Reacția lui Florin Cîțu privind scandalul datelor COVID: „Nu sunt diferențe semnificative“

Reacția lui Florin Cîțu privind scandalul datelor COVID: „Nu sunt diferențe semnificative“ Mediafax Foto
  • Florin Cîțu a spus, joi seara, că a cerut o informare de la CNCCI și de la INSP privind calculul alternativ pentru cele două formule de calcul ale datelor COVID-19
  • Premierul a afirmat că nu este vorba de o diferență semnificativă

În modalitatea de calcul se observă o întârziere de 3-5 zile a constatării că rata de incidență depășește un anumit prag, a spus, joi seara, Florin Cîțu.

Am văzut și în spațiul public și chiar în această hotărâre CNSU că modifică o formulă de calcul. Eu am cerut o informare de la CNCCI și de la INSP să văd un calcul alternativ pentru cele două formule și o să vă citesc concluzia. Ceea ce era și de așteptat: în modalitatea de calcul se observă doar o întârziere de 3-5 zile a constatării că rata de incidență depășește un anumit prag. Prin formula nouă, calculul de selectare a intervalului – acele 14 zile, întârzierea depășirii acelui prag este de 3 zile”, a spus Cîțu.

Premierul precizează că cele două formule „nu au implicații reale semnificative”.

Doar că discutăm de un decalaj de trei zile. Deci nu era nimic semnificativ. Dar pentru acuratețe, poate că e bine să le folosim. Voiam să îi liniștesc pe oameni că nu a avut niciun fel de implicații reale faptul că anul trecut au fost folosite alte formule, anul acesta alte formule. Evoluăm. Și, în funcție de cum avem informații mai multe, putem să ne updatăm și formulele pe care le folosim”, a mai spus premierul.