• TIR-ul de ATI ajuns vineri la Timișoara s-a defectat
  • TIR-ul are o capacitate de 12 paturi de terapie intensivă
  • Unitatea este dotată cu toate echipamentele unei secţii ATI: ventilatoare, monitoare şi injectomate

Cei opt pacienți COVID-19, transferați la Spitalul Județean și la Spitalul Municipal, de la terapie intensivă au rămas fără oxigen.

Acest lucru a fost posibil după ce TIR-ul de la ATI al Spitalului Municipal s-a stricat. Practic, instalația de oxigen a fost suprasolicitată și a scăzut presiunea la oxigen.

„Pacienții au fost trimiși către spitalul Timișoara, au fost transferați în siguranță. Cinci sunt la spitalul Județean, trei în spitalul nostru.”, a declarat Ramona Gîdea, purtător de cuvânt Spitalul Municipal Timișoara:

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Medicul Radu Țincu spune că aceste defecțiuni apar din cauza faptului că nu se realizează revizii de mentenanță. Afirmație susținută și de cercetătorul Octavian Jurma.

Faptul că niciunul nu a pățit nimic înseamnă că transportul a fost în cele mai bune condiții. Nu este suficient doar să cumpărăm aparatul și trebuie să faci un contract să fie verificat.”, a spus Radu Țincu, doctor ATI.

„Aceste camioane nu sunt gândite să asigure terapie completă, ci să transporte pacienții dintr-o parte în alta în condiții de siguranță. Echipa de la Timișoara este singura care a putut să-l pună în funcțiune. Sunt multe care nu funcționează. Nu li se asigură service-ul.

Aceest platou la nivel medical este presiunea maximă care a fost depasită, acum se văd doar crăpăturile care încep să apară.”, a explicat Octavian Jurma, doctor și cercetător.

Opt pacienți în stare gravă au fost transferați la Spitalul Județean și la Spitalul Municipal

Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă care a ajuns vineri, la Spitalul Municipal din Timişoara s-a stricat în această dimineaţă. Opt pacienți în stare gravă au fost transferați la Spitalul Județean și la Spitalul Municipal.

Dominic Fritz, primarul Timișoarei: „L-am instalat peste weekend și se pare că azi-dimineață a fost e defecțiune. Nu avem un service asigurat 24 de ore. Colegii de la Spitalul Municipal au activat planul alb. Au transferat pacienții la Spitalul Județean și la alte trei locuri amenajate în Spitalul Municipal.”

„Se pare că putem folosi acest TIR doar ca rezervă. Dar, oricum, trebui să asigurăm un service de 24 de ore, sper că și domnul Arafat o să ajute cu asta.”

Dominic Fritz, primarul Timișoarei: „Din păcate, nu putem să creăm paturi ATI așa din neant, mai ales că nu avem personal. Deja personalul este suprasolicitat. Noi, în Timișoara, ne concentrăm pe paturile non-ATI cu oxigen, pentru că știm că cu cât un pacient primește mai repede oxigen, cu atât scade probabilitatea să ajună în ATI.

Dominic Fritz anunță noi achiziții în domeniul sanitar

Primarul Timișoarei spune că a cumpărat 85 de concentratoare și că lucrează cu societatea civilă pentru a cumpăra câteva sute. El își dorește să micșoreze numărul pacienților care ajung în ATI.

Dominic Fritz, primarul Timișoarei: „Sunt dezamăgit că acest TIR, care ne-a dat un pic de speranță, deja nu mai funcționează și vom vedea dacă o să putem să-l folosim în viitor.”

Dominic Fritz, primarul Timișoarei: „Eu am mare încredere în medicii din Timișoara, dar situația este critică. (…) Nu vom putea face față la o creștere continuă a cazurilor. Eu observ că în alte țări, cu un grad mai mic de ocupare a paturilor, se iau măsuri și mai stricte. Va trebui să evaluăm într-un mod foarte onest dacă măsurile actuale sunt suficiente.”