Reacția lui Klaus Iohannis privind declanșarea alegerilor anticipate

Întrebat miercuri, mai vede în continuare o posibilă reconstituire a coaliției cu USR la guvernare după votul moțiunii de cenzură și după afirmațiile făcute de liderii acestei formațiuni în ultima vreme, acesta a spus că depinde de omul care va ocupa scaunul de prim ministru care va trebui să formeze cumva o majoritate.

La formarea guvernului, cel numit de către președinte va trebui să caute să obțină o majoritate, astfel încât problema este că persoana numită va trebui să încerce să obțină o majoritate, însă asta îl îngrijorează pe președintele țării

„Întrebarea este legitimă fiindcă dacă vrem să analizăm faptele și nu poveștile politice, vedem că USR a fost în Guvern, a abandonat guvernarea, a votat USR împreună cu PSD și cu AUR pentru căderea Guvernului din care au făcut parte”, este de părere Klaus Iohannis.

„Aceștia sunt niște pași politici cu mare greutate și nu știu dacă partidele vor putea sau vor dori să treacă peste aceste lucruri. E greu de negociat cu un fost partener care a votat să îți dărâme Guvernul”, a adăugat șeful țării.

Ce scenarii ar fi preferate de Klaus Iohannis sau ce soluții sunt

Guvernul în minoritate, unul tehnocrat sau alegerile anticipate au fost scenariile pe care jurnaliștii au mizat în discuția cu șeful de la Cotroceni.

Iohannis este de părere că aceste soluții sunt cele care urmează să reiasă tocmai în urma consultărilor ce vor avea loc. Însă șeful statului este de părere că situația actuală este mult prea complicată pentru a da o soluție concretă din prima rundă de consultări.

„Este posibil să fie nevoie de încă o rundă de consultări și este nevoie ca partidele să se așeze la discuții în diferite combinații pentru a căuta soluții. Politica coalițiilor nu se face doar prin niște consultări la Cotroceni. Coalițiile se formează între partide, oamenii trebuie să aibă curajul să lase discursul acela patetic în urmă, să se așeze și să discute concret ce se poate face pentru România. Fiindcă România trebuie guvernată, trebuie să existe un Guvern. Ori dacă partidele nu se înțeleg, să vă explic ce se întâmplă. Dacă partidele nu se înțeleg, atunci acest guvern interimar va rămâne în funcție până când se găsește o nouă soluție. Nu există niciun înlocuitor, țara nu poate să rămână total neguvernată și cred că până la urmă toată lumea va înțelege că este mai bine să avem un guvern cu puteri depline decât un guvern interimar.”

Va lua în calcul convocarea de alegeri anticipate?

„Nu exclud niciun pas constituțional. Dar orice am face, trebuie să ducă la o soluție.”

Șeful statului crede că soluția, oricare ar fi modalitatea de abordare, este formarea unui Guvern ce merge în continuare mai departe și care soluționează toate „problemele României și ale românilor. Acesta este scopul politicii”, este de părere Iohannis.

Exit mobile version