• România și Polonia au primit sisteme de rachete Patriot de la SUA
  • Presa din Rusia scrie că acestea vor fi o țintă în cazul în care Moscova plănuiește un atac
  • „Astfel de lucruri nu vor fi niciodată ignorate”, a declarat un expert rus

Sistemele de rachete defensive Patriot, primite de țara noastră de la SUA, sunt dezbătute în presa rusă, care spune că acestea vor fi o țintă în cazul în care Rusia ar ataca România.

România a primit primul transport de rachete defensive sol-aer Patriot, dintr-un total așteptat de șapte, cu scopul de a îmbunătăți sistemul Aegis Ashore, instalat de SUA la Deveselu, în 2015.

Publicația Izvestia, citată de agenția rusă TASS, explică faptul că NATO vrea să-și intensifice prezența în regiune, iar instalarea unor astfel de rachete poate fi dublată cu detașarea militarilor în țări precum România sau Bulgaria.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Konstantin Bogdanov, cercetător principal la Institutul de Economie Mondială și Relații Internaționale al Academiei de Științe din Rusia, constată că implementarea sistemelor SUA Patriot în România și Polonia nu este surprinzătoare.

„Ambele state sunt țări cheie, unde desfășurarea militarilor NATO este planificată în caz de amenințare”, a declarat expertul pentru Izvestia.

În ceea ce privește politica, desfășurarea sistemelor defensive, care nu subminează stabilitatea strategică, nu creează probleme, a spus Bogdanov.

„Gama acestor sisteme de apărare aeriană pe timp de pace nu creează dificultăți pentru armata rusă, inclusiv pentru trupele din Crimeea. Fără îndoială, aceste armamente vor fi considerate ținte în cazul unor operațiuni ipotetice în România”, a subliniat el, pentru sursa citată.

Ilya Kramnik, un expert rus în afaceri externe, spune că Moscova va răspunde, cel mai probabil, referitor la decizia SUA de a instala rachete Patriot în România.

„Astfel de lucruri nu vor fi niciodată ignorate. Probabil, va fi acordată mai multă atenție asupra capabilităților flotei din Marea Neagră în ceea ce privește comnepsarea sistemelor de apărare aeriană. Există anumite arme, de exemplu rachete anti-radar, care sunt concepute special pentru a neutraliza sistemele de rachetă”, a afirmat expertul rus.

Sistemul de rachete Patriot va deveni operațional în 2021, după programul de instruite al Forțelor Aeriene Române.

Un astfel de sistem conține radare, sisteme de comanda și control patru vehicule lansatoare de rachete antiaeriene sau interceptori antirachetă. Fiecare astfel de lansator conține 4 sau 12 canistre în care se află rachetele antiaeriene, respectiv interceptorii balistici.