• Secretarul belgian de stat Eva De Bleeker a postat pe Twitter un tabel cu numărul de doze și prețul per doză al fiecărui vaccin
  • Postarea a fost ștearsă ulterior
  • Dezvăluirea prețurilor vaccinurilor este considerată a fi „o violare gravă a clauzei de confidențialitate”

Conform Reuters, gigantul farmaceutic Pfizer s-a plâns de încălcarea confidențialității după ce un politician din Belgia a publicat joi prețul per doză a vaccinurilor Covid-19 comandate de țară, potrivit unui ziar belgian.

Secretarul belgian de stat Eva De Bleeker a postat pe Twitter un tabel cu numărul de doze și prețul per doză al fiecărui vaccin, după o dezbatere în Parlament asupra bugetului. Ulterior, a șters postarea.

Pfizer și partenerul său german BioNTech, al căror vaccin este primul care a fost autorizat, se află printre furnizorii Uniunii Europene, din care face parte și Belgia.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Tabelul publicat de Eva De Bleeker arată că guvernul belgian a plătit 12 euro/doză (14.7 dolari) și a cumpărat 5 milioane de doze.

Sursele au declarat pentru Reuters că UE a fost de acord să plătească 15.50 euro/doză ( 18.34 dolari) pentru vaccinul Pfizer-BioNTech.

Nu putem spune nimic despre acest caz, totul despre vaccinuri și prețuri sunt securizate printr-o clauză de confidențialitate, în interesul societății și în interesul negocierilor în desfășurare” a spus un purtător de cuvânt al Comisiei Europene la o conferință de presă de vineri.

Asociația Generală a Industriei Medicamentelor din Belgia a declarat că dezvăluirea reprezintă „o violare gravă a clauzei de confidențialitate și pune în pericol guvernul însuși”

Agenția Europeană a Medicamentului a declarat că o echipă de experți se va întruni pe 21 decembrie pentru a evalua vaccinul Pfizer-BioNTech, iar imunizările ar începe pe 27 decembrie în UE.