• Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat oamenilor să-şi anuleze planurile de vacanţă.
  • Varianta a devenit dominantă în mai multe ţări.
  • Mai multe state au început să impună restricţii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii îndeamnă oamenii să îşi anuleze unele dintre planurile lor de vacanţă pentru a proteja sănătatea publică, deoarece varianta Omicron se răspândeşte la nivel global, a scris BBC.

„Mai bine un eveniment anulat decât o viaţă anulată”, a spus şeful OMS, doctorul Tedros Adhanom Ghebreyesus, adăugând că trebuie luate decizii dificile. O serie de ţări au acţionat pentru a încerca să oprească răspândirea variantei, inclusiv prin impunerea unor restricţii de călătorie. În Statele Unite, Omicron este acum dominantă, reprezentând 73% din noile infecţii. Se aşteaptă ca preşedintele Joe Biden să se adreseze naţiunii marţi, dar Casa Albă a spus că nu intenţionează să bloceze ţara.

Cel mai important expert în boli infecţioase din ţară, doctoral Anthony Fauci, a avertizat că vacanţele şi călătoriile de Crăciun ar accelera răspândirea variantei Omicron chiar şi în rândul celor complet vaccinaţi. Americanii sunt sfătuiţi să nu călătorească în peste 80 de ţări care apar pe lista Centrului de Control şi Prevenirea Bolilor pentru Covid-19, inclusive aproape toată Europa.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Mai multe state au impus restricţii din cauza Omicron.

Franţa, Italia, Austria sau Germania se numără printre ţările care impun restricţii de călătorie, în timp ce Ţările de Jos au instituit un nou lockdown pe perioada Crăciunuilui. În Marea Britanie, prim-ministrul Boris Johnson a declarat că guvernul trebuie „să rezerve posibilitatea” de a introduce noi reguli în Anglia pe măsură ce cazurile Omicron au crescut. Sărbătorile de Revelion din Londra au fost anulate „în interesul siguranţei publice” a spus primarul Sadiq Khan.

Marţi, Noua Zeelandă, şi-a amânat redeschiderea treptată pentru călătoriile internaţionale cel puţin până la sfârşitul lunii februarie.

Omicron, detectat pentru prima data în Africa de Sud în noiembrie, a fost clasificat drept „variantă de îngrijorare” de către OMS. Dr. Tedros a spus că există dovezi că varianta „se răspândeşte semnificativ mai repede” decât varianta dominantă anterior, Delta. Acesta a mai spus că pandemia ar putea fi încheiată în 2022 dacă 70% din populaţia fiecărei ţări a lumii ar fi vaccinate până la jumătatea anului viitor.