Reacția Bisericii Ortodoxe Române după ce premierul Cîțu a cerut cultelor religioase să se implice în campania de vaccinare

Cum explică un preot din Gorj campania de vaccinare. Broșura trimisă de coordonatori, adaptată pe înțelesul enoriașilor Mediafax Foto
  • Cîțu a cerut o implicare a Bisericii în campania de vaccinare.
  • Biserica Ortodoxă Română: Ajutorul există și se (va) traduce prin transmiterea din partea clericilor spre credincioși a informațiilor cuprinse într-o broșură.

Premierul Florin Cîțu a anunțat luni că „revenirea la normalitate” va începe cu data de 1 iunie. Însă până atunci campania de vaccinare trebuie accelerată. Iar pentru asta a cerut o implicare a Bisericii în campania de vaccinare.

Reacția Bisericii Ortodoxe Române:

În legătură cu implicarea cultelor religioase, a Bisericii, în actul de informare a credincioșilor referitor la vaccin și vaccinare:

Ajutorul Bisericii există și se (va) traduce prin transmiterea din partea clericilor spre credincioși a informațiilor cuprinse în Broșura „Vaccinarea împotriva COVID-19 în România. Gratuită. Voluntară. Sigură”, material oficial informativ pe care toate cultele religioase l-au primit in ianuarie de la Secretariatul de Stat pentru Culte.

Conținutul acestei broșuri este deja cunoscut de preoți. Ei îl comunică credincioșilor în diferite ocazii. Așa au fost și sunt îndemnați, inclusiv de Patriarhia Română. Clericii pot transmite informațiile despre vaccinarea „gratuită, sigură și voluntară”, așa cum reies acestea dintr-un document asumat de cele mai înalte autorități medicale din România. Este ceea ce pot face reprezentanții cultelor. Biserica Ortodoxă Română și-a exprimat și a reiterat frecvent poziția sa favorabilă vaccinării, salutând cu bucurie apariția vaccinurilor anti-Covid.

„Personal pledez cu toată convingerea pentru implicarea fiecăruia dintre noi în acest act firesc de informare onestă cu privire la o problemă acută și majoră care ține nu doar de sănătatea personală, ci și de cea comunitară.
În calitatea temporară de persoană publică, îi îndemn personal pe cei ce încă ezită, să se informeze cât mai atent și din surse sigure cu privire la beneficiile vaccinului și, în urma consultării cu medicul de familie, sa ia decizia cea mai bună pentru sănătatea lor și a celor dragi. Eu am ales să o fac, vaccinându-mă”, a transmis purtătorul de cuvânt BOR, Vasile Bănescu.