• Cele mai critice comentarii de până acum făcute de preşedintele SUA, Joe Biden, la adresa modului în care Benjamin Netanyahu a gestionat războiul.
  • Israelul a anunțat moartea a încă opt soldați în luptele din Gaza
  • Biden spune că Israelul pierd sprijin din cauza bombardamentelor „nediscriminatorii” din Gaza.

UPDATE ORA 22.00 – „Deținuții își vor primi hainele înapoi”

Deținuții vor primi „imediat” hainele înapoi dacă sunt percheziționați, spune Departamentul de Stat al SUA, citând Israelul.

Oficialii israelieni au anunțat SUA că, în viitor, le vor returna deținuților hainele înapoi „imediat” dacă se efectuează percheziții, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.

Remarca vine după ce săptămâna trecută au apărut imagini cu bărbați din Gaza care au fost reținuți de forțele israeliene, legați la ochi și dezbrăcați în lenjerie.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"

Miller a mai spus că oficialii israelieni le-au spus SUA că fotografiile nu ar fi trebuit să fie făcute sau publicate.

„Aceștia sunt, în mod evident, pașii corespunzători de urmat”, a spus Miller la o conferință de presă.

UPDATE ORA 19.00 – Combustibilul permis în Gaza va crește cu aproximativ o treime, spune Egiptul

Punctele de inspecție suplimentare pentru ajutorul umanitar către Gaza ajută la accelerarea transporturilor prin punctul de trecere a frontierei Rafah – cantitatea de combustibil permisă să crească cu aproximativ o treime, a spus Egiptul.

UPDATE ORA 18.00 – Israelul și-a continuat operațiunile în orașul ocupat Jenin din Cisiordania pentru a doua zi consecutivă

Israelul și-a continuat operațiunile în orașul ocupat Jenin din Cisiordania pentru a doua zi consecutivă, iar în partea de est a orașului au fost raportate ciocniri între locuitorii orașului și forțele israeliene, potrivit agenției de presă palestiniene WAFA.

Până miercuri, opt persoane au fost ucise, potrivit Ministerului Palestinian al Sănătății din Ramallah. Trei locuințe au fost lovite de forțele israeliene în partea de est a orașului Jenin, 12 persoane au fost reținute și eliberate, iar mai multe raiduri asupra caselor au fost efectuate de forțele israeliene, a adăugat WAFA.

Școlile din oraș au fost închise miercuri din cauza incursiunii, a informat WAFA. Forțele de Apărare Israelului declară că își continuă operațiunile în Jenin, care a inclus căutarea a „sute de compuși”, interogarea a „sute de suspecți” și distrugerea a „șase laboratoare de explozivi, puțuri de tunel subterane, patru centre de comandă de observare, precum și dispozitive explozive”.

IDF a mai spus că a confiscat muniție, arme, echipament militar și piese de arme. Între timp, Societatea Semilunii Roșii din Palestina a declarat că în tabăra de refugiați Jenin există o „situație în deteriorare” și că primește zeci de apeluri de urgență, în timp ce accesul echipelor medicale este împiedicat.

Se spunea că există o lipsă de lapte praf și pâine pentru persoanele ale căror case sunt ocupate de soldați israelieni și care nu pot pleca. Jenin a văzut mai multe incursiuni pe scară largă ale armatei israeliene în acest an.

UPDATE ORA 16.00 – Biden se întâlnește cu familiile ostaticilor

Familiile celor opt americani nedepistați despre care se crede că au fost răpiți de Hamas pe 7 octombrie sunt așteptate să se alăture unei întâlniri cu președintele Joe Biden miercuri, potrivit unui înalt oficial al Administrației, unele venind fizic la Casa Albă. iar altele virtual. Într-un interviu acordat pentru CNN, oficialul Casei Albe, John Kirby, a spus că Biden le va spune familiilor că Administrația „nu-i va pierde din vedere pe cei dragi”.

Secretarul de stat Antony Blinken și consilierul adjunct pentru securitate națională Jon Finer se vor alătura, de asemenea, la întâlnire, a spus înalt oficial. Miercuri marchează prima întâlnire personală a lui Biden cu familiile ostaticilor americani – s-a întâlnit anterior cu ei la Zoom în octombrie. Consilierul pentru Securitate Națională Jake Sullivan călătorește în Israel săptămâna aceasta și intenționează să discute despre problemele ostaticilor în timpul călătoriei sale.

Opt americani – o femeie și șapte bărbați – sunt încă dispăruți atacul Hamas asupra Israelului, conform Casei Albe. Patru americani au fost eliberați până acum, în urma unor negocieri intense.

UPDATE ORA 15.00 – OMS solicită protecția lucrătorilor umanitari din Gaza

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut protecția lucrătorilor umanitari și din domeniul sănătății din Gaza după ce a spus că lucrătorii medicali au fost reținuți și bătuți la un punct de control, iar unul a fost dezbrăcat, în timpul unei misiuni „de mare risc” la un spital din orașul Gaza.

O echipă a OMS, împreună cu Societatea Semilunii Roșii din Palestina (PRCS) și Oficiul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a îndeplinit misiunea de a „livra materiale medicale, de a evalua situația din spital și de a transfera pacienții grav răniți la un spital din sud”, a spus OMS într-un comunicat marți.

În timp ce convoiul a călătorit spre nord sâmbătă, a fost supus unei inspecții la punctul de control din Wadi Gaza, timp în care membrii echipajului ambulanței au fost rugați să-și lase vehiculele pentru identificare, potrivit declarației. OMS a declarat că doi angajați ai PRCS au fost reținuți timp de peste o oră după ce au ieșit din vehicule. Potrivit personalului OMS, unul dintre membrii personalului PRCS a fost obligat să îngenuncheze sub amenințarea pistolului înainte de a fi scos din vedere „unde ar fi fost hărțuit, bătut, dezbrăcat și percheziționat”, potrivit declarației. Punctele de control din Wadi Gaza sunt întreținute de Forțele de Apărare Israelului. IDF a recunoscut o întrebare CNN despre incident, dar nu a răspuns. OMS a spus că, după ce convoiul său a trecut de punctul de control, a fost atacat.

UPDATE ORA 14.00 – Ursula von der Leyen susține sancționarea coloniștilor israelieni

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reiterat ideea că UE trebuie să impună sancțiuni coloniștilor israelieni responsabili de atacurile asupra palestinienilor din Cisiordania ocupată.

Ea a spus: „Sunt în favoarea sancționării celor implicați în atacurile din Cisiordania. Ei trebuie trași la răspundere. Această violență nu are nimic de-a face cu lupta împotriva Hamas și trebuie să înceteze.”

UPDATE ORA 13.00 – Ministerul Sănătății din Gaza declară că și-a epuizat rezerva de vaccinuri

AFP relatează că Ministerul Sănătăţii condus de Hamas din Fâşia Gaza a declarat că şi-a epuizat rezerva de vaccinuri pentru copii. Ministerul Sănătății din Gaza a cerut instituțiilor internaționale să livreze vaccinurile necesare urgent „pentru a preveni dezastrul”. Ministerul nu a precizat care vaccinări s-au epuizat.

UPDATE ORA 12.00 – ONU reiterează că Gaza se confruntă cu o catastrofă umanitară

Biroul umanitar al ONU și-a reiterat mesajul că Gaza se confruntă cu un „dezastru de sănătate publică” după prăbușirea sistemului său de sănătate.

„Știm cu toții că sistemul de sănătate s-a prăbușit”, a spus Lynn Hastings, coordonatorul umanitar al ONU pentru Teritoriul Palestinian ocupat.

UPDATE ORA 11.00 – Papa Francisc face un nou apel pentru pace

Papa Francisc și-a reînnoit apelul pentru o încetare imediată a focului în Gaza. În timpul discursului său de miercuri, Papa a spus: „Îmi reînnoiesc apelul pentru o încetare imediată a focului umanitar. Fie ca această mare suferință pentru israelieni și palestinieni să se încheie.”

Papa Francisc a cerut, de asemenea, eliberarea tuturor ostaticilor israelieni și livrarea de ajutor umanitar în Gaza. Israelul crede că 137 de persoane sunt încă ținute în captivitate de Hamas după ce au fost capturate și răpite în Gaza pe 7 octombrie.

UPDATE ORA 10.00 – Israelul își pierde susținerea

Declarația lui Joe Biden că Israelul își pierde sprijinul la nivel global a fost susținută de Adunarea Generală a ONU, care a dezvăluit o schimbare decisivă a modelului de vot.

153 de țări au votat da pentru o încetare a focului umanitar, 10 s-au opus și 23 s-au abținut. La votul comparabil anterior din 27 octombrie, 120 au votat pentru, 14 s-au împotrivit și 45 s-au abținut. În cadrul UE, valul s-a schimbat, după ce țările care compun blocul au fost anterior împărțite în trei direcții. Diviziunile profunde rămân, dar acum există o viziune majoritară. Aseară, 17 state UE au votat da unui apel de încetare a focului, doar două s-au opus și opt s-au abținut – inclusiv unele dintre statele mai mari precum Germania, Italia, Țările de Jos și Ungaria.

La votul anterior, UE a împărțit opt ​​pentru încetarea focului, patru s-au opus și 15 s-au abținut. Marea Britanie a continuat să se abțină, iar SUA continuă să respingă orice încetare a focului, dar este din ce în ce mai conștientă că plătește un preț diplomatic și că în curând, Israelul va rămâne fără capital.

Emiratele Arabe Unite, țara arabă lider în cele 15 consilii de securitate puternice, declară, de asemenea, pentru prima dată în mod explicit, că prețul pentru furnizarea de fonduri de reconstrucție pentru Gaza va fi o foaie de parcurs clară către o soluție cu două state.

UPDATE ORA 09.00 – Armata israeliană continuă inundarea tunelurilor

Revenind la rapoartele despre armata israeliană care pompează apă de mare în complexul de tuneluri Hamas din Gaza, Wall Street Journal și US ABC News au declarat marți că acțiunile au început, citând oficiali americani.

WSJ a raportat că procesul va dura probabil săptămâni, în timp ce ABC a spus că inundațiile par să fie limitate, deoarece Israelul a evaluat eficacitatea strategiei, relatează Reuters.

Armata israeliană nu a oferit comentarii cu privire la rapoarte și un purtător de cuvânt al Ministerului israelian al Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Unii oficiali ai Administrației Biden au spus că procesul ar putea ajuta la distrugerea tunelurilor, unde Israelul crede că Hamas ascunde ostatici, luptători și muniții, a spus WSJ.

Alți oficiali și-au exprimat îngrijorarea că apa de mare va pune în pericol aprovizionarea cu apă dulce din Gaza. Joe Biden, președintele SUA, a refuzat să răspundă direct la o întrebare referitoare la rapoartele că Israelul pompa apă de mare în tuneluri, referindu-se doar la afirmațiile conform cărora nu existau ostatici în zonele vizate și spunând: „Nu știu asta”

UPDATE ORA 08.00 – Apar diviziuni între SUA și Israel

Israelul și Statele Unite și-au arătat cel mai puternic dezacord public de până acum cu privire la desfășurarea și viitorul războiului împotriva Hamas, pe măsură ce cei doi aliați au devenit din ce în ce mai izolați de apelurile globale pentru încetarea focului. Associated Press relatează că disputa a apărut marți, în timp ce forțele israeliene au efectuat lovituri în Gaza, zdrobind palestinienii în case.

Președintele Joe Biden a spus că i-a spus prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu că Israelul își pierde sprijinul internațional din cauza „bombardelor sale nediscriminatorii” și că Netanyahu ar trebui să-și schimbe guvernul, care este dominat de partide de extremă dreapta. La doar câteva ore mai târziu, adunarea generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care cere o încetare a focului umanitar cu 153 de voturi pentru, 10 împotrivă și 23 de abțineri. Votul neobligatoriu este în mare parte simbolic, dar servește ca un barometru important al opiniei mondiale. Niciuna dintre marile puteri nu s-a alăturat Israelului și SUA în opoziția lor față de încetarea focului.

UPDATE ORA 07.00 – Comandantul regimentului a fost ucis

Israelul a anunțat moartea a încă opt soldați în luptele din Gaza, inclusiv a unui locotenent-colonel care comandase un regiment de infanterie Golani. Armata a declarat că un total de 114 soldați au fost uciși de când Israelul a început operațiunile terestre în Gaza pe 20 octombrie, relatează Reuters.

UPDATE 06.00-Proiectul de acord cere țărilor să renunțe la combustibilii fosili

Acesta nu include nicio formulare privind „eliminarea treptată a combustibililor fosili” – un lucru pe care multe guverne îl doreau și care a fost prezentat ca o opțiune la începutul discuțiilor.

Dar face apel la „tranziția” către renunțarea la combustibilii fosili.

Textul exact spune: „Renunțarea la combustibilii fosili în sistemele energetice, într-o manieră corectă, ordonată și echitabilă, accelerând acțiunile în acest deceniu critic, astfel încât să se ajungă la un nivel net zero până în 2050, în conformitate cu datele științifice”.

UPDATE 05.00-Biden remarcă „bombardamente nediscriminatorii” din partea Israelului

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că Israelul începe să piardă sprijinul global din cauza „bombardamentelor fără discernământ” asupra Gaza.

Comentariile sale, făcute marți în fața donatorilor în cadrul unui eveniment de strângere de fonduri, au reprezentat cea mai dură critică la adresa conducerii Israelului.

Biden a oferit un sprijin public de neclintit țării de când Hamas a lansat atacurile sale la 7 octombrie.

În timp ce a reiterat că Israelul poate conta pe sprijinul SUA, el a adresat un avertisment direct guvernului său.

„Securitatea Israelului se poate baza pe Statele Unite, dar în acest moment are mai mult decât Statele Unite. Are Uniunea Europeană, are Europa, are cea mai mare parte a lumii”, le-a spus el donatorilor pentru campania sa de realegere din 2024 la Washington.

„Dar încep să piardă acest sprijin prin bombardamentele nediscriminatorii care au loc”, a spus el.

Cu toate acestea, Biden a adăugat că nu există „nicio îndoială cu privire la necesitatea de a ataca Hamas” și că Israelul are „tot dreptul” să facă acest lucru.

UPDATE 03.00-Hamas salută rezoluția de încetare a focului

Înaltul oficial Hamas, Bassem Naeem, a declarat pentru BBC că rezoluția de încetare a focului adoptată „confirmă faptul că voința internațională dominantă este în favoarea opririi agresiunii împotriva poporului palestinian”.

„Partea care obstrucționează această voință este Statele Unite ale Americii prin utilizarea dreptului de veto în Consiliul de Securitate”, a declarat Naeem.

„Iar acest lucru nu numai că oferă acoperire pentru această agresiune [israeliană] în curs de desfășurare, dar dreptul de veto face din America un partener direct în crimele împotriva poporului palestinian, iar acest lucru va duce la izolarea entității sioniste [Israel] și va izola, de asemenea, Statele Unite la nivel internațional”, a adăugat oficialul Hamas.

UPDATE 02.00- Încetarea focului nu ar face decât să prelungească „domnia terorii” a Hamas – trimisul israelian

Înainte de votul asupra rezoluției, la care Israelul s-a opus, ambasadorul său la ONU s-a adresat celorlalți trimiși reuniți la sesiunea de marți de la New York.

„Dacă doriți o încetare reală a focului, iată adresa corectă – acesta este numărul de telefon al biroului Hamas din Gaza”, a declarat Gilad Erdan, arătând un afiș cu un număr de telefon și cu chipul liderului grupării din Gaza.

„Ce ar face țările voastre dacă ați fi în locul Israelului? Ați face apel la o încetare a focului? Ce ar face Moscova? Beijingul? Istanbulul? Cum ați răspunde? Toată lumea de aici știe exact”, a întrebat Erdan.

„Spuneți-i Hamas să depună armele, să se predea și să ne returneze ostaticii. Acest lucru va aduce o încetare completă a focului care va dura pentru totdeauna! Atunci, de ce nu faceți acest lucru? De ce nu trageți Hamas la răspundere?”.

Și a adăugat: „O încetare a focului nu face decât să prelungească domnia de teroare a Hamas, așa că îndemn toate statele membre să voteze împotriva acestei rezoluții.”

UPDATE 01.00-Ministerul Sănătății condus de Hamas afirmă că 50.000 de persoane au fost rănite în Gaza

Ministerul Sănătății din Gaza, care este controlată de Hamas, afirmă că peste 50.000 de persoane au fost rănite de la începutul ofensivei israeliene – pe lângă cele peste 18.400 de persoane ucise.

ONU și agențiile umanitare au documentat unele dintre problemele care obstrucționează tratamentul răniților.

O organizație caritabilă globală pentru persoanele cu dizabilități, Humanity and Inclusion, spune că amputările, arsurile și leziunile cerebrale traumatice au fost cauzate de utilizarea armelor explozive în Gaza.

Organizația caritabilă spune că lipsa de asistență medicală și de analgezice înseamnă că multe persoane suferă inutil și pot dezvolta deficiențe pe termen lung care ar fi putut fi evitate.

Doar aproximativ 400 dintre cei mai grav răniți au fost până acum evacuați în străinătate, potrivit unui grup israelian, Physicians for Human Rights Israel.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a acuzat, de asemenea, forțele israeliene că au provocat întârzieri mari la punctele de control pentru a permite trecerea vehiculelor de urgență care transportă răniți.

UPDATE 00.00-ONU susține cererea de încetare imediată a focului în Gaza

Adunarea Generală a ONU a adoptat cu o majoritate covârșitoare o rezoluție fără caracter obligatoriu prin care se cere o încetare imediată a focului umanitar în Gaza.

153 de state membre au votat în favoarea rezoluției, 10 împotrivă și au existat 23 de abțineri. Romania s-a abținut

Aceasta a fost a doua încercare a Adunării Generale a ONU, care în octombrie solicitase „un armistițiu umanitar” într-o rezoluție adoptată cu 121 de voturi pentru, 14 împotrivă și 44 de abțineri.

ȘTIREA INIȚIALĂ

WSJ: Israelul începe să inunde tunelurile Hamas

Armata israeliană a început să inunde cu apă din mare tunelurile Hamas din Gaza. Wall Street Journal scrie acest lucru, citând oficiali americani anonimi şi adăugând că procesul ar putea dura, probabil, săptămâni.

Unii oficiali ai administraţiei Biden au spus că procesul ar putea ajuta la distrugerea tunelurilor, unde Israelul crede că gruparea militantă ascunde ostatici, luptători şi muniţii, a raportat Jurnalul.

Alţi oficiali şi-au exprimat îngrijorarea că apa de mare ar putea pune în pericol aprovizionarea cu apă dulce a Gazei, a relatat ziarul.

Biden descurajează Israelul

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat marţi că Israelul pierde sprijin din cauza bombardamentelor „nediscriminatorii” din Gaza şi că Benjamin Netanyahu ar trebui să-şi schimbe guvernul de orientare dură, expunând o nouă fisură în relaţiile cu premierul israelian.

Comentariile lui Biden, făcute în faţa donatorilor pentru campania sa de realegere din 2024, au fost cele mai critice de până acum la adresa modului în care Netanyahu a gestionat războiul Israelului din Gaza, potrivit Reuters.

Ele reprezintă un contrast puternic cu susţinerea literală şi politică a liderului israelian manifestată la câteva zile după atacul militanţilor Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului.

„Securitatea Israelului se poate baza pe Statele Unite, dar în acest moment are mai mult decât Statele Unite. Are Uniunea Europeană, are Europa, are cea mai mare parte a lumii … Dar încep să piardă acest sprijin prin bombardamentele nediscriminatorii care au loc”, a declarat Biden.

Comentariile lui Biden au deschis o nouă fereastră în discuţiile sale private tranşante cu Netanyahu, cu care are divergenţe profunde de zeci de ani.

Biden a făcut aluzie la o conversaţie privată în care liderul israelian a spus: „Aţi bombardat Germania, aţi aruncat bomba atomică, au murit mulţi civili.'”

Biden a spus că a răspuns: „Da, de aceea toate aceste instituţii au fost înfiinţate după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a se asigura că nu se va mai întâmpla din nou… să nu facem aceleaşi greşeli pe care le-am făcut noi la 11 septembrie. Nu există niciun motiv pentru care trebuia să ne aflăm într-un război în Afganistan”.

Represaliile Israelului la atacurile Hamas au provocat 18.000 de morţi, potrivit oficialilor din Gaza, 50.000 de răniţi şi au creat o criză umanitară.

Biden se va întâlni cu familiile ostaticilor Hamas

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, se va întâlni mâine cu familiile ostaticilor americani răpiţi de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie asupra Israelului. Un oficial de la Casa Albă a declarat pentru CNN.

Întâlnirea va avea loc la Casa Albă. Mai multe familii de ostatici sunt la Washington săptămâna aceasta pentru a susţine personal ca administraţia Biden şi guvernul israelian să lucreze mai mult pentru a-i elibera cei dragi.

Potrivit Casei Albe, şapte bărbaţi americani şi o femeie sunt daţi dispăruţi de la începutul războiului. Până acum, patru americani au fost eliberaţi, o fetiţă de 4 ani şi trei femei. Biden se întâlnise deja cu mai multe rude ale acestora pe Zoom.