmare a acestei agresiuni neprovocate și nejustificate, părți importante din teritoriul Ucrainei constituie în prezent zone de război pe care multe persoane sunt nevoite să le părăsească.

UE susține ferm și unitar Ucraina și și-a intensificat sprijinul politic, umanitar, financiar și militar acordat acestei țări. 

În același timp, Comisia Europeană cooperează îndeaproape cu țările învecinate Ucrainei, pentru a le ajuta să ofere protecție oamenilor care fug din calea invaziei” , se arată într-un mesaj al Comisiei Europene.

UPDATE ORA 23:00

Maternitatea unui spital din orașul Herson, din sudul Ucrainei, a fost lovită de un bombardament rusesc, a declarat marți Kyrylo Timoșenko, șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei, citat de CNN.

„Au bombardat locul în care s-au născut astăzi (marți – n.r.) doi copii. Înainte de atac, medicii au reușit să finalizeze o operație de cezariană. În instituție se află cinci femei care născuseră. În mod miraculos, nimeni nu a fost rănit” , a declarat Timoșenko prin intermediul platformei de mesagerie Telegram.

Bombardamentele rusești au avariat, de asemenea, infrastructura civilă din așezarea Antonivka din regiunea Herson și orașul Herson, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei prin intermediul Facebook, adăugând că există victime în rândul civililor.

Între timp, amenințarea atacurilor aeriene și cu rachete asupra instalațiilor de infrastructură critică se menține pe întreg teritoriul Ucrainei, în condițiile în care ofensiva Rusiei a avut loc în direcția Bakhmut și Avdiivka, încercând să îmbunătățească situația tactică în direcția Lyman, au declarat Forțele Armate ale Ucrainei.

UPDATE ORA 22:00

Premierul ungar Viktor Orban a fost aspru criticat de Ministerul de Externe ucrainean, potrivit unor remarci publicate marţi pe site-ul ministerului, potrivit a NEWS.

Declaraţiile premierului Orban ,,demonstrează o desconsiderare patologică faţă de Ucraina şi poporul ucrainean care luptă împotriva agresiunii ruse” , a indicat ministerul ucrainean acuzându-l pe liderul ungar de „miopie politică”.

Comentariile au survenit ca răspuns la o declaraţie a premierului Orban, potrivit căreia războiul s-ar putea încheia dacă Statele Unite ar înceta furnizarea de arme către Ucraina.

Orban a lucrat în acest fel spre înfrângerea Ucrainei, chiar dacă aceasta ar spori pericolul agresiunii ruse îndreptate către Ungaria, a spus ministerul. ,,Liderul ungar ar trebui să se întrebe dacă vrea pace” , a menţionat sursa citată.

Într-un interviu acordat anterior premierul Orban a declarat: ,,Ucraina poate să continue luptând doar atât timp cât Statele Unite îi sprijină cu bani şi arme. Dacă americanii doresc pace, atunci va fi pace” .

Relaţiile dintre cele două state vecine sunt tensionate. Orban a încercat în mod repetat să blocheze sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina şi sancţiunile impuse Rusiei.

UPDATE ORA 21:00

Ucraina a confiscat peste 160.000 de tone de minereu de fier care era depozitat în mai multe depozite subterane din diverse porturi maritime din Ucraina, a anunţat Serviciul de Securitate al ţării (SBU), citat de  Kyiv Independent.

Bunurile confiscate, în valoare de aproximativ 54 de milioane de dolari (aproape 2 miliarde de Hr), aparţineau unei companii deţinute de Alisher Usmanov, un oligarh rus din cercul intim al Kremlinului, potrivit forţelor de ordine.

SBU a scris că firma lui Usmanov a încercat să transporte ilegal minereu de fier ascuns în Rusia pentru nevoile industriei sale metalurgice şi ale complexului militar-industrial.

Cu toate acestea, Procuratura Generală, sub îndrumarea procedurală a căreia se desfăşoară ancheta, a contrazis declaraţia SBU, afirmând că materialele nu trebuiau să fie transferate în străinătate.

În schimb, „o entitate juridică înregistrată într-o ţară din UE, împreună cu companii ruseşti afiliate cu Usmanov”, au expediat bunurile către întreprinderi ucrainene fără a plăti plăţi vamale şi taxe. Ei au folosit mecanismul aşa-numitului „tranzit întrerupt”, potrivit procurorilor.

În acest fel, compania lui Usmanov a cauzat statului ucrainean pierderi de peste 3,2 milioane de dolari (118 milioane de coroane), a adăugat Parchetul General.

Întrebat de Kyiv Independent despre contradicţia dintre cele două rapoarte, serviciul de presă al Procuraturii Generale nu a putut să o explice. Serviciul de presă al SBU nu a putut fi contactat imediat. 

După ce invazia rusă la scară largă a Ucrainei a început pe 24 februarie, Alisher Usmanov a fost sancţionat de către Ucraina, SUA şi UE.

UPDATE ORA 20:00

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a vorbit marţi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunţând intenţia de a efectua o vizită la Kiev şi asistenţă suplimentară, inclusiv militară, în valoare de zece milioane de euro, potrivit Mediafax.

,,Premierul Italiei a confirmat intenţia de a se deplasa la Kiev şi l-a invitat pe preşedintele Zelenski să vină în vizită la Roma”, a comunicat Guvernul italian, citat de agenţia de presă Adnkronos.

La rândul său, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Giorgia Meloni a decis furnizarea de asistenţă suplimentară în valoare de zece milioane de euro şi că analizează posibilitatea furnizării de sisteme antiaeriene Ucrainei.

,,I-am mulţumit premierului Italiei pentru solidaritate şi pentru susţinerea oferită Ucrainei”, a afirmat Zelenski. Cei doi lideri au discutat şi despre condiţiile planului de pace elaborat de Kiev pentru oprirea conflictului militar cu Rusia.

UPDATE ORA 19:00

Putin a semnat un decret prin care interzice livrările de petrol către persoanele juridice și fizice care decid să utilizeze mecanismul de plafonare a prețului la încheierea contractelor.

În același timp, potrivit documentului, președintele rus poate, prin decret, să permită livrări individuale în limita plafonului de preț.

Decretul intră în vigoare la 1 februarie 2023 și va rămâne în vigoare până la 1 iulie 2023.

Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns, pe 2 decembrie 2022, la un consens asupra prețului la care să plafoneze petrolul rusesc. Acordul prevede plafonarea prețului petrolului pe care Rusia îl va livra statelor terțe la 60 de dolari pe baril, potrivit CNN.

Acordul UE privind plafonarea prețului petrolului, convenit cu G7 și alții, va reduce semnificativ veniturile Rusiei. Asta ne va ajuta să stabilizăm prețurile globale la energie, în beneficiul economiilor emergente din întreaga lume” , anunța pe Twitter președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Astfel, prin decizia de plafonare UE interzice companiilor europene implicate în livrarea petrolului rusesc pe cale maritimă să-și ofere serviciile dacă țițeiul livrat depășește pragul de 60 de dolari barilul.

UPDATE ORA 18:00

Lavrov face apel la Occident la maximă reținere „pentru a minimiza riscurile nucleare

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avertizat, într-un interviu acordat marți agenției de presă TASS, că Occidentul trebuie să dea dovadă de reținere în chestiunile nucleare, potrivit CNN.

„Continuăm să facem apel la Occident să dea dovadă de maximă reținere în acest domeniu extrem de sensibil. Pentru a reduce la minimum riscurile nucleare, este important ca în practică să rămânem angajați față de postulatul inadmisibilității războiului nuclear, confirmat de țările din cadrul grupului celor cinci state nucleare în declarația comună din 3 ianuarie 2022” , a declarat el pentru agenția TASS, controlată de statul rus.

„În conformitate cu logica stabilită în document, orice confruntare militară între puterile nucleare trebuie să fie prevenită, deoarece implică riscul unor catastrofe”, a mai spus șeful diplomației ruse.

UPDATE ORA 17:00

Putin le-a oferit inele de aur liderilor CSI, într-un summit la Sankt Petersburg

Președintele rus Vladimir Putin le-a oferit luni seară, în cadrul unui summit informal desfășurat la Sankt Petersburg, inele simbolice încrustate cu aur liderilor fostelor republici sovietice care alcătuiesc acum Comunitatea Statelor Independente (CSI), dominată de Moscova.

Summitul a avut loc pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina, care a provocat o criză atât în relațiile Rusiei cu Occidentul, cât și în interiorul CSI.

„Trebuie să recunoaștem, din păcate, că apar dezacorduri și între statele membre ale Comunității” , a declarat Putin, într-o rară recunoaștere publică a tensiunilor care mocnesc în cadrul organizației.

ORA 16:00

Trupurile a 42 de militari ucraineni care au murit în timpul luptelor au fost predate Ucrainei, potrivit guvernului ucrainean, potrivit The Guardian.

Într-o declarație, ministerul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar a spus că Biroul Comisarului pentru persoane dispărute, împreună cu agențiile de aplicare a legii, „continuă să aducă acasă eroii care și-au sacrificat viața pentru Ucraina”.

Activitatea de readucere a trupurilor luptătorilor ucraineni „nu se oprește nici măcar o zi”, a declarat Oleh Kotenko, comisarul pentru persoanele dispărute.

În total, de la numirea sa, comisarul pentru persoane dispărute a reușit să reîntoarcă cadavrele a 869 de apărători.

ORA 15.00

Rusia aduce rezerve mari” pentru luptele violente” de lângă Kreminna, afirmă Ucraina

Lupte grele au loc în apropiere de orașul ucrainean Kreminna, la nord-vest de Lysychansk, potrivit șefului administrației militare regionale Luhansk, Serhiy Haidai.

ORA 14.00

Putin nu s-a oferit să negocieze cu Ucraina, susține un thinktank american

Comentariile lui Vladimir Putin potrivit cărora ar fi gata să negocieze cu toate părțile implicate în conflictul din Ucraina fac parte dintr-o campanie de informare deliberată, menită să inducă Occidentul în eroare pentru a face concesii, potrivit analiștilor.

În actualizarea sa publicată ieri, thinktank-ul american Institute for the Study of War afirmă că președintele rus nu s-a oferit să negocieze cu Ucraina, contrar unor informații.

ORA 13.00

Un ofițer rus legat de Grupul Wagner a fost numit comandant al districtului militar rusesc de vest (WMD), potrivit serviciilor secrete ucrainene.

În cea mai recentă actualizare a sa, thinktank-ul american Institute for the Study of War a declarat că Evgheni Nikiforov ar fi comandat gruparea de forțe rusești din vestul Ucrainei de la un post de comandă din Boguchar, regiunea Voronej din sud-vestul Rusiei.

Nikiforov l-ar fi înlocuit pe generalul-colonel Serghei Kuzovlev în funcția de comandant al ADM, deoarece Nikiforov este membru al unei alianțe formate de Serghei Surovikin, comandantul general al forțelor rusești din Ucraina, și Evgheni Prigojin, fondatorul companiei rusești private de mercenariat, Wagner Group, scrie ISW update.

ORA 12.00

De la termenii care ironizează inamicul rus la cei care maschează realitatea sumbră a războiului, noile utilizări abundă, relatează Peter Beaumont de la Kiev.

A fost cândva o superstiție doar în rândul echipajului aerian ucrainean: cuvântul „ultimul”, mai ales în contextul unei ultime sau ultime întâlniri, trebuie evitat deoarece denotă o premoniție a morții.

În locul lui, echipajul aerian spunea krajne, care se traduce foarte aproximativ în engleză prin „pe muchie”.

ORA 11.00

Rusia nu intenționează să propună nicio nouă inițiativă privind armele strategice sau garanțiile de securitate, a declarat ministrul său de externe, Serghei Lavrov, într-un interviu publicat marți de agenția de presă de stat Tass.

ORA 10.00

Forțele rusești suferă cele mai mari pierderi în Bakhmut și Lyman, afirmă forțele armate ucrainene

În ultimele 24 de ore, forțele ucrainene au respins atacurile rusești în zonele a două așezări din regiunea Lugansk și a șase din regiunea Donețk, a declarat statul major al forțelor armate ucrainene în actualizarea operațională din această dimineață.

Forțele ruse au lansat două atacuri cu rachete și au tras 44 de sisteme de rachete cu lansare multiplă în ultima zi, a precizat acesta.

ORA 09.00

Vladimir Putin s-a întâlnit cu omologul său belarus, Alexander Lukașenko, de două ori în ultimele 24 de ore pentru a finaliza multe chestiuni, a anunțat agenția de presă Belta, deținută de statul belarus.

Întâlnirile au avut loc la Sankt Petersburg, la micul dejun din această dimineață, la Muzeul Rusiei, precum și la un summit informal al Comunității Statelor Independente (CSI) ieri seară, a relatat agenția.

ORA 08.00

Ucraina a cerut ca Rusia să fie înlăturată din funcția de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU.

ORA 07.00

Volodimir Zelenski a declarat că a vorbit cu premierul Indiei, Narendra Modi, într-o convorbire telefonică în care a discutat despre o „formulă de pace”. Biroul lui Modi a declarat că acesta a transmis sprijinul Indiei pentru orice efort de pace și a spus că ambele părți ar trebui să revină la dialog și diplomație pentru a găsi o soluție durabilă la conflictul din Ucraina.

ORA 06.00

Ministrul chinez de externe a apărat poziția țării sale în legătură cu războiul din Ucraina și a indicat că Beijingul va aprofunda legăturile cu Moscova în anul următor. China va „aprofunda încrederea reciprocă strategică și cooperarea reciproc avantajoasă” cu Rusia, a declarat Wang Yi într-un discurs video duminică.

ORA 05.00

Operatorul de stat al rețelei electrice din Ucraina, Ukrenergo, spune că a introdus opriri de urgență în mai multe regiuni din țară, inclusiv în capitala Kiev, din cauza unui consum excesiv de energie. Lucrările de reparații sunt în curs de desfășurare la instalațiile de generare, iar mai multe rețele electrice au fost avariate din cauza a nouă atacuri rusești în masă, se arată într-un comunicat.

ORA 04.00

Trupele rusești s-au concentrat în principal pe construirea de poziții defensive de-a lungul mai multor secțiuni ale liniei frontului din Ucraina începând cu luna octombrie, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

ORA 03.00

Forțele ruse au lansat duminică peste 40 de atacuri cu rachete asupra Ucrainei, potrivit armatei ucrainene. Zeci de orașe din regiunile ucrainene Lugaansk, Donețk, Harkov, Herson și Zaporojie au fost bombardate de trupele Moscovei în ultimele 24 de ore, a precizat armata ucraineană într-o actualizare la începutul zilei de luni.

ORA 02.00

Trei militari ruși au murit în urma unui atac cu drone ucrainene asupra unei baze aeriene cruciale din interiorul teritoriului rus, a anunțat Moscova. Potrivit Ministerului Apărării, o dronă ucraineană a fost doborâtă în apropierea bazei Engels luni dimineață devreme, dar căderea unor resturi a ucis trei soldați.

ORA 01.00

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că guvernul său își propune să organizeze un summit de pace până la sfârșitul lunii februarie. El a sugerat că secretarul general al ONU, António Guterres, ar putea fi posibilul mediator pentru negocierile de pace cu Rusia.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ministrul ucrainean de externe a declarat luni că națiunea sa dorește un summit pentru a pune capăt războiului, dar că nu anticipează că Rusia va participa, o declarație care face greu de prezis când conflictul se va încheia.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat pentru The Associated Press că guvernul său dorește un summit de „pace” în termen de două luni la Națiunile Unite, cu secretarul general António Guterres ca mediator.

Kuleba a declarat că Rusia trebuie să se confrunte cu un tribunal pentru crime de război înainte ca țara sa să discute direct cu Moscova. Cu toate acestea, el a spus că alte națiuni ar trebui să se simtă libere să se discute cu rușii, așa cum s-a întâmplat înainte de un acord privind trasportul cerealelor.

Interviul acordat de AP a oferit o privire asupra viziunii Ucrainei privind modul în care războiul cu Rusia s-ar putea încheia într-o bună zi, deși orice discuții de pace ar fi la câteva luni distanță și ar depinde în mare măsură de negocieri internaționale complexe.

Kuleba a mai spus că este „absolut mulțumit” de rezultatele vizitei președintelui Zelenski în SUA de săptămâna trecută și a dezvăluit că guvernul american a făcut un plan special pentru ca rachetele Patriot să fie operaționale în țară în mai puțin de șase luni. De obicei, pregătirea durează până la un an.

Exit mobile version