Reacţii dure după validarea mandatului deputatului AUR Francisc Tobă: „O ofensă memoriei victimelor Revoluţiei”

Foto: Facebook/Francisc Tobă

Apar reacţii vehemente după ce mandatul de deputat al lui Francisc Tobă, acuzat de reprimarea sângeroasă a Revoluţiei de la Sibiu, din decembrie 1989, a fost validat de parlamentari. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) dezaprobă ferm acest mandat.

IICCMER dezaprobă ferm validarea mandatului de deputat al lui Francisc Tobă, în ciuda numeroaselor probe care arată implicarea sa în reprimarea sângeroasă a Revoluţiei de la Sibiu din decembrie 1989.

Plenul Camerei Deputaţilor a votat miercuri, validarea mandatului de deputat al lui Francisc Tobă, cu 155 de voturi „pentru”, 8 voturi „împotrivă” şi o abţinere.

„IICCMER dezaprobă ferm acest vot transpartinic. Validarea mandatului de deputat al domnului Francisc Tobă, în ciuda numeroaselor probe care atestă implicarea sa în reprimarea Revoluţiei de la Sibiu, este o ofensă la adresa memoriei miilor de victime din decembrie 1989. IICCMER îşi reiterează implicarea în investigarea crimelor şi abuzurilor comise în perioada 1945-1989. Or, gestul validării ca parlamentar a unei persoane trimise în judecată în dosarul Revoluţiei este o piedică în derularea corectă a <procesului comunismului>”, spun reprezentanţii IICCMER.

Francisc Tobă a candidat pentru un mandat de deputat pe lista AUR.