• Recep Erdogan apare pe coperta numărului de astăzi al Charlie Hebdo
  • Președintele turc este desenat în chiloți, în timp ce ridică rochia unei femei
  • Purtătorul de cuvânt al lui Erdogan a condamnat caricatura francezilor
  • Turcia amenință cu acțiuni legale și diplomatice după publicarea caricaturilor cu Erdogan

Franța nu se potolește, lumea musulmană fierbe! Revista Charlie Hebdo a publicat pe coperta de azi o caricatură cu președintele Turciei Recep Erdogan. În ținută foarte sumară, stă tolănit pe fotoliu și ridică rochia unei servitoare.

„În privat, Erdogan este foarte amuzant”, scrie sub desen. Purtătorul de cuvânt al președinției turce, Ibrahim Kalin a scris pe Twitter că Charlie Hebdo nu respectă nicio credință și este vulgar.

Franța și Turcia sunt oricum la cuțite de luni de zile, de când navele celor două țări erau să se atacem reciproc în timpul unei misiuni NATO. Iar după asasinarea profesorului Samuel Paty, care arătase elevilor caricaturi cu profetul Mahomed, Macron a condamnat islamiștii radicali din Hexagon. Erdogan a considerat însă că este un atac la adresa tuturor musulmanilor.

Reacția Turciei nu a întârziat: „Condamnăm efortul, total dispreţuitor, al acestei publicaţii, de a promova rasismul cultural şi ura”, a transmis purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc.

Ministrul adjunct al Culturii din Turcia a mers chiar mai departe şi i-a atacat dur pe cei de la Charlie Hebdo într-un mesaj postat pe Twitter: „Sunteţi ticăloşi … Sunteţi fii de căţea…”.

De altfel, la sfârşitul săptămânii trecute, Erdogan a lansat un nou atac la adresa omologului său francez, Emmanuel Macron, despre care a spus că „are nevoie de un tratament psihiatric”, ţinând cont de atitudinea lui împotriva islamismului.

Situația este foarte tensionată, deoarece la începutul lunii, Macron oricum promisese un război contra islamismului separatist, ameninţând că va prelua controlul în regiunile islamiste din apropierea Franţei și va impune revenirea la legile și valorile Republicii.

Ministerul francez de Externe a emis o avertizare pentru cetățenii care călătoresc în state musulmane, iar un oficial de la Ministerul Apărării a declarat că misiunea antiteroristă din Paris, Sentinelle, se va intensifica.

Macron și-a pus în cap întreaga lume musulmană. Marți, un ziar din Iran a pus pe prima pagină o caricatură cu Emmanuel Macron, președintele francez având înfățișarea diavolului. Azi a fost organizat un protest în Pakistan unde oamenii sunt furioși că Franța insistă cu desene pe care le consideră ofensatoare.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA