• Au fost dezvăluite cele trei cuvinte pe care Boris Johnson le-a spus când a auzit că Vladimir Putin a invadat Ucraina.
  • Johnson a declarat anterior că Putin l-a amenințat cu un atac cu rachete într-o convorbire telefonică „extraordinară” în perioada premergătoare invaziei.
  • În timpul acestei convorbiri, Johnson a declarat pentru Washington Post că a existat „ceva în legătură cu” tonul lui Putin.

Au fost dezvăluite cele trei cuvinte pe care Boris Johnson le-a spus când a auzit că Vladimir Putin a invadat Ucraina. La scurt timp după ora locală 4 dimineața, la 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina, iar liderii mondiali din întreaga lume au fost stupefiați, inclusiv premierul britanic de atunci, Boris Johnson.

Temerile legate de intențiile președintelui rus Putin au fost tot mai mari, dar nimeni nu era cu adevărat sigur că va apăsa pe trăgaci. Putin a apărut la televiziunea rusă pentru a anunța începutul a ceea ce el a numit o „operațiune militară specială”, iar Johnson a fost trezit în miez de noapte la Downing Street 10 cu un apel de la unul dintre consilierii săi care i-a dat vestea.

Premierul britanic a răspuns cu o obscenitate la adresa lui Putin: „That fing c”, a dezvăluit Washington Post.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

El a declarat pentru publicație: „Am fost dezgustat de Putin. Am fost dezgustat de ceea ce făcea. Mi-a fost greață de limbajul său, de minciunile sale, de agresiunea sa, de condescendența sa față de Ucraina. Am crezut că totul era respingător, arogant, șovin, greșit”.

Johnson a declarat anterior că Putin l-a amenințat cu un atac cu rachete într-o convorbire telefonică „extraordinară” în perioada premergătoare invaziei. Premierul de atunci a susținut într-un documentar BBC că Putin i-a spus că „ar dura doar un minut”. El a spus că acest comentariu a fost făcut după ce a avertizat că războiul va fi o „catastrofă totală”.

El a spus în documentar: „M-a amenințat la un moment dat și mi-a spus: „Boris, nu vreau să-ți fac rău, dar, cu o rachetă, ar dura doar un minut” sau ceva de genul acesta. Jolly. „Dar cred că, după tonul foarte relaxat pe care îl avea, după aerul de detașare pe care părea să-l aibă, el doar se juca cu încercările mele de a-l determina să negocieze.”

În timpul acestei convorbiri, Johnson a declarat pentru Washington Post că a existat „ceva în legătură cu” tonul lui Putin. El a continuat: „Discuțiile au început de mult timp în cadrul serviciilor de informații și au ajuns la un punct culminant în ultimele două zile înainte de invazie. Ne-am dat seama… Este un amestec de un fel de incredulitate, într-adevăr, dar și de fatalism. Era ceva în tonul lui Putin ultima dată când am vorbit cu el… Era deja hotărât.”

La New York, unde era încă seara zilei de 23 februarie, avea loc o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, solicitată de Ucraina, chiar în momentul în care Putin urma să vorbească. Secretarul general, Antonio Guterres, a declarat: „Dacă într-adevăr se pregătește o operațiune, am un singur lucru de spus, din toată inima”, a spus Guterres. Domnule președinte Putin: opriți-vă trupele de la atacarea Ucrainei. Dați o șansă păcii. Au murit deja prea mulți oameni”.

Până când a venit rândul reprezentantului rus, Vasili Nebenzya, să vorbească, Putin a vorbit și tancurile au primit ordin să treacă. Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul Statelor Unite la ONU, a descris momentul suprarealist în care, în mijlocul reuniunii, oamenii au început să se uite la telefoane și să arate cu degetul.

Ea a spus: „Am primit un mesaj text de la ambasadorul ucrainean, care se afla în cealaltă parte a sălii, și mi-a spus că a început atacul. M-am uitat în jurul camerei și am văzut că toată lumea era cu telefoanele pe mâini. În cameră era un fel de uimire.”