• „Totul se va termina până la Crăciun” a fost o promisiune făcută în timpul Primului Război Mondial, al celui de-al Doilea Război Mondial și acum este promisă în legătură cu războiul din Ucraina.
  • Ben Hodges, fostul comandant al forțelor americane în Europa, a declarat că linia frontului rusesc se prăbușește.
  • Ben crede că Crimeea va fi ultimul bastion al rezistenței rusești în Ucraina, pur și simplu pentru că acolo se concentrează cea mai mare parte a forțelor lui Putin.

Ben Hodges, fostul comandant al forțelor americane în Europa, a declarat că linia frontului rusesc se prăbușește, iar până la sfârșitul lunii decembrie Ucraina ar putea să-i împingă pe ruși înapoi unde se aflau înainte de invazie.

„Totul se va termina până la Crăciun” a fost o promisiune făcută în timpul Primului Război Mondial, al celui de-al Doilea Război Mondial și acum este promisă în legătură cu războiul din Ucraina.

„Pe baza tuturor lucrurilor pe care le vedem, există sentimentul unei prăbușiri, cel puțin în zona Donbas, și cred că rușii vor fi împinși dincolo de linia 23 februarie până la sfârșitul anului”, a spus el. El a adăugat că forța de invazie a lui Putin arată ca „o armată care a fost învinsă”.

Recomandări

P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
CE ALEGE ZUCKERBERG ÎN MODĂ
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN

Ben crede că Crimeea va fi ultimul bastion al rezistenței rusești în Ucraina, pur și simplu pentru că acolo se concentrează cea mai mare parte a forțelor lui Putin.

Cu toate acestea, el adaugă că dacă ucrainenii pot recuceri Kherson – o posibilitate care pare din ce în ce mai probabilă – atunci țintele din Crimeea se vor afla în raza de acțiune de 50 de mile a noilor lansatoare de rachete multiple cu rază lungă de acțiune furnizate de Marea Britanie și America.

„Odată ce o vor face, oamenii din Crimeea sunt prinși în capcană”, a declarat Ben pentru The Times. Distrugerea podului Kerch dintre Rusia și Crimeea va îngreuna eforturile de realimentare a garnizoanei lui Putin în acest teritoriu, pe care acesta l-a anexat de la Ucraina în 2014.

Cu toate acestea, nu toți experții militari sunt de acord cu analiza lui Ben. Pe măsură ce iarna începe să se apropie, avansul rapid al Ucrainei va încetini în mod inevitabil, spune Franz-Stefan Gady, cercetător la Institutul Internațional pentru Studii Strategice.

„Pentru Ucraina este o cursă contra cronometru pentru a cuceri cât mai mult teritoriu posibil înainte de începerea iernii și înainte ca întăririle rusești mai bine antrenate, inclusiv noile unități, să ajungă în linia frontului”, a spus el.

Pentru partea rusă, a adăugat el, „primul ordin de zi este să efectueze retrageri tactice ordonate și să întârzie avansurile ucrainene”.

Dar, în acest moment, inițiativa rămâne Ucrainei. Catalogul sumbru al înfrângerilor Rusiei pe câmpul de luptă – în care forțele ucrainene au capturat cantități mari de arme și blindate – a dus la lupte interne în cadrul Kremlinului și la unele remanieri majore în rândul comandanților armatei.

Site-ul de știri rusesc RBC a declarat că Moscova l-a demis pe colonelul general Alexander Chaiko, comandantul districtului său militar de est.

Luni, RBC a relatat că și comandantul districtului militar de vest, generalul-colonel Alexander Zhuravlyov, a fost înlocuit, ca urmare a pierderilor severe suferite de Rusia în nord-estul Ucrainei.