• Recep Erdogan: Sancţiunile SUA sunt un „atac asupra suveranităţii”
  • Jens Stoltenberg regretă situaţia şi cere găsirea unei soluţii amiabile
  • Statele Unite au sancţionat Turcia din cauza achiziţionării sistemelor antiaeriene S-400 din Rusia

Sancţiunile impuse de Statele Unite reprezintă un „atac asupra suveranităţii” Turciei, a acuzat miercuri preşedintele Recep Tayyip Erdogan, în timp ce secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a exprimat regret că s-a ajuns la o astfel de situaţie şi a cerut găsirea unei soluţii.

Despre ce fel de alianţă este vorba?! Această decizie este un atac deschis asupra suveranităţii noastre”, a declarat Recep Erdogan într-un discurs rostit miercuri, conform agenţiei Anadolu.

Liderul de la Ankara a subliniat că sancţiunile impuse de Washington din cauza achiziţionării sistemelor antiaeriene S-400 din Rusia nu vor împiedica eforturile Turciei de a dezvolta industria apărării.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

La rândul său, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a exprimat regret că state din cadrul Alianţei Nord-Atlantice au ajuns să se sancţioneze unul pe altul.

Regret că suntem într-o situaţie în care aliaţi din cadrul NATO trebuie să îşi impună sancţiuni unul altuia. Eu am exprimat preocupări şi asupra consecinţelor deciziei Turciei de achiziţionare a sistemului antiaerian şi antibalistic rus S-400. Este o decizie naţională, dar sistemul S-400 nu este compatibil cu sistemele NATO, nu poate fi integrat în sistemul NATO de apărare antiaeriană şi antibalistică, iar eu am exprimat preocupări în legătură cu acest lucru în trecut”, a declarat Jens Stoltenberg marţi, cu ocazia conferinţei de presă organizate împreună cu Zdravko Krivokapić, premierul Muntenegrului.

În acelaşi timp, îndemn toate statele NATO, Turcia şi alţi aliaţi să vadă dacă există modalităţi de găsire a unei soluţii pozitive”, a subliniat Jens Stoltenberg, conform stenogramei declaraţiei, publicată pe site-ul NATO.

Administraţia Donald Trump a anunţat, luni după-amiază, sancţiuni împotriva Turciei, stat aliat în cadrul NATO, din cauza deciziei Ankarei de achiziţionare a sistemelor antiaeriene ruse S-400.

Sancţiunile Departamentului american al Trezoreriei vizează Agenţia turcă pentru Industria Apărării. Decizia Administraţiei Donald Trump riscă să afecteze economia Turciei, care se confruntă deja cu probleme, şi să genereze tensiuni suplimentare între Washington şi Ankara.

Decizia de astăzi transmite semnalul clar că Statele Unite (…) nu vor tolera tranzacţii semnificative cu Rusia în domeniul apărării şi în cel al schimburilor de informaţii”, a declarat secretarul de Stat american, Mike Pompeo. „Îndemn Turcia să rezolve imediat problema sistemelor S-400, în coordonare cu Statele Unite. Turcia este un aliat valoros şi un partener important al SUA pentru securitatea regională; vrem să continuăm istoria cooperării din ultimele decenii în sectorul apărării, prin eliminarea cât mai curând a obstacolului deţinerii sistemelor S-400”, a precizat Mike Pompeo.

Turcia a achiziţionat în iulie 2019 un sistem antibalistic şi antiaerian rus S-400, dar cazul a generat o criză între Turcia şi Statele Unite, aliaţi în cadrul NATO.

Statele Unite au avertizat că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu echipamentele NATO, formulând temeri că ar putea fi expuse date secrete de tip tehnic despre avioanele militare americane F-35.

În acest context, Administraţia de Washington a suspendat participarea Ankarei la programul avioanelor invizibile pe radar F-35.