• Conflictul se accentuează în Caucazul de Sud. Luptătorii rebeli din Siria vor să fie paznici la frontieră în Azerbaidjan
  • Turcia și Rusia se vor afla în tabere diferite în cadrul a trei conflicte
  • Comunitatea internațională cere încetarea conflictului

UPDATE: Numărul de soldați morți în acest conflict a ajuns la 84. Civilii prinși între cele două tabere fac ca numărul total de decese să se apropie de 100, potrivit BBC.

Luptătorii rebeli din Siria s-au înscris să lucreze pentru o companie turcă privată de securitate ca paznici de frontieră în Azerbaidjan, relatează The Guardian.

Asta au declarat câțiva rebeli din ultimul bastion din Siria. Acest eveniment vine pe fondul conflictului dintre Armenia și Azerbaidjan, care pare să escaladeze rapid.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Fundalul istoric

Această desfășurare potențială a trupelor din Turcia este un semn al apetitului tot mai mare al Turciei. Apetit de a-și expune puterea pe plan extern. Asta înseamnă deschiderea unei a treia scene în rivalitatea regională istorică cu Moscova. Ankara este deja angajată indirect în confruntări cu Rusia  prin conflictele din Siria și Libia. Este posibil ca tensiunile să explodeze în regiunea Nagorno-Karabakh.

Trei bărbați care trăiesc în ultimul colțișor din Siria controlat de rebeli au declarat că cei aproape 10 ani de război și sărăcie i-au făcut să ia această decizie. Ei au spus că le-a fost oferit să lucreze pentru o companie privată turcă de securitate.

Sosirea luptătorilor străini vor injecta practic un nou strat de complexitate în bătălia dintre Yerevan și Baku. În acest moment, cele două țări își dispută regiunea Nagorno-Karabakh, o enclavă considerată parte a Azerbaijanului din punct de vedere legal, dar a fost condusă exclusiv de etnici armeni de când și-a declarat independența de URSS în 1991.

Merkel, Putin și Jinping cer încetarea conflictului

Nici Occidentul nu e indiferent la această dispută. Germania și alte țări europene, au cerut încetarea focurilor, aceeași poziție pe care o au și Rusia și China. Zona este foarte importantă din punct de vedere economic, fiind un coridor pentru conductele de gaze naturale și petrol.

Turcia are legături economice și culturale strânse cu Azerbaidjan. Rusia are un istoric apropiat de Armenia, dar și-a făcut legături cu elita din Baku recent.

În timp ce majoritatea comunității internaționale cere încetarea conflictului, Erdogan a postat pe Twitter un mesaj ce pare să aibă o nuanță agresivă:

“Poporul turc îi susține pe frații azeri cu toate mijloacele noastre, ca întotdeauna” , urmat de o critică adresat altor națiuni pentru “standarde duble și reacție insuficientă”.