Reacțiile liderilor politici la violențele de la Capitoliu. „Scene scandaloase”

Evenimentele din SUA nu au trecut neobservate. Amploarea protestelor a stârnit numeroase reacții atât în presă, cât și în rândul liderilor politici.

Anarhiștii au intrat inclusiv în biroul lui Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților. Iar ea a reacționat pe Twitter:

„Îi solicităm președintelui Trump să le ceară tuturor protestatarilorsă părăsească Capitoliul și împrejurimile sale imediat”.

Ivanka Trump s-a poziționat rapid împotriva protestelor de la Capitoliu. Violența este inacceptabilă” a scris fiica cea mare a lui Donald Trump, în timp ce Bush Junior a folosit cuvinte mult mai aspre. Pentru el, protestele au oferit „O privelişte dezgustătoare şi sfâşietoare.”

„Așa sunt contestate rezultatele alegerilor într-o republică bananieră, nu în republica noastră democratică„, a spus el.

Liderii de peste hotare au fost ceva mai diplomați în exprimare. Au recunoscut însă că sunt neliniștiți.

„Suntem îngrijorați și urmărim situația minut cu minut„, a anunțat premierul Canadei, Justin Trudeau.

Boris Johnson a vorbit despreScene scandaloase în Congresul SUA”, în timp ce Josep Borell, șeful diplomației europene, a scris că În ochii lumii, democraţia americană pare în stare de asediu. Aceasta nu este America.”

Nancy Pelosi: „Împreună cu Senatorul Schumer îi solicităm președintelui Trump să le ceară tuturor protestatrilor să părăsească Capitoliul și împrejurimile sale imediat.”

Ivanka Trump:Nu. Protestele pașnice sunt patritioce. Violența este inacceptabilă și trebuie condamnată în cei mai duri termini.

George W. Bush: „Este o privelişte dezgustătoare şi sfâşietoare. Așa sunt contestate rezultatele alegerilor într-o republică bananieră, nu în republica noastră democratică. Insurecţia poate produce daune grave naţiunii şi reputaţiei noastre”

Justin Trudeau, premierul Canadei: „Suntem îngrijorați și urmărim situația minut cu minut. Cred că instituțiile democratice americane sunt puternice și sper că totul va reveni la normal în scurt timp.”

Boris Johnson: „Scene scandaloase în Congresul SUA. Statele Unite susțin democrația în lume și și este vital ca acolo să aibă loc un transfer al puterii ordonat și pașnic.

Josep Borell: „În ochii lumii, democraţia americană pare în stare de asediu în această seară. Este un asalt neobişnuit împotriva democraţiei SUA, instituţiilor sale şi statului de drept. Aceasta nu este America.”

Exit mobile version