Reacția OMS după ce încă o țară a anunțat că nu are niciun caz de COVID de la începutul pandemiei: „E imposibil!”

o masca sanitara peste globul pamantesc Foto: Hepta
  • Un înalt oficial OMS spune că este imposibil ca o țară să nu înregistreze niciun caz oficial de COVID-19, de la începutul pandemiei, informează BBC.
  • Virusul s-a răspândit în întreaga lume ca o pandemie timp de aproape doi ani. Este aproape imposibil să nu circule în Turkmenistan”, a declarat dr. Catherine Smallwood

Turkmenistanul este una dintre puținele țări din lume, alături de Coreea de Nord, care pretind că nu au cazuri de coronavirus. Comentariile doctorului Smallwood reprezintă prima provocare publică a OMS la afirmația Turkmenistanului, deoarece un număr tot mai mare de cazuri de COVID sunt raportate neoficial în țară.

OMS se bazează pe datele furnizate de guvernele naționale pentru realizarea statisticilor globale despre coronavirus. Până de curând, organizația a validat raportările Turkmenistanului conform cărora nu au fost înregistrate cazuri de COVID-19 în țară – atrăgând critici din partea observatorilor independenți și a presei.

O echipă OMS a vizitat Turkmenistanul în iulie 2020 – singura misiune COVID-19 care a fost permisă până acum. Guvernul a fost deschis să discute măsurile de sănătate împotriva COVID-19. Criticii acuză autoritățile că au manipulat oficialii OMS și că le-au ascuns dovezile pandemiei în timpul vizitei lor.

În raportul final, misiunea OMS a repetat afirmația guvernului că „nu au fost înregistrate cazuri confirmate de COVID-19”.