• Cei doi tineri sechestrați și torturați de polițiști de la Secția 16 din Capitală au murit recent.
  • Ministrul de Interne, Lucian Bode, care a confirmat informația, a trimis Corpul de Control la Secția 16.
  • Nouă poliţişti de la Secţia 16 sunt cercetați penal pentru lipsire de libertate în mod ilegal, tortură, respectiv complicitate la tortură.

Cei doi tineri care au fost sechestrați și torturați de nouă polițiști de la Secția 16 din Capitală au murit recent, la distanță de trei săptămâni unul de altul.

Lucian Bode, ministrul de Interne, a declarat, luni, că și-a trimis Corpul de Control la Secția 16, cu privire la acest caz. „Corpul de control al ministrului realizează o acțiune la Secția 16. Imediat ce va fi finalizată această acțiune voi prezenta public concluziile ei”, a spus Bode.

În cadrul unei conferințe de presă, unul dintre jurnaliști a făcut o paralelă cu Rusia, unde oameni cad de la geam după ce irită autoritățile, iar Bode a răspuns: „Am văzut și eu aceste informații. Nici nu poate fi vorba, nici prin gând să nu ne treacă să facem astfel de comparații cu oameni care depun la un moment dat o plângere și ulterior dispar”.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Bode: „Nu vreau să intru în alte detalii”

O să vedeți, nu vreau să intru în detalii, dar, spre exemplu, ultimul, din păcate, cel de-al doilea cetățean, suferea de o boală incurabilă. Nu vreau să intru în alte detalii. Familia a comunicat aceste detalii și nu dorește să facă alte comentarii și respectăm această dorință. Până la urmă se poate prezenta public cauza decesului, pentru a nu exista astfel de suspiciuni, dar vă asigur că la secția 16 voi face ordine. Aștept rezultatul Corpului de Control”, a mai spus Bode.

Recent, al doilea dintre cei doi bărbați care ar fi fost bătuți și torturați de agenți de la Secția 16 de Poliție a fost găsit mort în locuința unui cunoscut, la nici trei săptămâni după moartea celuilalt tânăr, iar decesul acestuia este considerat suspect, potrivit ProTV.

În urmă cu circa 3 săptămâni, a încetat din viață, aparent din cauze naturale, și celălalt bărbat bătut și torturat de cei 9 agenți de la Secția 16 din Capitală.

Cei 9 polițiști, puși sub acuzare

În septembrie 2020, doi tineri au reclamat că au fost bătuţi de poliţişti în zona Eroii Revoluţiei din Capitală, după ce le-au atras atenţia agenţilor că nu poartă mască de protecţie şi dau amenzi fără temei. Unul dintre tineri a spus că poliţiştii i-au pus cătuşe la mâini şi l-au lovit cu bastoanele, cu pumnii şi picioarele, după care l-au băgat într-o dubă a poliţiei şi l-au dus pe un câmp în apropiere de Jilava, unde ar fi fost torturat.

În acest caz, procurorii Parchetului Capitalei au pus sub acuzare 9 poliţişti, pentru infracţiunile de lipsire de libertate în mod ilegal şi tortură.