Reacții la nivel internațional, în urma deturnării avionului Ryanair. Von der Leyen: „Este inacceptabil”. SUA cere anchetă imediată

UPDATE: Statele Unite condamnă ferm deturnarea zborului

SUA „condamă ferm” deturnarea zborului și cere investigații imediate și clare.

Rapoartele iniţiale arată că, în escortarea avionului au fost implicate serviciile secrete şi aviaţia militară, fapt extrem de îngrijorător şi care necesită investigaţii complete”, a mai spus secretarul de stat America Antony Blinken, citat de Bloomberg.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a catalogat drept „inacceptabil” incidentul cu avionul de pasageri forţat să aterizeze în Belarus, îndemnând autorităţile de la Minsk să permită plecarea tuturor persoanelor aflate la bord.

„Este total inacceptabil să fie forţat să aterizeze la Minsk un avion al companiei Ryanair care efectua o cursă de la Atena la Vilnius”, a declarat Ursula von der Leyen, prin Twitter.

„Toţi pasagerii trebuie să aibă permisiunea de a continua călătoria spre Vilnius imediat şi trebuie să le fie garantată siguranţa. Orice încălcare a reglementărilor internaţionale de transport aerian trebuie să suporte consecinţele”, a atras atenţia Ursula von der Leyen.

Președintele lituanian Gitanas Nauseda a condamnat acțiunile Belarusului și a cerut eliberarea lui Protasevich.

„Fac apel la aliații NATO și UE să reacționeze imediat la amenințarea reprezentată de regimul din Belarus pentru aviația civilă internațională. Comunitatea internațională trebuie să ia măsuri imediate pentru ca acest lucru să nu se repete”, a spus Nauseda, citat de Reuters.

Şi lidera democraţilor din Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaya, a scris pe Twitter: „Regimul Lukashenko a pus în pericol viaţa pasagerilor de la bordul avionului. De acum pentru nimeni nu mai este sigur sa zboare deasupra Belarusului. Avem nevoie de o reacţie internaţională”.

Jurnalistul Roman Protasevich riscă acum pedeapsa cu moartea

Un jurnalist din Belarus a fost arestat după ce regimul Lukașenko a forțat un avion al companiei RyanAir să aterizeze forțat în capitala țării, Minsk, scrie CNN.

Avionul RyanAir efectua o cursă Vilnius – Atena. Cu puțin înainte de a ieși din spațiul aerian al Belarusului, cineva de la bord a lansat o falsă alarmă cu bombă.

Un avion de luptă Mig29 a fost lansat din Minsk, iar avionul de pasageri a fost forțat să aterizeze.

Jurnalistul Roman Protasevich, care se afla în avion, a fost reținut imediat și riscă acum pedeapsa cu moartea.

Protasevich este un jurnalist și activist din Belarus, critic al regimului Lukashenko. Anul trecut, a scris foarte mult despre brutalitatea poliției din timpul protestelor anti-guvernamentale. Din acest motiv, el a fost trecut pe lista persoanelor implicate în acte teroriste și riscă să fie executat.