• Puterea (PNL) şi Opoziţia (USR) din România condamnă la unison acţiunile lui Vladimir Putin.
  • Reacţiile politicienilor români faţă de situaţia explozivă existentă în Ucraina au fost publicate pe rețelele sociale.
  • Florin Cîţu şi Cătălin Drulă au condamnat, în mesaje postate în social media, situaţia din Ucraina. 

Florin Cîțu, preşedintele PNL şi Cătălin Drulă, preşedintele interimar al USR, au condamnat, în mesaje postate în social media, situaţia din Ucraina. 

Condamnăm cu tărie recunoaşterea de către Rusia a independenţei zonelor Doneţk şi Luhansk. Este o încălcare flagrantă a legilor internaţionale şi va atrage cel mai sever răspuns din partea comunităţii internaţionale. România susţine suveranitatea şi integritatea teritorială”, a scris Florin Cîțu pe Twitter despre situația din Ucraina.

Rusia încalcă legislaţia internaţională şi denunţă unilateral acordurile de la Minsk prin recunoaşterea aşa-ziselor republici din estul Ucrainei. USR condamnă decizia lui Vladimir Putin. Un lider autoritar încearcă să schimbe ordinea de securitate din Europa prin violenţă. Sancţiunile drastice sunt un răspuns necesar al Europei în această situaţie”, a scris, pe Facebook, Cătălin Drulă.

Drulă spune că scenariul la care asistăm nu este unul nou pentru Ucraina. „Istoria ne aminteşte că acelaşi lucru s-a întâmplat în Transnistria, Abhazia, Oseţia de Sud şi, foarte recent, în Crimeea. Cu un amestec de fake news şi rescriere a istoriei atunci când îi convine, Vladimir Putin încearcă să refacă URSS. Dictatura sovietică a eşuat lamentabil şi nu va reveni în Europa. Popoarele din estul Europei au ales libertatea”, încheie politicianul.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a decis recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, invocând faptul că Ucraina nu a avut niciodată o „statalitate autentică”, ci a fost creată de Rusia bolşevică, iar acum se confruntă cu probleme politice sistemice.