• Reacțiile multor lideri și politicieni europeni sunt în mare parte reținute, unele entuziaste, iar altele de dezamăgire.
• La remarcile președintelui legate de câștigarea alegerilor, miniștrii de externe ai Spaniei și al Marii Britanii au răspuns cu un apel la răbdare.
• Președintele comisiei pentru afaceri externe din Bundestag, Norbert Röttgen, a spus că rezultatele de până acum au surprins Germania: „Nu suntem pregătiți pentru asta”.
• Premierul sloven, Janez Janša, a prezis că rezultatul va fi în favoarea lui Trump.
Advertisment
Politicienii europeni au făcut apel la răbdare după ce, la primele ore ale dimineții de astăzi, Donald Trump a susținut în mod nefondat că a iești învingător la alegerile din SUA, avertizând că o dispută în instanță asupra rezultatului va avea consecințe dezastruoase pentru reputația globală a democrației, relatează The Guardian.
Majoritatea liderilor nu s-au exprimat, așteptând desfășurarea evenimentelor, totuși ministrul spaniol de externe, Aráncha González Laya, le-a cerut liderilor americani să aștepte până când vor fi numărate toate voturile.
Recomandări
Annegret Kramp-Karrenbauer, ministrul german al apărării, a declarat: „Este o situație foarte explozivă. Aceasta este o situație care poate duce la o criză constituțională în SUA, după cum pe bună dreptate spun experții. Și este ceva ce trebuie să ne îngrijoreze foarte mult”
Șeful afacerilor externe ale UE, Josep Borrell, a declarat: „Poporul american a vorbit. În timp ce așteptăm rezultatul alegerilor, UE rămâne în continuare pregătită să construiască un parteneriat transatlantic puternic, bazat pe valorile și pe istoria noastră comună”.
În Germania, eșecul lui Joe Biden, un pro-european dedicat, de a obține o victorie răsunătoare, a provocat o profundă consternare.
Politicienii au prezis haosul și au avertizat că rezultatul arată că victoria lui Trump din 2016 nu a fost un accident. Chiar dacă Biden este declarat în cele din urmă câștigător, s-a sugerat că ar fi un președinte slăbit, incapabil să comande o majoritate a Senatului și copleșit de intense presiuni interne.
Președintele comisiei pentru afaceri externe din Bundestag, Norbert Röttgen, a recunoscut că rezultatele de până acum au surprins Germania. „Nu suntem pregătiți pentru asta”, a spus el.
Liderul german al Verzilor, Robert Habeck, a declarat: „Dacă Trump câștigă, ordinea globală se va schimba fundamental. Europa trebuie să se unească, altfel nu va mai juca un rol la nivel internațional”.
Premierul sloven, de extremă dreapta, Janez Janša, a prezis că rezultatul va fi în favoarea lui Trump și a criticat „întârzierile și faptele contestatoare” din partea presei.
În Marea Britanie, Dominic Raab, ministrul de externe, a cerut răbdare, spunând: „Respectăm valorile democrației, controalele și imparțialitatea reflectate în sistemul american, care suntem foarte încrezători că vor produce un rezultat”.
Fostul secretar conservator de externe Jeremy Hunt a declarat că ar fi un dezastru dacă alegerile s-ar încheia cu o dispută în instanță și cu acuzații de fraudă. „Cea mai mare îngrijorare a mea este că uităm că SUA este principala democrație din lume. […] Trebuie să ne amintim că aici este în joc reputația democrației în întreaga lume”, a declarat el pentru BBC.
Sir Nigel Sheinwald, fost ambasador al Marii Britanii la Washington, a declarat că SUA sunt atât de divizate pe plan intern și suferă de probleme sociale atât de profunde, încât Trump nu va reuși să fie un lider potrivit. „Mă tem că vom avea de a face cu același lider sau chiar cu unul mai rău, unul mai imprevizibil și inconsecvent decât în primul mandat”, a spus el.
Aliații lui Vladimir Putin din Rusia și-au exprimat satisfacția față de rezultatele de până acum, susținând că acuzațiile anterioare potrivit cărora victoria lui Trump în 2016 a fost cauzată de ingerința Rusiei au fost infirmate.
Konstantin Kosachev, președintele Comisiei pentru relații externe din camera superioară a parlamentului rus, a declarat: „Este timpul ca America să se întoarcă la o politică a bunului-simț, caz în care o vom susține întotdeauna. Este timpul.”
Iranul, una dintre țările pentru care alegerile din SUA sunt foarte importante, din cauza presiunii economice puse de administrația Trump asupra Teheranului, a afirmat că SUA sunt în declin și a prezis că Iranul va putea rezista.
Președintele Hassan Rouhani a făcut apel la următorul președinte american pentru respectarea tratatelor și a legilor internaționale