• Angela Merkel și Boris Johnson se vor întâlni să discute despre următorii pași în această situație.
  • Două explozii au avut loc joi în fața aeroportului din Kabul, provocând rănirea a cel puțin trei militari americani și a altor persoane.
  • Casa Albă se pregătește să se pronunțe în mod public cu privire la aceste atentate.

În timp ce SUA încearcă să își reia operațiunile de evacuare din Afganistanul condus de talibani, două explozii au avut loc joi în fața aeroportului din Kabul, provocând rănirea a cel puțin trei militari americani și a altor persoane. Ca răspuns la atacuri, liderii mondiali și-au revizuit planurile. Se suspectează că în spatele atentatelor se află grupul terorist ISIS-K.

În vreme ce Casa Albă se pregătește să se pronunțe în mod public cu privire la aceste atentate, un oficial a transmis către Fox News că președintele Biden a fost informat despre explozie. Întâlnirea lui Biden cu premierul israelian Naftali Bennett a fost reprogramată.

Reacția Angelei Merkel

Angela Merkel, cancelarul german, și-a suspendat o deplasare în Israel, unde urma să se alăture duminică lui Bennett pentru o reuniune de cabinet. Potrivit unui oficial guvernamental, călătoria a fost anulată din cauza ”situației dificile din Afganistan”.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Angela Merkel va rămâne în Germania pentru a supraveghea ultimele etape ale operațiunii de evacuare a armatei germane, care ar trebui să se încheie joi.

Reacția lui Boris Johnson

În urma informării sale despre explozii, premierul britanic Boris Johnson este așteptat să convoace o reuniune de securitate de urgență cu Cabinet Office Briefing Rooms (COBR).

„Premierul a fost pus la curent cu situația de pe aeroportul din Kabul și va prezida o reuniune COBR (reuniune de securitate) mai târziu în această după-amiază”, a precizat un reprezentant al lui Boris Johnson.

Reacția lui Emmanuel Macron

Conform Irish Times, președintele Franței, Emmanuel Macron, și-a exprimat sprijinul total pentru cooperarea cu ”prietenii americani” în reacția la explozii.

Macron se află într-o vizită diplomatică în Irlanda, dar și-a făcut timp să vorbească despre evenimentele triste care s-au petrecut imediat după ce au avut loc.

„De asemenea, ne vom coordona îndeaproape în ceea ce privește chestiunile care vor fi abordate în viitorul apropiat, cooperarea militară, chestiunile legate de migrație și vom coopera cu Consiliul de Securitate al ONU, pentru că în zilele și săptămânile următoare va trebui să definim cursul mandatului Națiunilor Unite”, a afirmat Macron. „Următoarele ore vor rămâne extrem de periculoase în Kabul și în jurul aeroportului”.