• Politicienii din SUA, inclusiv cei din tabăra Trump, ba chiar și familia sa, au condamnat protestele de la Washington
  • Ivanka Trump s-a poziționat rapid împotriva protestelor de la Capitoliu
  • Liderii de peste hotare au recunoscut că sunt neliniștiți

Evenimentele din SUA nu au trecut neobservate. Amploarea protestelor a stârnit numeroase reacții atât în presă, cât și în rândul liderilor politici.

Anarhiștii au intrat inclusiv în biroul lui Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților. Iar ea a reacționat pe Twitter:

„Îi solicităm președintelui Trump să le ceară tuturor protestatarilorsă părăsească Capitoliul și împrejurimile sale imediat”.

Ivanka Trump s-a poziționat rapid împotriva protestelor de la Capitoliu. Violența este inacceptabilă” a scris fiica cea mare a lui Donald Trump, în timp ce Bush Junior a folosit cuvinte mult mai aspre. Pentru el, protestele au oferit „O privelişte dezgustătoare şi sfâşietoare.”

„Așa sunt contestate rezultatele alegerilor într-o republică bananieră, nu în republica noastră democratică„, a spus el.

Liderii de peste hotare au fost ceva mai diplomați în exprimare. Au recunoscut însă că sunt neliniștiți.

„Suntem îngrijorați și urmărim situația minut cu minut„, a anunțat premierul Canadei, Justin Trudeau.

Boris Johnson a vorbit despreScene scandaloase în Congresul SUA”, în timp ce Josep Borell, șeful diplomației europene, a scris că În ochii lumii, democraţia americană pare în stare de asediu. Aceasta nu este America.”

Nancy Pelosi: „Împreună cu Senatorul Schumer îi solicităm președintelui Trump să le ceară tuturor protestatrilor să părăsească Capitoliul și împrejurimile sale imediat.”

Ivanka Trump:Nu. Protestele pașnice sunt patritioce. Violența este inacceptabilă și trebuie condamnată în cei mai duri termini.

George W. Bush: „Este o privelişte dezgustătoare şi sfâşietoare. Așa sunt contestate rezultatele alegerilor într-o republică bananieră, nu în republica noastră democratică. Insurecţia poate produce daune grave naţiunii şi reputaţiei noastre”

Justin Trudeau, premierul Canadei: „Suntem îngrijorați și urmărim situația minut cu minut. Cred că instituțiile democratice americane sunt puternice și sper că totul va reveni la normal în scurt timp.”

Boris Johnson: „Scene scandaloase în Congresul SUA. Statele Unite susțin democrația în lume și și este vital ca acolo să aibă loc un transfer al puterii ordonat și pașnic.

Josep Borell: „În ochii lumii, democraţia americană pare în stare de asediu în această seară. Este un asalt neobişnuit împotriva democraţiei SUA, instituţiilor sale şi statului de drept. Aceasta nu este America.”