• Jovenel Moise a fost asasinat miercuri.
  • Soţia preşedintelui a fost rănită în atac şi este spitalizată.
  • Statele Unite s-au oferit să ajute Haiti să depășească criza.
  • Danica: Este o țară de 11 milioane de oameni și există 9.000 de ofițeri.

Preşedintele statului Haiti, Jovenel Moise, a fost asasinat, miercuri dimineaţă, de un grup de comando, format din mercenari străini. Și soţia preşedintelui a fost rănită în atac şi este spitalizată, iar starea ei nu pare a fi bună,
spune Bocchit Edmond, ambasadorul haitian în Statele Unite.

Bocchit Edmond, ambasadorul haitian în SUA: „Ultimele informații pe care le știu, știu că a fost stabilă, dar în stare critică. Dar acum se fac eforturi pentru a o duce la Miami pentru a fi tratată. Dar sperăm că asta se va face în timpul zilei. Dar mulțumesc lui Dumnezeu este în viață. Nu moare, așa cum au spus ei”

Evenimentul a fost criticat și de departamentul de stat al Statelor Unite. Ned Price, purtătorul de cuvânt, spune că sprijină statul Haitian, iar cei care au recurs la astfel de acțiuni nu vor rămâne nepedepsiți.

Ned Price, purtătorul de cuvânt: „Cei care încearcă să-și îndeplinească obiectivele politice prin violență și prin subvertizarea statului de drept nu vor reuși să zădărnicească poporul haitian și dorința pentru un viitor mai bun, pentru un viitor mai luminos. Îndemnăm autoritățile haitiene să-i aducă pe cei responsabili în fața justiției.”

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În Haiti a fost declarată stare de asediu în urma asasinării președintelui.

Danica Coto, reporter Presa Americană: „Haiti este o țară de 11 milioane de oameni și există aproximativ 9.000 de ofițeri de poliție pe stradă, în timp ce experții spun că sunt necesari aproximativ 30.000 pentru a menține controlul. Deci, acest vid de putere, nu este clar cum ar putea fi completat în următoarele câteva zile”

Presupușii asasini ai președintelui ar fi fost prinși de Poliția Națională, a declarat Guvernul Haitan. Însă, nu este nimic confirmat oficial, iar ancheta rămâne în continuare deschisă.