• Politico: „Bucureștiul a adoptat o atitudine mult mai îndrăzneață”.
  • Politico: „România arată de ce China are o problemă în Estul Europei”.
  • Cifrele Eurostat arată că, în 2020, China a fost principalul partener comercial al UE.
  • Eurostat: Valoarea schimburilor comerciale UE – China a fost de 586 miliarde de euro.

România se distanțează tot mai mult de China. O remarcă făcută de publicația europeană Politico într-un articol în care vorbește despre o abordare „mai dură” a României față de statul comunist, în condițiile în care alte occidentale pun covorul roșu înaintea relațiilor cu Beijingul.

Bucureștiul a adoptat o atitudine mult mai îndrăzneață decât majoritatea țărilor din Europa de Vest: a spus nu Chinei.

Nu numai că România a eliminat companiile chineze din sectoare strategice precum energia nucleară și telecomunicațiile, dar în februarie a dat o replică diplomatică dură prin refuzul de a trimite președintele la un summit important, în ciuda insitenței Beijingului, scrie Politico.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”

Există și explicații pentru acest comportament: loialitatea României față de partenerii clasici din UE, NATO și SUA, problemele create de unele companii chineze la marile licitații de infrastructură, dar și presiunile diplomatice ale Beijingului care amintesc de stilul rusesc, mai scrie sursa citată.

Victor Ponta, despre relația dintre România și China

„China nu va da faliment dacă România îi întoarce spatele. Nu cred că SUA ne va pune să nu avem relații cu China. Cred că România trebuie să-și păstreze parteneriatele cu SUA în cadrul Uniunii Europene”, a spus Victor Ponta.

Victor Ponta, despre neparticiparea Romaniei la summitul Chinei

„Este dreptul domnului Cîțu să nu participe. China este o țară mică și neimportantă pentru domnul Cîțu. Nimeni nu zice să le dăm ceva chinezilor, dar să atragi cât mai mulți bani în România ar trebui să facă orice Guvern interesat de soarta românilor”, a mai spus Victor Ponta.