Reacții în urma deciziei CCR de a o exclude pe Diana Șoșoacă din cursa prezidențială. Elena Lasconi: „Un vis împlinit pentru Marcel Ciolacu”

UPDATE

Nicolae Ionel Ciucă, candidatul PNL la Președinția României, a afirmat: „Sunt candidatul PNL la Președinția României. Știu ce înseamnă să respecți deciziile CCR și să nu le comentez, indiferent ce opinie personală am.”

El a subliniat importanța recâștigării încrederii în instituțiile statului român și a evidențiat parcursul României în Uniunea Europeană și NATO ca fiind „singura cauză corectă a poporului român.”

Ciucă a declarat că „principiul fundamental al liberalismului este libertatea,” subliniind dreptul cetățenilor de a-și decide soarta prin vot. El a avertizat că „finala prezidențială va fi decisă de români, nu prin jocuri de culise,” criticând PSD pentru dorința de a concentra puterea în stat.

„Imaginați-vă ce înseamnă o Românie în care PSD are TOT: Președinția, Parlamentul, Guvernul, Curtea Constituțională,” a spus el, încheind cu un mesaj clar: „De ce îți e frică, nu scapi!”

Știre inițială

Elena Lasconi, președinta USR și candidata partidului la alegerile prezidențiale, cât și Stelian Ion au oferit o primă reacție la decizia Curții Constituționale de a o exclude pe Diana Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni.

Lasconi a sugerat că această decizie ar putea fi în avantajul lui Marcel Ciolacu, președintele PSD, declarând: „Pare un vis împlinit pentru Marcel Ciolacu.

Îngrijorări privind procesul electoral

Elena Lasconi, în postarea sa de pe Facebook, a declarat:

„Democrația este și despre dreptul fiecărui cetățean de a candida.

Este o reacție la cald, dar interdicția de a candida dată Dianei Șoșoacă pare la prima vedere un vis împlinit pentru domnul Marcel Ciolacu. Un vis împlinit cu ajutorul Curții Constituționale, ai cărei judecători se simt ca acasă în biroul PSD din Parlament. Este incredibil cum același om poate să fie europarlamentar, dar nu are dreptul de a candida la el în țară pentru o funcție publică.

De doamna Șoșoacă mă despart multe, nu vedem lumea cu aceiași ochi, dar dreptul unei femei de a intra în arena politică nu poate fi îngrădit cu chichițe legislative.

Cine va fi următorul președinte al României trebuie să stabilească alegătorii, nu manevrele făcute de un sistem corupt și putred până în măduva oaselor.”

Curtea Constituțională a României (CCR) a luat decizia sâmbătă după-amiază de a respinge candidatura Dianei Șoșoacă, reprezentanta SOS, din cursa pentru alegerile prezidențiale.

Comentariul lui Stelian Ion

Stelian Ion, fost ministru al Justiției, a reacționat prompt la decizia Curții Constituționale de a invalida candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale.

El a subliniat necesitatea ca judecătorii CCR să ofere o explicație detaliată și transparentă a motivelor care au stat la baza acestei decizii fără precedent. De asemenea, a avertizat că această decizie ar putea reprezenta un precedent periculos pentru democrația românească.

Stelian Ion, în postarea sa de pe Facebook, a declarat:

„Judecătorii CCR care au decis invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă trebuie să prezinte clar și în detaliu motivele pentru care au luat această decizie.

Respingem cu toții opiniile extremiste, pro-ruse și antioccidentale ale Dianei Șoșoacă, dar sunt acestea motive constituționale de a-i interzice să candideze? Dacă CCR i-a luat dreptul să candideze pentru opiniile extremiste, nu ar trebui să îi interzică și lui George Simion candidatura?

Nu suntem cumva în fața unui atac periculos la adresa democrației?

Într-o astfel de situație discutăm despre principii și drepturi democratice, precum dreptul de a fi ales, nu despre o persoană anume.

Există câteva condiții legale pe care o persoană trebuie să le îndeplinească pentru a putea candida și doar încălcarea acestora poate duce la interzicerea unei candidaturi.

Riscul ca decizia CCR să fie văzută ca un amestec politic pentru înlăturarea unui candidat de pe culoarul extremist pentru a-i face loc altui candidat extremist este real.

Știm cu toții că lui Ciolacu i-ar conveni un tur doi cu auristul Simion, dar pentru a ajunge în acest scenariu trebuie să obțină voturi în mod democratic, nu să fie puși în arenă prin interpretări ale Constituției.

Este tot mai evidentă nevoia de reformă a CCR, pentru că suntem în punctul în care democrația noastră se duce de râpă din cauza interferențelor politice și a modului în care unii judecători CCR au rămas legați de partidele din care au făcut parte sau de politicienii care i-au propus.”

Exit mobile version